NIEUWS

Back to Normal – Publicatie week 34


Max Delissen | 21 augustus 2008

In het zuiden van ons land is de vakantie inmiddels voorbij. De kinderen zijn weer naar school, en de ouders zijn weer aan het werk. Dat is goed te merken in de trein, die in de vakantieperiode een comfortabele leegte vertoonde. Maar ook in het langzaam ontwaken van de consumenten-electronica markt, die traditioneel een zomerslaapje lijkt te houden in de maanden juli en augustus.

Gisteren was ik te gast bij de Huisshow van Marantz, die in Kasteel Ophemert hun nieuwe producten voor het komende seizoen aan de pers en de handel presenteerden. Binnenkort meer daarover! Voor zover ik weet is Marantz het eerste A-merk dat met nieuws naar buiten treedt, en vele anderen zullen beslist snel volgen. Want die tijd van het jaar is weer aangebroken. De “zomercollectie” wordt vervangen door de “wintercollectie”, als de nieuwe apparatuur in de loop van het najaar of tegen de jaarwisseling in de winkels verschijnt.

Voor veel hifi-enthousiasten is dit de tijd dat het weer een beetje gaat kriebelen, want nieuwe apparatuur betekent vaak ook lagere prijzen voor vorige modellen. En eerlijk gezegd is dat een hele goede manier om voor minder geld aan iets goeds te komen, want technisch verandert er soms maar weinig aan de apparaten. Op het gebied van versterkers, cd-spelers en tuners staat de innovatie al jaren op een wat lager pitje. Dat is niet erg, want de huidige generatie is heel erg goed, net als de vorige, en de voorvorige. Het enige dat nooit stopt is het doorsijpelen van technologie uit duurdere series naar de goedkopere product-ranges.

Waar wel voortdurend innovatie wordt gepleegd is bij platte televisies. De kwaliteit neemt steeds verder toe, terwijl de prijzen steeds lager worden. Echt goedkoop is het allemaal nog niet, maar uit de test van de Panasonic TH-42PZ85 full HD Plasma van 1799 euro die we deze week publiceren blijkt dat je tegenwoordig redelijk veel TV voor dat geld kunt krijgen.

Onze gewaardeerde collega`s van FWD Magazine publiceerden een koopgids voor 42-inch Full-HD televisies, en die wordt vanaf deze week ook op HiFi.nl geplaatst. Het sportseizoen mag dan bijna ten einde zijn (volgens sommigen had het nooit hoeven beginnen, maar dat terzijde), maar de donkere dagen komen er toch ook weer aan, en het buitenleven is al flink op zijn retour. Lekker voor de buis kruipen (ik blijf dat zeggen, omdat het woord paneel zo onpersoonlijk klinkt) blijft een favoriete avondbesteding.

Voor de gelegenheid publiceren we nogmaals het artikel van Patrick van den Bergh over het aansluiten van platte televisies, en zoals elke week hebben we ook weer wat interessante muziek en films voor u beluisterd en bekeken. Een mooie hifi-tip en een nieuwe lezersset maken het weer compleet. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Panasonic TH-42PZ85 full HD Plasma 
Het lijkt misschien vreemd maar bij het recenseren van een plasmascherm van Panasonic schiet haast altijd de slagzin van een concurrerende, welbekende elektronicagigant door mijn gedachte. Gebruiksvriendelijke toestellen die voor het gros van de consumenten een prima beeldkwaliteit weten neer te zetten zonder daarvoor direct allerlei ‘videofiele’ poespas te hoeven uithalen. Ik geef hier al haast de conclusie van deze recensie weg maar de wat meer eisende kijker doet er toch goed aan even verder te lezen.

Koopgids 42 inch Full-HD televisies 
Wie de televisiemarkt de voorbije jaren een beetje gevolgd heeft, merkte het ongetwijfeld al op: prijzen dalen en prestaties verbeteren aan een hoog tempo. Televisies met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, ook wel Full HD-schermen genoemd, waren twee jaar geleden nog erg duur. Nu vind je dit soort toestellen zelfs al in 32-inch formaat, en in het 42-inch segment maken ze de hoofdmoot van het aanbod uit.


Tip

Platenspeler ontkoppelen 
Platenspelers zijn elektro-mechanische bronnen en mede daarom tamelijk gevoelig voor akoestische en mechanische invloeden van buitenaf. Vroeger (in feite nauwelijks tien jaar geleden) waren de meeste top-loopwerken van een ontkoppeld subchassis voorzien (via veren, hydrolische/pneumatische systemen of Sorbothane). Tegenwoordig zien we steeds vaker loopwerken met een rigide chassis.


Muziek- en filmbesprekingen

Tavener - Piano Music - Ralph van Raat (cd)
Na twee zeer geslaagde CD’s met werken van John Adams en Frederic Rzewski die een enorme mate van techniek en uithoudingsvermogen van de pianist vergden, laat Ralph van Raat een geheel andere kant van zijn talent zien in het weinig bekende pianowerk van de voornamelijk door spiritualiteit gedreven Engelse componist John Tavener.

My Brightest Diamond - A Thousand Shark`s Teeth (cd) 
Shara Worden is een klassiek geschoold zangeres die enige bekendheid verkreeg door haar samenwerking met Sufjan Stevens. Op diens Asthmatic Kitty label verscheen onder de naam My Brightest Diamond Worden’s tweede album, dat je vanaf de eerste seconde op zeldzame wijze bij de strot grijpt. Een ware ontdekking.

Anaïs Mitchell - Hymns For The Exiled (cd) 
Vier jaar geleden kwam ‘Hymns For The Exiled’ al eens uit op een klein onafhankelijk label. Misschien daardoor bleef de plaat onopgemerkt en maar een klein groepje mensen ontdekte de kwetsbare indie-folk van Anaïs Mitchell. Tot die kleine schare luisteraars behoorde Ani DiFranco, die Mitchell contracteerde op haar eigen label ‘Righteous Babe’ en de plaat in 2008 een tweede leven gaf.

Respiro (dvd)
Respiro van Emanuele Crialese speelt zich af op het eilandje Lampedusa. Dit zuidelijkste puntje van Italië, dichter bij Tunesië dan bij Sicilië, ziet er ruig en schilderachtig uit. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan: het leven is er wreed, de mentaliteit bekrompen. Geen plek voor een emotionele, impulsieve vrouw die zich niet wil laten knechten.

EDITORS' CHOICE