NIEUWSRhapsody

Kerstshow bij Rhapsody


Marc Brekelmans | 23 december 2008

Een leuke traditie bij Rhapsody in Hilversum is de jaarlijkse kerstshow. Ook dit jaar zullen Harry van Dalen en Michael van Polen weer een bijzondere show verzorgen in het karakteristieke pand aan de Borneolaan in Hilversum.

Harry van Dalen: “We zullen de mensen dit jaar weer proberen te verbazen. Zo zullen we in één van de ruimtes muziek met een spirituele lading draaien. Natuurlijk denkt iedereen rond de kerstdagen dan aan het Weihnachtsoratorium van Bach, maar wij gaan het verrassender aanpakken. Mensen luisteren namelijk veel vaker naar spirituele muziek dan  ze beseffen. Ook artiesten als Bono, Peter Gabriel en John Coltrane hebben veel muziek met een religieuze achtergrond geschreven. Daarbij komt dat ik al jaren veel met spiritualiteit bezig ben. Zelf reis ik regelmatig door het Himalaya gebied, met name naar Nepal en Tibet. Daar heb ik veel traditionele religieuze muziek gevonden die ik graag aan de mensen wil laten horen.” Gelukkig voor de bezoekers zal Harry daarbij wel met beide benen op de grond blijven staan.

Harry’s fascinatie voor deze twee landen heeft hem zelfs even doen overwegen daar langere tijd te gaan verblijven en met Rhapsody te stoppen. “Ik was met zoveel verschillende bedrijven bezig (Harry had onder andere belangen in More Music en Turtle Records) dat Rhapsody in mijn dagelijkse werkzaamheden een beetje naar de achtergrond was verdwenen. Privé omstandigheden in combinatie met mijn vele projecten deden me beseffen dat ik teveel hooi op mijn vork had genomen. Inmiddels ben ik teruggetreden uit More Music en Turtle Records en kan ik me helemaal focussen op Rhapsody. Ik blijf trouwens wel actief en emotioneel betrokken bij Turtle Records, waarvan Bert van der Wolf van NorthStar nu de eigenaar is. En nu ik daar weer fulltime mee bezig ben zie ik allerlei leuke mogelijkheden en loopt mijn hoofd eigenlijk weer over van de plannetjes. We gaan Rhapsody een make-over geven, te beginnen bij de website. De nieuwe website zal binnen twee maanden online kunnen.”
Ook het assortiment van Rhapsoy zal volgens Harry een aantal wijzigingen doormaken. “We zijn bezig om tijdens de kerstshow een verrassend merk van Nederlandse bodem bij Rhapsody te introduceren. Dat gaat echt fantastisch worden.”

Harry vertelde me ook nog dat ze tijdens de kerstshow een nieuwe serie van ECM zullen tonen, de Touchstone series. Een serie oudere opnames die tegen verrassend lage prijzen verkocht zullen worden. Natuurlijk zal Rhapsody deze titels op voorraad hebben zodat liefhebbers nog tijdens de show een exemplaar aan kunnen schaffen.

Ook zal Rhapsody tijdens de show gaan demonstreren met High Resolution audio die via een computer weergegeven zal worden. Harry was erg enthousiast over de resultaten, dus het zal, zoals we van Rhapsody gewend zijn, weer een overdonderende demonstratie worden.

Voor liefhebbers van surroundweergave zal Rhapsody weer een hometheater op hoog niveau presenteren waarbij de muziek van David Gilmour (Pink Floyd) centraal zal staan.

Ik mocht al een paar keer de shows van Rhapsody bezoeken en telkens was ik weer onder de indruk van de door Harry gegeven demonstraties. Zijn talent om iedere demonstratie spannend, leuk en informatief te houden is in Nederland helaas zeldzaam. Als muziekliefhebber zou je zijn shows alleen al daarvoor moeten bezoeken.


Audio Physic en Primare show

Naast de kerstshow zal Rhapsody in december ook een Audio Physic en Primare show organiseren. De Audio Physic lijn is volledig gerestyled. Daarnaast hebben ze een nieuwkomer bij Audio Physic: de Sitara. Deze jongste telg heeft een erg goede prijs-kwaliteit verhouding (2300 euro, voor een stel) en is een lust voor het oor.Rhapsody kerstshow:
Vrijdag 12 december van 12.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 13 december van 10.00 tot 16.00 uur

Audio Physic en Primare show
Zaterdag 27 december van 10.00 - 16.00 uur
Dinsdag 30 december van 11.00 - 16.00 uur
Woensdag 31 december van 10.00 - 14.00 uur

EDITORS' CHOICE