NIEUWS

Jaloers - Publicatie week 30


Max Delissen | 24 juli 2008

Redacteuren en recensenten van hifi-tijdschriften – en daar rekenen wij onszelf voor het gemak ook maar toe – leiden in de ogen van veel van hun lezers een benijdenswaardig bestaan. Altijd omringd door mooie geluidsappartuur en fraaie muziek, en altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Ten dele is die jaloezie ook wel terecht. Als je van je hobby je werk kunt maken bestaat er geen mooiere baan. Dat geldt uiteraard ook voor ons. Maar de keerzijde kan zijn dat de hobby op een gegeven moment alleen nog maar op het werk wordt bedreven, en dat de geluidsinstallatie thuis nauwelijks meer wordt gebruikt. Dat is overigens een stukje beroepsdeformatie van de mildere soort, want volgens mij heb je dat grotendeels zelf in de hand. Als je puur als `gearfreak` in de audiojournalistiek zit, dan kan ik me er nog wel iets bij voorstellen. Maar een oprechte muziekliefhebber als ondergetekende gaat thuis gewoon door met luisteren. De installatie is wat mij betreft namelijk het middel, en niet het doel.

Dat betekent overigens niet dat ik gevrijwaard ben van enige afgunst als een collega er in slaagt om een “too good to be true” voordeeltje te scoren. Onze gewaardeerde schrijver Eric de Boer vertelde mij vandaag dat hij tijdens zijn vakantie in Drenthe op een rommelmarkt een technisch in zeer goede staat verkerende Thorens TD 147 platenspeler had gevonden voor een tientje... Nou ja! Waarom overkomt mij dat nou nooit... Hop, jaloers... Maar het is hem gegund, en hij heeft er een leuk stukje over geschreven in onze HiFi-blog.

Deze week is er overigens ook weer het een en ander aan nieuwe recensies en artikelen gepubliceerd op HiFi.nl. Kilian Bakker luisterde voor u naar een set luidsprekers van Mark & Daniël. Een vrij onbekend merk (onterecht!) dat gebruik maakt van een zeer bijzonder kastmateriaal en een fraaie ribbon-tweeter. En René van Es had een setje JBL LS40 luidsprekers op bezoek. Een totaal andere luidspreker, zoals u kunt lezen.

In onze doorlopende reeks Hi-Visits leest u deze keer over importeur Transtec in Rotterdam. Eén van de oudste importeurs van ons land, en al jaren de vaste leverancier van topmerken als KEF, McIntosh en QUAD. Maar wist u dat zij ook heel veel verstand hebben van domotica (home-automation) en professionele geluidsinstallaties? Juist op dat gebied maakten zij de afgelopen jaren een enorme groei door.

Voor de liefhebbers van electrostaten publiceren we deze week een uiterst nuttige tip om die stofmagneten eens een goede schoonmaakbeurt te geven. Voorzichtigheid is weliswaar geboden, en het is geen klus die je even tussendoor moet doen, maar als u de instructies van Kilian Bakker goed opvolgt klinkt het daarna beslist een stuk, eh...schoner?

En natuurlijk zijn er ook weer een paar goede luister- en kijktips in onze rubriek Muziek en Film Besprekingen te vinden.

Vanaf volgende week is ondergetekende lekker drie weken op vakantie, en geef ik de thuisblijvers weer over in de bekwame handen van een volledig uitgeruste hoofdredacteur. Veel leesplezier in ieder geval weer!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Mark Daniel Maximus Sapphire
De Mark & Daniel Sapphire is volgens zijn makers een "monitor-grade mini" oftewel: zowel voor Pro- als thuisgebruik geschikt. We hebben hier niet te maken met een uit MDF opgetrokken constructie, voorzien van `OEM` weergave-units. Alle Mark & Daniel units en de fraaie marmer-composiet behuizingen worden binnenshuis ontwikkeld en gefabriceerd.

JBL LS40 Luidsprekers 
Het eerste dat opviel aan de JBL LS40 monitors, toen ik ze zag op de IFA van 2007, was de in een ongelofelijk fraai afwerkte kast gevatte hoorn voor de weergave van de middentonen. Vooral omdat ik nog onder de indruk was van JBL’s prestige project met de naam Everest. Zou dit een verkleinde uitgave kunnen zijn van de Everest?


Tip

Open Electrostaten stofzuigen
Huh? Dat is wat veel audiofielen zullen denken bij het lezen van de titel van deze weektip. De nadruk ligt echter op dat eerste woord: open. Er zijn door de jaren (decennia) heen heel wat verschillende constructies bedacht voor electrostatische luidsprekers maar veel ESL`s zijn door roosters en/of doek tegen stof en direct zonlicht beschermd (denk aan Acoustat, Quad en SoundLab). Quad`s zijn zelfs van speciale stofvensters voorzien waardoor ze tot de minst stofgevoelige ESL`s behoren.


Hi-Visit

TransTec
Wie aan importeur TransTec denkt, denkt automatisch aan merken als Quad en Kef. De twee pilaren waar het bedrijf in 1961 mee is begonnen, die tot op de dag van vandaag nimmer zijn weggeweest bij deze importeur.


Muziek en Filmbesprekingen

Omar Rodriguez-Lopez Jeremy Michael Ward (CD)
Muziek is georganiseerd geluid. Ritme en melodie zijn beproefde muzikale ordeningsmiddelen, die op deze reeks experimenten uit 2001 van Mars Volta voorman Omar Rodriguez-Lopez en zijn in 2003 aan een overdosis overleden bandgenoot Jeremy Michael Ward rigoureus genegeerd worden. Of het resultaat muzikaal genoemd kan worden? Gemakkelijk luistervoer is het in ieder geval verre van.

Khadak (DVD film)
Op de Noordpool ligt al geen ijs meer, maar in Mongolië zijn er nog resten van zoiets als traditie, al ligt ook daar beton op de loer. Het Belgisch-Amerikaanse koppel Peter Brosens en Jessica Woodworth maakten al enkele documentaires in het ongerepte land, maar besloten nu hun fascinatie vorm te geven in een speelfilm. De traditie van het sjamanisme gaat daarin de confrontatie aan met moderne bedreigingen.  

Orkest van het Oosten - Beethoven Egmont/Wellington`s Sieg (SACD)
Het Orkest van het Oosten - internationaal opererend onder de naam ‘The Netherlands Symphony Orchestra’- onder leiding van Jan Willem de Vriend heeft op Challenge Classics ‘Egmont/ Wellingtons Sieg’ van Ludwig van Beethoven uitgebracht.

EDITORS' CHOICE