NIEUWS

Primeur Breda: cd-robot in bieb

Redactie HiFi.nl | 06 juli 2008

(gezien op Internet)

Een cd-robot moet het grote aantal diefstallen van schijfjes uit de Nederlandse bibliotheken tegengaan.

De robot wordt momenteel ontwikkeld door het bedrijf I-track uit Tilburg, in samenwerking met de bibliotheek in Breda en de eerste robot komt ook in Breda te staan. In september, zo is de bedoeling. Kosten: ongeveer 90.000 euro, maar Breda `krijgt` hem voor vijftig mille.



Volgens Joep van Dijk, directeur van de Bredase bibliotheek, wordt jaarlijks tien procent van zijn basiscollectie (ongeveer 15.000 cd`s) gestolen. Niets helpt. "Je kunt draadjes op de schijfjes plakken, maar dat heeft invloed op de cd-spelers. Draadjes in de doosjes plakken helpt niet, want ze kopiëren gewoon de boekjes, nemen de schijfjes mee en stoppen die thuis in een eigen doosje. Het geheel inpakken van de doosjes met een saver (plastic frame met magnetisch slot) zoals nu gebeurt, heeft ook niet het gewenste effect. Personeel vindt de frames kapot terug en bovendien ziet het er niet uit, vindt Van Dijk. Je kunt er nauwelijks doorheen kijken. Een maatregel zoals bijvoorbeeld Oosterhout toepast (cd`s en dvd`s liggen achter de balie en worden door personeel opgezocht en overhandigd) vindt Breda niet handig, want dat zorgt voor zo veel extra personeelskosten dat, zegt Van Dijk, `we dan goedkoper uit zijn als we nieuwe cd`s kopen`.

I-track is met zijn robot-idee de biebs langs gegaan. Een aantal heeft echter de collectie vanwege de diefstallen én de populariteit van het downloaden al de deur uitgedaan. "Wij willen echter een basiscollectie blijven leveren en waren op zoek naar dé oplossing tegen de diefstallen en dus is het bedrijf voor de pilot met ons in zee gegaan", aldus Van Dijk. Bibliotheekleden kunnen straks zelf hun pas in de robot schuiven en die zoekt en overhandigt de gevraagde schijfjes. Zo is meteen duidelijk waar de schijven blijven en is de bibliotheek van de frustratie verlost dat leden teleurgesteld moeten worden omdat er weer eens een cd kwijt is.


EDITORS' CHOICE