NIEUWS

Veldwerk - Publicatie week 39


Redactie HiFi.nl | 26 september 2008

Wie denkt dat de redactie van HiFi.nl uitsluitend van achter de computer werkt heeft het (gelukkig) mis. Met de armen over elkaar gaan zitten wachten tot het nieuws zich aandient is een werkwijze die na een buitengewoon onsuccesvolle proefperiode van welgeteld één dag radicaal overboord overboord werd gegooid.

Nee, er wordt aktief gezocht naar nieuws. Online natuurlijk, maar ook “in het veld”. Fabrikanten en importeurs nodigen met grote regelmaat de vaderlandse pers uit voor productpresentaties. Vroeger was dat alleen in het najaar, tegenwoordig vaak ook aan het begin van de lente. Aangezien de blaadjes aan de bomen weer gaan kleuren is het tijd geworden om de agenda vrij te maken voor de talloze bijeenkomsten die de komende tijd worden gehouden.

Gisteren was het ook weer zo`n dag. Ondergetekende vertrok om half acht `s morgens samen met de hoofdredacteur in de richting van onze hoofdstad, om daar achtereenvolgens de perspresentaties van Sony en Logitech bij te wonen. Veel leuk nieuws gezien. Niet allemaal geschikt voor HiFi.nl, dus we halen de krenten voor u uit de pap. Van Logitech vielen vooral een nieuwe stand-alone squeezebox met versterking en luidsprekers en een aantal aktieve iPod-docking muziekmachientjes op.

Sony legt de nadruk nog sterker op (interaktief) entertainment. Steeds dunnere LCD televisies (onder andere een verbluffende 9,9 mm. en met geweldige beeldkwaliteit), full-HD videocamera`s en een nieuwe high-end Blu-ray speler waren hier de belangrijkste items waar we u op attent willen maken. U heeft hierover al diverse nieuwsberichten bij ons kunnen lezen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Dat rondcrossen door Nederland is trouwens ook de reden dat u onze publicatie een dag later aantreft dan gewoonlijk. Want toen we bij het Okura hotel wegreden (Logitech had daar de grootste, twee verdiepingen tellende suite afgehuurd voor de presentatie) vervolgden we de reis naar Hilversum, waar de twee 50 Jaar Nederpop cd-boxen werden gepresenteerd (lees het blog-item).

Goed, de publicatie dus. Wat korter dan normaal, maar toch nog een interessante hardware recensie. Blue Note (niet het muzieklabel, maar de Italiaanse fabrikant van onder andere platenspelers, elementen, én een paar hele mooie phono-voorversterkers) introduceerde pas geleden de derde incarnatie van hun zeer succesvolle Phono-1. De technische verandering die werden doorgevoerd zijn het rechtstreekse gevolg van aanbevelingen die Henk Niemeijer van Audio Selectief uit Sneek (de Nederlandse importeur) heeft gedaan naar aanleiding van de tweede versie. Eric de Boer is de tevreden bezitter van de door Henk gemodificeerde mk2 versie, en is dus de aangewezen persoon om deze nieuwe aan de tand te voelen.

Verder weer de muziek- en filmrecensies, een handige tip, en een mooie lezers-set in de herhaling.

Zo, nu ga ik, onder het genot van de 50 Jaar Nederpop Rare & Obscure box eens kijken wat we u volgende week alweer gaan voorschotelen. We houden u op de hoogte!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Bluenote Phono1 mkIII
Enige tijd geleden berichtte hifi.nl over de opvolger van de inmiddels befaamde phonovoortrap Phono1 MKII van het Italiaanse Bluenote. Tijdens de analoge dagen in Sneek eerder dit jaar informeerde Henk Niemeijer van Sneek Hifi mij dat de nieuwe analoge telg uit de schone Italiaanse familie was gearriveerd in Nederland. Ik kreeg er een mee naar huis om hem eens goed te vergelijken met de MKII, die ik zelf bezit. Een update, dus.


Tip

Statische lading van cd’s verwijderen
LP`s kunnen in meerdere of mindere mate electrostatisch geladen zijn maar dat geldt in feite ook voor de kleine zilverlingen. CD`s hebben een transparante, kunststof drager (voor de aluminiumlaag) en die drager kan zonder pardon statisch worden geladen.


Muziek en filmbesprekingen

Jonathan Richman - Because Her Beauty Is Raw and Wild (CD)
De hoogtijdagen van Jonathan Richman wat betreft populariteit waren in de tweede helft van de jaren 70, met zijn band The Modern Lovers en hits als Roadrunner, Egyptian Reggae, Ice Cream Man. Het vleesgeworden understatement is altijd gewoon muziek blijven maken, en het resultaat mag er nog steeds wezen.

Chuck Berry - Berry is on Top St. Louis to Liverpool (CD) 
Terug naar de oorsprong van de rockmuziek, want zonder Chuck Berry hadden The Beatles en The Rolling Stones op zijn minst anders geklonken. Het audiofiele label Mobile Fidelity Sound Lab ging op zoek naar de originele mastertapes van twee vroege Berry albums, waarop de meeste van zijn klassiekers te vinden zijn. 

Peggy Lee - Black Coffee (LP) 
We gaan weer richting winter en wat is er dan mooier dan met je geliefde op een heerlijk warm vloerkleed voor de open haard te bivakkeren. Dat is een beetje het gevoel dat ik krijg bij het beluisteren van de Speakers Corner re-issue op 180 gram vinyl van Peggy Lee’s ‘Black Coffee’.

Mozart - Da Ponte (DVD-film)
Mozart schreef drie opera’s naar een libretto van Lorenzo da Ponte: Così fan Tutte, Le nozze di Figaro en Don Giovanni. De ensceneringen van Jossi Wieler en Sergio Morabito bij de Nederlandse Opera, die de afsluiting vormden van het Mozartjaar 2006, verplaatsen de verhalen naar de jaren 60 van de vorige eeuw. Dit project moet wel een van de best gedocumenteerde operaproducties ooit zijn.

I`m Not There (DVD-film) 
Een biografische film over Bob Dylan kan geen brave chronologische vertelling zijn zonder de aard van het subject geweld aan te doen. Dat heeft Dylan-liefhebber en filmmaker Todd Haynes goed begrepen. De man met vele gezichten krijgt hier letterlijk die gezichten, want zeven periodes uit het leven van Dylan tussen grofweg 1950 en 1980 worden gespeeld door zes verschillende acteurs.

EDITORS' CHOICE