NIEUWS

Zappen - Publicatie week 27


Redactie HiFi.nl | 03 juli 2008

Volgende week begint voor de regio Zuid de zomervakantie. Voor de thuisblijvers is dat ook het moment waarop er iets verandert op de televisie. Behalve als u sportliefhebber bent, want dan staat u een mooie zomer te wachten met de Tour de France en de Olympische Spelen. Maar als al die sport u een biet zal zijn, dan breekt de komkommertijd na komend weekend onvermijdelijk aan.

Dit is de tijd dat uw favoriete series ten einde lopen, en nieuwe series nog tot pakweg september in de kluis blijven liggen. Wie de komende maanden een avondje rondzapt zal vooral veel herhalingen en nietszeggende “het is hier geweldig”-programma`s tegenkomen. En juist dat zappen bracht me op een lumineus (al zeg ik het zelf...) idee. Zou het niet wat zijn als fabrikanten een stukje software in hun televisies en mediaboxen zouden stoppen dat bij een zapfrequentie van meer dan drie keer per vijf minuten de hele zaak na een half uurtje gewoon rigoureus voor de rest van de avond uitschakelt. Klak! Dankuwel! Goedenavond... Afgelopen...

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een avondje muziek luisteren mij een veel fijner gevoel geeft, en een aanzienlijk betere nachtrust. De komende vakantie is bij deze dus uitgeroepen tot een uitgelezen kans om uw muziek te herontdekken. Ga eens grasduinen in uw collectie. Of misschien nog wel leuker: ga eens op zoek naar wat nieuwe cd`s of lp`s.

In de publicatie van deze week doen we u alvast wat ideetjes aan de hand om uw hifi-set of muziekcollectie weer eens wat uit te breiden. We hebben een recensie van een Cambridge Audio upsampling cd-speler voor u, en voor een muzikaal buitenleven kunnen we u de productbespreking van een AKG on-ear hoofdtelefoon van harte aanbevelen. En onze nieuwe auteur Paul Delissen (inderdaad, de broer van...) vermaakte zich met een draadloos uitbreidbare multiroom muziekserver van Sony. Onze recensenten Jan Luisterburg en Jan de Jeu hebben weer wat fraaie software voor u besproken, en natuurlijk hebben we ook een tip en een lezers-set voor u. Dus wacht nog even met wegzappen!

Graag wens ik, namens de gehele redactie, zowel de vakantiegangers als de thuisblijvers een mooie zomervakantie toe. Volgende week zijn wij er zeker weer, maar het zou best kunnen dat we u pas weer over een paar weken mogen begroeten. Veel (lees)plezier in ieder geval!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

AKG K414P
Voor iPodbezitters die een oordopje een ongewenste indringer vinden en een nekbeugel een lachwekkende modegril, is er altijd nog de klassieke koptelefoon. Dus simpelweg een hoofdbeugel met twee grote oorschalen. In het geval van de AKG K414P (40 euro) gaat het wel om een exemplaar dat zak- en tasvriendelijk opvouwbaar is, en niet het grote formaat en de ‘allure’ heeft van de gemiddelde DJ-koptelefoon.

Cambridge Azur 840C Upsampling cd-speler 
De 840C -de top cd-speler van Cambridge- lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op de 740C maar men kan de `8` lijn aan een aantal details herkennen. Zo is het Cambridge logo niet via zeefdruk aangebracht maar ingefreesd, is het chassis uit dikker staal vervaardigd en is de standaard verpakking uitgebreid met een tweede doos en extra schuim. Het recensie exemplaar was afgewerkt in blank geanodiseerd aluminium en ook de systeem-afstandbediening had een aluminium topplaat.

Sony NAS-SC55PKE multiroom muziekserver
Sony bracht onlangs een op een harddisk gebaseerd multi-room systeem op de markt. Daarmee is het mogelijk muziek op te slaan op een interne harddisk en draadloos weer te geven op meerdere plaatsen in het huis. Hifi.nl voelt voor u de Sony NAS-SC55PKE aan de tand.


Tip

Afgeschermd netsnoer gebruiken
De moderne mens -en dus ook de moderne audiofiel- heeft veel te maken met stoorbronnen en instraling, vaak hoogfrequent maar ook laagfrequent. In veel gevallen wordt ons geliefde weergavesysteem aangevallen door storingen van PC`s , DECT telefoons of ander hoogfrequent gespuis zoals GSM`s.


Muziek en Filmbesprekingen

Liszt - La lugubre gondola - Nederlands Blazers Ensemble (CD)
Franz Liszt bewerkte als klaviervirtuoos allerlei muziek voor piano. Daarbij ging hij minstens zo vrij te werk als hedendaagse remixer in de wereld van de elektronische dansmuziek: soms is het origineel nauwelijks meer te herkennen en is het zoeken naar de grens tussen bewerking en eigen compositie. Wie kaatst kan de bal verwachten, dus vroeg het NBE een viertal componisten werken van Liszts vrijmoedig te bewerken.

Away fom her (DVD-film)
I think I may be beginning to disappear.’ Fiona heeft zo nu en dan goed in de gaten wat haar mankeert. Alzheimer. Voor u nu vreest dat het hier om een kleffe tranentrekfilm over een zielig vrouwtje gaat: niet dus. Away from her toont wat liefde en tegenslag met elkaar doen. Levensecht en subtiel.  

Stravinsky Ballets (CD)
Op 6 februari 1909 worden tijdens een concert in St. Petersburg twee werken van de op dat moment 26 jaar jonge componist Igor Stravinsky uitgevoerd; Scherzo Fantastique en Feu d’ Artifice. In het publiek bevindt zich ook de oprichter en artistiek leider van ‘Ballets Russes’; Sergei Diaghilev. 

Oscar`s Motet Choir - Cantate Domino (CD)
Eén van de Kerst cd’s die ook buiten de feestelijke decembermaand met enige regelmaat gedraaid wordt is de in 1976 op audiofiel verantwoorde wijze door Proprius opgenomen Cantate Domino.

EDITORS' CHOICE