Sonata: compactsysteem van Cambridge Audio


Redactie HiFi.nl | 25 september 2008 | Cambridge Audio

(ingezonden mededeling)

Cambridge Audi`s Sonatasysteem is een volwaardig hifi of 2.1 home cinemasysteem. Het hart ervan wordt verzorgd door een krachtige 2 x 40W 2.1 receiver die verkrijgbaar zal zijn in DAB/FM en FM/AM uitvoering -zie verderop in dit bericht. Dit slanke apparaat met z`n afwerking in geborsteld aluminium wordt standaard voorzien van een iPod dockingstation dat bediend kan worden m.b.v. de Sonata afstandsbediening.

Als aanvulling worden te zijner tijd een audiofiele cd-speler alsmede een 1080p HDMI DVD-speler op de markt gebracht waarvan de prestaties de concurrentie in deze prijsklasse zullen doen verbleken.

Het iPoddock dat compleet met de Sonatareceiver wordt geleverd is ontworpen om optimaal en gemakkelijk te functioneren. De bekende Cambridge Audio afstandsbediening, inmiddels een stijlicoon bedient niet alleen de Sonata maar ook iPodfuncties zoals track-skip en volume.Alle iPods zenden tijdens het opladen meervoudige ongebalanceerde signalen uit via de eigen connector waarmee -onvermijdelijk- enige ruis en vervorming worden meegestuurd. Cambridge Audio`s dockingstation is voorzien van quasi differentiële ruisonderdrukkingstechniek die zorgt voor eliminering van de ongewenste effecten. Tegelijkertijd wordt buffering verzorgd van laag-impedante signaaloverdracht.

Het Sonata dockingstation is voorzien van een speciaal ontworpen 9-polige kabel voor optimale overdracht.

De Sonata receiver wordt geleverd in twee versies, de DR30 met DAB/FM of de AR30 AM/FM versie.

Beide modellen bewijzen in de praktijk dat het fraaie uiterlijk meer is dan een dun laagje; een zware ringkerntransformator is gebruikt ten behoeve van volledig discrete versterking. Met 40W per kanaal bij 8 Ohm kan gesproken worden van echte hifiprestaties. De gevoelige tuners zijn voorzien van 20 presetknoppen voor snelle toegang tot digitale en analoge radiostations.

De toegepaste Micro surfacemount-techniek zorgt voor prestaties die in deze prijsklasse ongekend zijn; de lengte van de signaalpaden is tot de kortst mogelijke beperkt en resulteert in een gedetailleerd en breed stereobeeld dat geschikt is voor alle soorten weergaveruimten; muziek van zowel CD`s als films wordt met de nodige kracht en finesse weergegeven.

Voor diegenen die het uiterste uit hun DVD-collectie willen halen zonder de complexiteit van een meerkanaals installatie is de DVD30 speler onverslaanbaar. De upscaling (interpolatie) van het beeld gaat tot 1080p via HDMI en produceert werkelijk haarscherpe beelden met natuurlijke kleuren en het zwartste zwart.
Een subwoofer kan rechtstreeks via de LFE uitgang van de DVD-speler op de receiver worden aangesloten voor een realistische 2.1 weergave van films. De receiver kan echter ook de subwoofer aansturen in de stereostand.De audiofiele cd-speler is voorzien van een volledig nieuw ontworpen transportmechanisme, daarmee opnieuw een platform creërend waarmee Cambridge Audio faam heeft verworven. De CD30 werkt met de hoogwaardige Wolfson WM8716 DAC (Digitaal naar analoog omzetter) waardoor de DVD-ROM technologie die normaal gesproken in deze prijsklasse wordt toegepast onnodig is. De DAC wordt automatisch geactiveerd bij het kiezen van de cd-aansluiting op de receiver.

Ook hiervan is de behuizing van grote klasse. Het frontpaneel is van massief geborsteld aluminium waardoor het er niet alleen chique uitziet maar ook nog eens bijzonder goed klinkt (anti-resonant). De Sonata biedt een combinatie van een prima geluid, gebruikersgemak en ongehoord aantal mogelijkheden voor deze prijsklasse.

Prijs en beschikbaarheid:
De Cambridge Audio Sonata is leverbaar vanaf februari 2009 voor de volgende adviesprijzen:

  • Sonata Sirius AM/FM AR30 (nog niet bekend)
  • Sonata DAB/FM DR30 595 euro
  • Sonata CD-speler CD30 325 euro
  • Sonata DVD-speler DV30 325 euro

 

EDITORS' CHOICE