NIEUWS

Beatport regelt auteursrechten met Buma/Stemra


Redactie HiFi.nl | 21 juli 2008
(ingezonden mededeling)

Beatport, wereldwijd de belangrijkste online muziekwinkel op het gebied van elektronische muziek heeft een licentieovereenkomst gesloten met Buma/Stemra voor het afdekken van de muziekauteursrechten. Deze licentie dekt het gehele wereldrepertoire en geldt voor de hele Europese Unie. Buma/Stemra is tot nu toe de enige muziekauteursrechtenorganisatie die een dergelijke pan-Europese licentie verstrekt. Deze licentie maakt het voor online muziekaanbieders mogelijk om via één loket de muziekauteursrechten te regelen voor 27 Europese landen.

“Beatport werkt in samenwerking met wereldberoemde artiesten en platenlabels aan de ontwikkeling van een snel groeiende online community waar DJ’s en liefhebbers op een legale manier elektronische muziek kunnen kopen in een premium ongecodeerd format zonder de beperkingen van DRM”, aldus Jonas Tempel, CEO van Beatport.Het bedrijf heeft een voorschot genomen op de vele en snelle veranderingen in Europa op het gebied van het muziekauteursrecht en haar bedrijfsprocessen aangepast aan de eisen die de nieuwe Europese marktsituatie aan muziekgebruikers buiten Europa stelt. Vanaf haar oprichting heeft het in Denver (USA), gevestigde Beatport, alle rechten aan de labels waar ze zaken meedoen overeenkomstig de Amerikaanse wetgeving afgedragen. Echter, de Europese labels waar Beatport mee samenwerkt, hebben aangegeven moeilijkheden te ondervinden bij de uitkering van deze auteursrechten aan de juiste rechthebbenden. Om dit probleem te verhelpen, heeft Beatport de afgelopen 18 maanden grondig alle mogelijkheden onderzocht om ervoor te zorgen dat de auteursrechten uit de verkoop in Europa efficiënter worden uitbetaald en aan de juiste rechthebbenden. Na uitgebreid onderzoek en vele gesprekken, heeft Beatport in Buma/Stemra de perfecte partner gevonden om deze transitie aan te gaan.

“Niet alleen is Nederland de thuisbasis van ‘s werelds meest succesvolle producers and DJs op het gebied van electronische muziek,” aldus Jonas Tempel, “maar op dit moment is Buma/Stemra de enige muziekauteursrechtenorganisatie die inspeelt op deze behoefte aan innovatie en een pan-Europese licentie voor het volledig wereldrepertoire verstrekt, wat zorgt voor een enorme vereenvoudiging in het betalingssysteem voor muziekauteursrechten”.

Dankzij dit licentiemodel kan Beatport efficiënt door middel van één transactie de betaling van de muziekauteursrechten voor heel Europa regelen. Jonas Tempel: “Daar komt bij dat ik onder de indruk ben van de kwaliteit van de dienstverlening van Buma/Stemra. De organisatie heeft, terwijl de markt in ijltempo verandert, substantieel geïnvesteerd in innovatie en loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe online licentiemodellen.”

Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra een dergelijke pan-Europese licentie verstrekt. Eerder sloot de Amerikaanse online muziekwinkel eMusic een vergelijkbare overeenkomst met Buma/Stemra, die het mogelijk maakt hun online subscription model door middel van één transactie in 27 Europese landen te lanceren. Cees Vervoord, CEO Buma/Stemra, is enthousiast over de nieuwe overeenkomst: “Deze licentieovereenkomst met Beatport, die met grote interesse wordt gevolgd door vele internationale muziekgebruikers en rechthebbenden, zet Buma/Stemra internationaal op de kaart voor wat betreft de verdere uitrol en implementatie van een nieuwe concurrerend licentiemodel dat aansluit bij de behoeftes van de huidige markt. Dit stelt Buma/Stemra in staat de belangen van alle muziekauteurs en uitgevers in de Dance-scene (zowel nationaal als internationaal), in de nieuwe marktsituatie effectief te blijven behartigen.”

EDITORS' CHOICE