NIEUWS

Tegen de Stroom - Publicatie week 40

Redactie HiFi.nl | 02 oktober 2008

Binnen de hifi zijn er weinig onderwerpen waar zo veel (en zo verbeten) over gediscussieerd wordt als over stroom. Het lijkt af en toe wel eenzelfde slagveld als dat van de buizen- versus transistorliefhebbers. Wat ons altijd opvalt is dat er relatief weinig mensen zijn die vanuit eigen ervaring deelnemen aan die discussie. Vooral de “stroom is stroom dus het maakt niets uit†aanhangers zijn meestal niet te betrappen op veel flexibiliteit, en uitnodigingen om het verschil tussen netkabels (of, Godbetert, stekkers) zelf eens te komen beluisteren bij een overtuigd anderswetende worden vaak met kracht van de hand gewezen. Want niemand dondert graag van zijn stokpaard, zoveel is wel duidelijk.

Hier op de redactie (en onder onze auteurs) heerst een professionele nieuwsgierigheid naar stroomproducten, omdat daar – zo blijkt uit ervaring – verbluffende resultaten te boeken zijn in de verbetering van de weergave. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het voor ons natuurlijk een stuk eenvoudiger is om dingen thuis te proberen. Dat heeft overigens ook al een heleboel enthousiaste verhalen opgeleverd. Want als je een objectieve vergelijking maakt tussen `stroom zonder iets` en de resultaten van netfilters, speciale zekeringen, dure en dikke netkabels en (daar zijn ze weer) verschillende stekkers, dan slaat in zeer veel gevallen de balans door in het voordeel van de speciale stroomproducten.

Zowat het gladste ijs waar je je als recensent op kunt begeven als het over stroom gaat is ongetwijfeld dat van de netstekkers. Die koop je namelijk voor een paar centen bij de bouwmarkt, dus waarom dan honderd euro of meer per stuk uitgeven? Jan de Jeu (tevreden gebruiker van een speciaal aangelegd stroomnetwerk) zocht dat voor u uit, en trok een – na dit voorwoord misschien niet zo heel erg - verrassende conclusie.


(Foto: Jan de Jeu)

Luidsprekers dan. Een relatief onbekend merk in Nederland is New Audio Frontiers (NAF), afkomstig uit het schone Italië. Dat ze daar verstand hebben van het bouwen van mooie luidsprekers is al bekend, en dat is dan ook de reden dat René van Es zich likkebaardend meldde voor de recensie van de Reference Two. Deze monitor mocht haar klankmatige kunsten vertonen in Huize Van Es, en het afscheid na de recensie viel zwaar.

Zoals u van ons gewend bent zijn er ook weer de nodige muziek- en filmbesprekingen, een goede hifi-tip en een mooie lezersset. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Oyaide Tunami netsnoer met Oyaide stekkers
Liefhebbers van in kwalitatieve zin optimaal gereproduceerde muziek zijn veelal hun hele audiofiele leven lang op zoek naar het optimale geluid. Voor velen betekent dit dat zij met enige regelmaat hun componenten omruilen voor andere exemplaren. In de praktijk gaat het dan meestal eerder om een ander, dan om een beter geluid.

New Audio Frontiers Reference Two
Als ik denk aan Italië dan komen mijmeringen naar boven. De wijn waarin de zon overmatig aanwezig is, waardoor Italiaanse wijn vrolijk maakt en nooit somber. Het heerlijke eten uit de Italiaanse keuken, van pasta tot ossobucco. Charmante vrouwen in luchtige Versace zomerjurkjes, winkelstraten onveilig makend op hun Prada high heels. Auto’s die behoren tot der meest begeerlijke middelen om je te verplaatsen.




Tip

Elementen non-magnetisch monteren
Moving Coil aftastelementen zijn al geruime tijd heer en meester in de vinylsferen en menig audiofiel zal daarom een MC in zijn of haar toonarm hebben gemonteerd -of laten monteren. Het is mogelijk dat men daar stalen montagemateriaal voor heeft gebruikt want `degelijke` stalen boutjes en moertjes zijn de laatste jaren erg in trek.


Muziek en filmbesprekingen

Tangarine - Between The Lines (CD)
Een beetje aandacht voor de noordelijke regio kan geen kwaad, dus vandaar dat in mijn lade ligt een schijf van het Drentse folk duo Tangarine. Eerlijk gezegd ligt het plaatje al een tijd klaar voor bespreking, te lang, want het nieuwe album is al in aantocht en zal 24 oktober van dit jaar uitkomen. De gebroeders Brink hebben sinds hun eerste boreling veel opgetreden; wat alleen maar goed kan uitpakken want op het podium groeit een band normaal gesproken naar de vorm voor het cruciale tweede album.

Laetitia Van Krieken Big Bang - Windfall (CD) 
Eén van mijn favoriete Nederlandse popgroepen is nog steeds de Nits. Hun CD ‘Wool’ blijf ik draaien en wanneer ik hoor dat de klassiek opgeleide toetseniste van deze CD, Laetitia van Krieken, met een band een eigen CD opgenomen heeft ben ik er als de kippen bij om poolshoogte te nemen.  

Damien Jurado Caught in the Trees (CD) 
De Amerikaanse singer-songwriter Damien Jurado is gewend in hoog tempo onderling zeer verschillende albums vol te spelen. Voor zijn nieuwste, Caught In The Trees, gesierd door luchtfoto’s van de NASA, werd ruim de tijd genomen. Een vol jaar werd er in nauwe samenwerking met zijn inmiddels vaste begeleiders Jenna Conrad en Eric Fisher aan gewerkt, en het resultaat mag er wezen.

Santana - Abraxas (LP)
Als MoFi de tanden zet in een band of artiest blijft het meestal niet bij een enkel album. Niet vreemd dus dat kort na de opknapbeurt van het debuutalbum nu het historische tweede album van Santana uit 1970 aan de beurt is. Tot stand gekomen kort na het succes op het Woodstock Festival wordt dit album met een unieke mix van salsa en rock algemeen gezien als het beste van de band rond gitarist Carlos Santana. 

Jimmy Rosenberg: De vader, de zoon het talent (DVD-film) 
Wonderkinderen, daar kun je maar beter een kruisje voor slaan. Met het talent in de rol van de Heilige Geest. Het is altijd tragisch als zo’n buitengewoon talent, dan wel niet helemaal in de kiem, maar toch niet zo lang daarna, gesmoord wordt. De vader in de gevangenis, de zoon aan de drugs en in de psychiatrie. En van dat talent is dan niet meer zo duidelijk of het een last of een zegen is.

You, The Living (DVD-film) 
We kunnen er met zijn allen heel interessant en hoogdravend over doen, maar de mens is uiteindelijk vaak een sukkelaar. De eigenzinnige Zweedse filmmaker Roy Andersson laat dit zien in losse, ontluisterende situaties. Hij werkt op de lachspieren maar zet ook aan tot mededogen, een eigenschap waarvan hij zich in zijn film tevens afvraagt in hoeverre de mens er toe in staat is.


EDITORS' CHOICE