NIEUWS

VAD Show 2008 deel 2 - Publicatie week 43


Redactie HiFi.nl | 24 oktober 2008

De VAD Show 2008 zit er weer op. De organisatie en deelnemers zijn tevreden, want het bezoekersaantal is ten opzichte van de vorige beurs weer gestegen (bijna 8000 betalende bezoekers dit jaar, een groei van meer dan 10 procent). Ook de gasten hebben het naar hun zin gehad, zo blijkt uit de reacties op ons blog.

Zelf stonden we er ook. Dit jaar besloten we onze activiteit als uitgever van het nieuwe magazine Hifidelity wat meer in de spotlight te zetten, en de bezoekers van onze stand waren allemaal zeer positief. En bij High Fidelity Discs kon je regelmatig over de koppen lopen, dus ook voor ons is het een geslaagde beurs geweest.

Zoals u van ons gewend bent (en belofte maakt nu eenmaal schuld) hebben we ook dit jaar weer uitgebreid verslag gedaan van de grootste hifi-beurs van Nederland. Wat ons – en u trouwens ook – al van tevoren was opgevallen was het zeer kleine aandeel beeld dat dit jaar werd getoond. De nadruk lag echt op audio, en op de één of andere manier voelde dat heel erg vertrouwd. Ook leuk: steeds meer fabrikanten on ontwerpers vinden hun weg naar Veldhoven. En dan niet alleen uit Nederland, maar er waren ook Duitsers, Belgen, Britten, Noren en Amerikanen.

Het publiek kon dus niet alleen kennismaken met de producten, maar ook met de mensen achter de ontwerpen. Wat ook goed was om te constateren is dat dit jaar zowel de zeer smalle beurs als de welgevulde bankrekening een kans kregen. Sets van enkele honderden euro`s stonden trots naast installaties van meer dan anderhalve ton hun kunsten te vertonen. Er zit dus nog voldoende beweging in de hifi-markt. Van een recessie of crisis lijkt hier vooralsnog geen sprake te zijn. En als we allemaal gewoon onze nieuwe versterkers, luidsprekers of cd-spelers blijven kopen hoeven we ons ook geen zorgen over de toekomst te maken.

Omdat de administratieve en redactionele nasleep van de VAD Show ons deze week wat parten speelt hebben we een wat kleinere publicatie dan u misschien had gehoopt. Desondanks denk ik dat er toch artikelen online zijn gekomen de moeite waard zijn om te lezen. Een productbespreking van de Tangent QUATTRO MKII WiFi internet tafelradio bijvoorbeeld. Ooit gedroomd van een schier onbeperkt aantal radiozenders? Dan is dit in strak retrodesign gegoten hebbeding misschien iets voor u.

Een interessante Visit hebben we ook weer, deze keer bij MR-Engineering. Dit bedrijf uit Nootdorp (met een op afspraak te bezoeken designbureau in Den Haag) ontwikkelt en bouwt grote en zeer hoogwaardige domotica systemen. Dan moet u niet denken aan een eenvoudig multiroomsetje, maar aan een compleet geautomatiseerd huis.

En tot slot een paar leuke muziek- en filmbesprekingen en een handige tip, waarmee u er weer even tegen zou moeten kunnen. Tot volgende week, en veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Productbespreking

Tangent QUATTRO MKII WiFi internet tafelradio 
Tangent maakt al een tijdje furore met compacte, strak vormgegeven draagbare- en tafelradio`s met verschillende functies. De QUATTRO MKII die nu voor mij staat is een tafelradio, maar niet zomaar eentje. Achter het retro-vormgegeven front (op het LCD display na zou het ding zo uit de jaren 50 kunnen komen, met zijn afgeronde hoeken en `space-age` knopjes) gaat een uiterst moderne (internet)radio schuil met diverse netwerkmogelijkheden.

Hi-Visit

MR Engineering
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden we opeens geconfronteerd met het Huis Van De Toekomst, een doorlopende tentoonstelling naar een idee van de beroemde futurist Chriet Titulaer. Dat inmiddels opgedoekte project toonde ons een volledig  geautomatiseerd huis waarin de bewoners met één druk op de knop zo`n beetje alles konden bedienen. Toen was dat echt nog toekomstmuziek, maar vandaag de dag is het gewone realiteit onder de naam Domotica. (Dit artikel is ook verschenen in Hifidelity, het nieuwe lifestyle magazine over mensen, muziek en film.)


Tip

Luidsprekers gemakkelijk verschuiven
Drie zeer belangrijke factoren bij het optimaliseren van een audio systeem zijn: luidsprekerplaatsing, luidsprekerplaatsing en luidsprekerplaatsing. Dat mag algemeen bekend zijn, maar wanneer de luisterruimte van dik tapijt is voorzien en de luidsprekers het gewicht van hun baasje benaderen (of overtreffen) dan zal het minder gemakkelijk zijn om kleine aanpassingen te maken in de opstelling.


Muziek- en filmbesprekingen

Antony The Johnsons - Another World (CD) 
Na het succes van I Am A Bird Now uit 2005 en de tournee die volgde kondigde Antony Hegarty aan ruim de tijd te nemen voor het componeren en opnemen van nieuwe werk. Vooruitlopend op het nieuwe album The Crying Light, aangekondigd voor januari, is er nu een EP van twintig minuten, met een albumtrack plus vier B-kantjes. Op de cover een foto van de Japanse Butohdanseres Kazuo Ohno.

Robert Schumann - The Violin Sonatas (CD) 
De Duitse violiste Carolin Widmann en de Hongaarse pianist Dénes Várjon debuteren bij ECM met pakkende, temperamentvolle interpretaties van de drie vioolsonates die Robert Schumann aan het eind van zijn leven componeerde. De derde werd pas enkele jaren gepubliceerd uit nalatenschappen.

Franz Schubert - Schwanengesang   (CD) 
De liederen op teksten van o.a. Ludwig Rellstab en Heinrich Heine die - overigens niet door Schubert zelf - zijn samengevoegd als Schwanengesang, behoren in elk geval tot de laatste scheppingsperiode van de grootste liedcomponist aller tijden.

Lou Reed - Berlin (DVD-film) 
De ultieme concertfilm, staat er ronkend op de borst van Lou Reed, de blik in vervoering naar boven gericht. In deze tijd van groot groter grootst is dat misschien een wonderlijke kwalificatie, want deze registratie van de integrale uitvoering van Lou Reed’s meesterwerk in Brooklyn, New York is eerder wat arty-farty rommelig dan groots. Hij raakt echter wel. Zowel uitvoering als geluidskwaliteit zijn top. Ik ga helemaal overstag; waarom ook niet: dit kan best eens de ultieme concertfilm wezen.

EDITORS' CHOICE