NIEUWS

Koude rillingen - Publicatie week 31


Redactie HiFi.nl | 31 juli 2008

De ene helft van Nederland is momenteel vakantie, de andere helft zucht onder de hitte. Om u enige verkoeling te bieden hebben we deze week een interview met de Nederlands kampioen op 1000 en 1500 meter schaatsen: Simon Kuipers.

Simon is een echte muziekliefhebber en is de trotse bezitter van twee topinstallaties: een stereo-installatie in de woonkamer en een heuse thuisbioscoop op de zolder. Inmiddels heeft Simon ook collega’s als Mark Tuitert met het hifi-virus aangestoken. Het mooiste surround geluid? Volgens Simon een tot de nok gevuld Thialf stadion!

Naast dit verfrissende verhaal kunt u deze week recensies lezen over luidsprekers van Spendor en een Streaming client van het Duitse merk T+A . Als u benieuwd bent wat een streaming client nu precies is en wat de mogelijkheden ervan zijn, verwijs ik u graag naar de recensie van Eric de Boer. Zoals Eric het zo treffend schrijft: "Lees en huiver"

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Spendor S5e 
Spendor heeft gedurende zijn lange bestaan een goede reputatie opgebouwd met verschillende professionele en semiprofessionele weergevers. Enige jaren geleden nam Philip Swift het bedrijf over van Derek Hughes, zoon van de legendarische oprichter Spencer Hughes. Verschillende Britse collega`s van Spendor kwamen hun overname helaas niet zonder kleerscheuren door en waren in sommige gevallen gedwongen om het roer om te gooien naar een lager kwaliteitssegment. De heer Swift heeft niet alleen het roer recht weten te houden met het behoud van de klassieke SP-serie (nu in `R` uitvoering leverbaar) maar ook de moderner ogende S-serie aan het pakket toegevoegd.

T+A MP 1250 R 
Onlangs kwam het Duitse T+A met een nieuwe telg uit de befaamde R-Serie, een zogeheten streaming client ofwel een netwerkspeler. Met de belofte dat de geluidskwaliteit een goed cd loopwerk zou kunnen evenaren, of zelfs overstijgen. Met graagte onderwierp ik deze MP 1250 R aan een grondige luistertest en ondervond ik dat mijn vooroordeel tegen gecomprimeerde muziek voor deze netwerkspeler geheel niet opging. Lees en huiver!


Achtergrondartikelen

De muziekbeleving van... Simon Kuipers
“Het is een verslaving, maar gelukkig wel een gezonde”, zegt topsporter Simon Kuipers (Haarlem 1982). In aflevering 25 van De Muziekbeleving Van… vertelt de Nederlands schaatskampioen op de 1000 en 1500 meter over zijn passie voor hifi en muziek. En over vrouwenstemmen en ‘rag-cd’s, over Lowlands (waarom hij wel wil, maar niet kan), over zijn thuisbioscoop en andere freaks in de schaatswereld. 


TIP

Nieuwe platenspelermat 
Oudere platenspelers (Thorens, Lenco, Dual, Garrard, etc.) hebben op hun draaiplateau vaak een rubberen of vilten fabrieksmat liggen, die na enkele decennia ofwel te veel stof heeft verzameld of uitgedroogd is. Het is dan verstandig om zo`n mat te vervangen want men zal de gekoesterde vinylcollectie geen plezier doen met een dergelijke ondergrond.


Muziek en filmbesprekingen

Wire - Object 47 (CD) 
De 47e release van Wire, een band in alweer haar vierde decennium. Ook zonder gitarist Bruce Gilbert klinkt het album zeer vertrouwd. Wire heeft een onvervreemdbaar eigen sound en blijft daar trouw aan. Minder extreem dan voorganger Send van alweer vijf jaar geleden is dit “object” vooral een popalbum met negen sterke, compacte songs.

My Morning Jacket - Evil Urges (CD) 
Onlangs had mijn dochter een schoolfeestje met als thema Proud to be Fout. Evil Urges lijkt met het zelfde motto in gedachten gemaakt. My Morning Jacket had altijd al de gewoonte het publiek aan het eind van hun concerten te verrassen met covers in de meest uiteenlopende stijlen, liefst zo fout mogelijk. Dat fenomeen heeft zich nu meester gemaakt van de eigen composities.

Louis Andriessen – De Staat – Nederlands Blazers Ensemble (CD) 
Het Nederlands Blazers Ensemble vond het wel weer eens tijd om het doorbraakwerk van Louis Andriessen, De Staat, op het programma te zetten. Ruim dertig jaar na de premičre door hetzelfde ensemble, met de dirigent van toen, Lucas Vis, heeft De Staat niets van haar revolutionaire kracht verloren.

2 Days in Paris (DVD-film) 
Marion en haar Amerikaanse vriend Jack leggen voor twee dagen aan in Parijs bij de ouders van Marion, na een vakantie in Venetië, alvorens terug naar Amerika te reizen. Een behoorlijke culture clash voor Jack, die moeite mee heeft met het Franse chauvinisme, de vrije seksuele moraal en het vooral feit dat overal ex-vriendjes van Marion opduiken. Neurotisch gebabbel en hilarische verwikkelingen van Woody Allen niveau.

EDITORS' CHOICE