NIEUWSApple

Gehele iPod lijn vervangen


Steven Vos | 10 september 2008 | Apple

Apple heeft dinsdag de gehele huidige iPod lijn vervangen. Apple onthulde de nieuwe iPod`s tijdens haar eigen Let`s Rock evenement. Naast de nieuwe draagbare muziekspelers werd ook een firmware update voor de Touch en iPhone, en versie 8 van iTunes bekendgemaakt.Het meest opvallende nieuwe product is de geheel nieuwe vierde generatie iPod Nano. Het apparaat ging terug naar de vorm van de tweede generatie, namelijk langwerpig en is leverbaar in 9 kleuren. Verder is het product voorzien van de accelerometer (net als de Touch en iPhone) wat ervoor zorgt dat de Nano reageert op bewegingen. Als de iPod horizontaal wordt gehouden draait het scherm automatisch mee. Dit zal vooral van pas komen bij het bekijken van videomateriaal. De bewegingssensor zorgt voor nog een andere leuke feature namelijk `shake to shuffle`; als er met de Nano geschud wordt zal de speler automatisch `shuffelen` naar een volgende track.

Ook de iPod Touch kreeg een update. De speler is dunner en iets goedkoper geworden. Ook is de speler voorzien van een glimmende chrome achterkant, wat de Touch onderscheidt van de iPhone 3G, die voorzien is van een zwarte of witte achterkant. De Touch kreeg volumeknoppen aan de zijkant en een ingebouwde speaker.Bij de twee overige modellen ging het om lichte wijzigingen. De iPod Classic werd teruggebracht naar een enkele uitvoering met een opslagcapaciteit van 120GB, voorheen 80GB en 160GB. De iPod Shuffle is leverbaar in nieuwe kleuren. 

Het programma iTunes werd opgewaardeerd naar versie 8. Nieuw in deze versie is de albumweergave. Albums kunnen voortaan weergegeven worden als `tegels` en nadat hier op geklikt wordt verschijnen de bijbehorende tracks. Verder beschikt het programma over een geheel nieuwe functie genaamd Genius. Deze functie zorgt ervoor dat bij het afspelen van een track een playlist kan worden aangemaakt met soortgelijke muziek. Ook alle nieuwe iPod modellen beschikken over deze functie. “Hoe meer mensen deze functie gebruiken, hoe beter hij werkt”, aldus Apple-topman Steve Jobs.

Prijzen:
De adviesprijzen voor de Nano zijn 139 euro voor de 8GB en 189 euro voor de 16GB uitvoering. De nieuwe Touch kost 219 euro voor 8GB, 279 euro voor 16GB en 379 euro voor 32GB. De 120GB Classic heeft een prijs van 229 euro. Prijzen van de Shuffle bleven ongewijzigd. 

EDITORS' CHOICE