NIEUWS

Displayport domineert pc-markt in 2010


Redactie HiFi.nl | 30 juli 2008

(gezien op Internet)

Displayport zal dvi en hdmi rond 2010 verdringen als de dominante grafische aansluiting voor pc`s en laptops, voorspelt iSupply. De hdmi-aansluiting zal wel de dienst blijven uitmaken bij consumentenapparatuur als lcd-tv`s en blu-ray-spelers.

Volgens het rapport van marktonderzoeksbureau iSupply zal het aantal apparaten met displayport in 2012 gegroeid zijn naar 263,3 miljoen stuks, terwijl de hoeveelheid apparatuur met hdmi zal stijgen van 193 miljoen stuks in 2007 naar 772,8 miljoen in 2012. "Wij denken dat displayport de opvolger is van dvi voor wat betreft de aansluitingen op monitors, desktops en laptops", aldus iSupply-analist Randy Lawson.Hoewel displayport op de lange termijn dvi en vga zal vervangen als grafische aansluiting voor pc`s en laptops, zorgt de grote marktpenetratie van hdmi ervoor dat deze overgang nog wel even zal duren. "Hdmi is snel uitgegroeid tot de de facto interfacestandaard voor blu-ray-spelers, hdtv`s, gameconsoles en zelfs htpc`s." In 2007 was 70 procent van de verkochte tv`s voorzien van een hdmi-aansluiting en op het gebied van dvd-spelers en digitale settopboxen heeft de aansluiting zijn positie verstevigd, aldus Lawson.

Isupply ziet voor de displayport-interface ook kansen bij interne grafische verbindingen in lcd-tv`s en in laptops. De interface is daar geschikt voor vanwege het kleine aantal pinnen dat voor een verbinding nodig is. Het marktonderzoeksbureau heeft becijferd dat in de periode van 2008 tot en met 2011 ongeveer 600 miljoen laptops en 550 miljoen lcd-tv`s verkocht zullen worden, maar het zegt er niet bij welk deel daarvan intern voorzien zal zijn van een displayport-link.

EDITORS' CHOICE