NIEUWS

Esoterisch - publicatie week 32


Marc Brekelmans | 07 augustus 2008

Het Amerikaanse luidsprekermerk Klipsch mag zich tot een van de oudste hifimerken ter wereld rekenen. Al in 1946 ontwikkelde Paul W. Klipsch de legendarische Klipschorn®. In 1963 maakte Paul Klipsch voor gouverneurskandidaat Winthrop Rockefeller een, op de Klipschorn® gebaseerd, draagbaar PA(!) systeem onder de naam La Scala. Deze luidspreker werd, ondanks zijn sobere afwerking, ook in de huiskamer een groot succes. Zo’n groot succes zelfs dat de La Scala nog steeds, weliswaar in een Mk II versie, leverbaar is. René van Es reisde af naar Oterleek om daar naar een drietal La Scala II’s in combinatie met Lua elektronica te luisteren. René raakte dusdanig onder de indruk van de La Scala’s dat hij zelfs overweegt te gaan verhuizen om deze mastodonten – ja, dat draagbaar dient met een korrel zout genomen te worden – te kunnen huisvesten.

TEAC is een bekende fabrikant van elektronica, ze hebben met name een goede reputatie in de hifi-industrie. Maar dat is niet het enige waar TEAC goed in is, zo zijn ze in de professionele wereld beroemd om de producten die ze onder de naam Tascam op de markt brengen. Hun meer esoterische producten verkopen ze onder de merknaam Esoteric.
Kilian Bakker kreeg een van de meer betaalbare – nou ja, hij kost nog altijd vier keer het bruto minimumloon -  (sa)cd-spelers uit de X-serie van dit high end merk in huis: de X05. Geheel kritiekloos kwam de Esoteric niet door de test, toch kunnen we spreken van een grote aanwinst voor muziekliefhebbers met een grote verzameling (sa)cd’s.

Zoals gebruikelijk hebben we verder nog een leuke tip voor esoterische draaitafels die, in tegenstelling tot hun veel goedkopere neefjes, nog wel eens zonder armlift geleverd worden, en bespreken we weer een paar (sa)cd’s.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


 
Nieuw op HIFi.nl

Hardware recensies

Esoteric X05  sacd-speler
Esoteric staat voornamelijk bekend als een fabrikant van oerdegelijke digitale spelers uit de hogere prijsklasse. De X-05 cd-speler is een `junior` Esoteric, die dankzij een uniek loopwerk bijzondere prestaties weet neer te zetten.


Set van de maand

Klipsch en Lua in Oterleek 
“... Ik zou eerlijk niet weten welke speaker ooit in staat zou zijn mijn La Scala’s te vervangen. Hoogstens de La Scala II, omdat die fraaier is afgewerkt ten opzichte van mijn zwarte kasten. Een uiterlijk dat mijn vrouw veel mooier vindt passen in de woonomgeving.” Dat zijn de haast letterlijke woorden van een Klipsch eigenaar in Noord-Holland.


Tip

Armlift
Het Japanse merk Jelco maakt een fraaie hydraulische armlift die zij niet alleen voor eigen gebruik maken maar ook leveren aan vele fameuze audiofabrikanten (onder andere Roksan, Bob Graham en V.P.I). De Jelco lift is dus los leverbaar en zou in principe voor elke toonarm dienst kunnen doen.


Muziek- en filmbesprekingen

Ton Koopman - Bach Cantates (CD)
Het laat hem waarschijnlijk onverschillig of atleten ginds in Peking gouden dan wel blikken medailles halen, maar van Ton Koopman kun je in elk geval zeggen dat hij met ijzeren doorzettingsvermogen en prominent vakmanschap en muzikaliteit de finale heeft gehaald van zijn Bach Cantate project.

Deborah Brown with The Eric Ineke JazzXpress - For The Love Of Ivie (CD) 
Wie een beetje op de hoogte is van de Nederlandse jazz scène weet wie Eric Ineke is. De lijst van (inter)nationale jazz coryfeeën waarmee deze drummer het podium gedeeld heeft is indrukwekkend, net als de lijst van opnames waaraan hij medegewerkt heeft.

Blue Chamber Quartet - First Impressions (sacd) 
In de herfst van 2005 komen vier vrienden bij elkaar voor het geven van een concert. Julia Bartha speelt piano, Angelika Siman bespeelt de harp, Thomas Schindl vibrafoon (en castagnetten) en Holger Michalski is de bassist van het gezelschap. Alle vier zijn zij klassiek geschoold op hun instrument en elk heeft haar c.q zijn eigen carrière in de klassieke muziek. Een belangrijke bindende factor voor hun vriendschap is hun gemeenschappelijke liefde voor zowel klassieke muziek als jazz.

EDITORS' CHOICE