NIEUWS

Wereldprimeurs - Publicatie week 36


Max Delissen | 04 september 2008

Deze week presenteren wij u vol trots anderhalve wereldprimeur. Dat behoeft enige toelichting. De eerste primeur betreft een uitgebreid verslag van het bezoek dat René van Es eerder dit jaar bracht aan de fabriek van het Franse luidsprekermerk Focal. Want daar werd, voor een geselecteerd internationaal gezelschap van hifi-journalisten, de nieuwe Utopia luidsprekerlijn gelanceerd. Met als hoogtepunt natuurlijk de verbluffende Grande Utopia EM.

Er was een strikt embargo op het naar buiten brengen van foto`s en tekst over deze nieuwe topluidsprekers. Helaas hebben een aantal buitenlandse bladen en websites gemeend zich hier niet aan te hoeven houden (“wie maakt ons wat?”), dus oplettende lezers hadden al foto`s en fimpjes kunnen vinden op het Internet en in enkele Germaansche hifibladen waarvan ik de naam niet zal noemen. Dus geen echte wereldprimeur, maar wij behoren wel bij de eersten die hier officieel over berichten na het verstrijken van het publicatieverbod. Willen wij dan zo graag het braafste jongetje van de klas zijn? Als je daarmee bereikt dat je nog eens vaker wordt uitgenodigd voor dit soort presentaties, dan luidt het antwoord volmondig: ja!

De andere (echte) wereldprimeur betreft het achtergrondartikel dat Kilian Bakker op ons verzoek schreef over de verschillende naaldvormen die gebruikt worden in aftasters voor langspeelplaten. Dat klinkt minder spannend dan het is. Ga maar eens op zoek naar een uitgebreid en informatief artikel over dit onderwerp. Dat is dus met geen mogelijkheid te vinden. Dat heeft onder meer te maken met de gesloten houding die fabrikanten van elementen aannemen als je ze over dit onderwerp benaderd. Tot dit moment dus, want hoewel het veel moeite heeft gekost kunt u nu voor het eerst over de verschillen en overeenkomsten lezen, en ontdekken hoe het nu werkelijk zit.

Naast deze twee zeer interessante artikelen bieden wij u deze week een leuke hardware recensie over een nieuw versterkertje met bijpassende luidsprekers van NuForce, de nodige muziek- en filmrecensies, een zeer nuttige hifitip en een mooie set van een lezer. Veel plezier weer!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NuForce Icon S-1
Dit relatief jonge, in California gesitueerde bedrijf produceert compacte en eenvoudig te bedienen High-End audioapparatuur. De nadruk ligt op elektronica maar NuForce heeft ook zelf ontwikkelde weergevers in haar pakket, getuige de hier besproken S-1`s. De heren Lim en Casey hebben reeds bewezen dat no-nonsense styling, een goede ergonomie en high-tech elektronica goed samen kunnen gaan. De NuForce versterkers zijn gebaseerd op een binnenshuis ontwikkelde klasse D schakeling die behalve breedbandig en snel dankzij een lagere energiebehoefte ook milieuvriendelijker is dan pure klasse A circuits.


Achtergrondartikel

Focal Grande Utopia EM - The Private Viewing
Het is begin juli 2008 als ik naar St. Etienne reis om, net als de verzamelde Europese pers en de Focal distributeurs, kennis maken met de nieuwste generatie Utopia luidsprekers van Focal. Iedereen heeft tot nu toe zeer geheimzinnig gedaan over het project, het enige dat ik weet, is dat er een woofer wordt gebruikt “zonder magneet”.

Track Trace - de verschillende naaldtypes
Analoog is `hot`. Dat blijkt niet alleen uit de stijgende verkoopcijfers van vinyl maar ook uit de aandacht die het zwarte goud op het witte doek krijgt (hedendaagse speelfilms hebben niet zelden een platendraaiende hoofdrolspeler). Het analoge circuit is vergeven van de mythen en dogma`s waardoor het jammer genoeg lijkt te verworden tot een cult-clubje waar alleen ingewijden chocola van kunnen maken.


Tip

Beeldscherm van de TV bedekken
Audio en Video worden tegenwoordig vaak gecombineerd of ten minste in dezelfde ruimte gebruikt. De televisie staat niet zelden tussen de weergevers en daar zit hem de akoestische kneep; het beeldscherm van een TV kan voor ongewenste reflecties zorgen die de audioweergave niet ten goede komen.


Muziek- en filmbesprekingen

Jakob Dylan - Seeing Things (cd)
Vanaf 1989 maakte Jakob Dylan, de jongste zoon uit het huwelijk van Bob met Sarah, vier albums met zijn band The Wallflowers. Nu is er een eerste soloalbum, opgenomen bij producer Rick Rubin thuis. Net als Johnny Cash en Neil Diamond krijgt Jakob de naakte kaalslagbenadering: akoestisch, tot het minimum uitgebeende arrangementen die de essentie van de songs blootlegt.

It`s a Free World (dvd)
En wederom stelt de onvermoeibare strijder Ken Loach een sociaal onrecht aan de orde: de uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten in Londen. Anders dan in zijn andere films wordt het verhaal niet vanuit de slachtoffers verteld, maar vanuit de aanrichtster van het onrecht. Al is zij ook niet voor haar lol in de positie van uitbuiter terechtgekomen.

EDITORS' CHOICE