NIEUWS

Verrassingen - Publicatie week 47


Max Delissen | 21 november 2008

Gisteren sprak ik met een vriend over een nogal teleurstellende ervaring die hij onlangs had toen hij in een hifi-winkel luisterde naar een kostbare set. De luidsprekers die daar stonden had hij al eens eerder gehoord, en toen was hij er erg van onder de indruk. En nu, met een totaal andere aansturing, deed het hem helemaal niets en klonk het zelfs ronduit ondermaats.

Lag dat aan zijn verwachtingspatroon? Was hij door die eerdere ervaring zodanig geconditioneerd dat de tweede luisterbeurt eigenlijk alleen maar kon tegenvallen? Volgens mij niet. Ik weet dat zijn eigen set behoorlijk bovengemiddeld is, en dat hij – met meer dan voldoende luisterervaring – in staat is om een set onbevooroordeeld te beluisteren en aan te geven wat er wel en niet aan deugt. Ik vrees dat het in dit geval gewoon een ongelukkig gekozen combinatie van apparatuur, luidsprekers en bekabeling was die roet in het eten gooide. Wel jammer, want daardoor draaide deze luistersessie uit op een gemiste kans van duizenden euro`s.

Het kan ook de andere kant op gaan. Een luidspreker, versterker of set weet soms echt te verrassen en ongeacht de prijs boven verwachting presteren. Deze week presenteren we daar weer een paar leuke voorbeelden van. Een kostbare maar bloedmooi klinkende voor- en eindversterker, een verrassende kleine luidspreker (maar geen klein prijsje), en een alles-in-een multimediasetje inclusief subwoofer en twee kleine satellietluidsprekertjes.

Daarnaast natuurlijk weer een aantal interessante film- en muziekbesprekingen, een zeer nuttige en volstrekt niets kostende tip, en een leuke lezersset. Mij dunkt dat u hier wel weer een weekje mee vooruit kunt. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensie

Pass Labs XA30.5 en XP-10 
Niemand zal de kans laten lopen om een mooie Pass Labs combinatie in huis te halen. Ik ook niet. Zodra ik bij More Music een set kon lenen, bestaande uit de XA30.5 eindversterker en de nog redelijk nieuwe XP-10 voorversterker, greep ik de gelegenheid met beide handen aan. De eindversterker sierde al eerder het rek, toen gekoppeld aan een H.A.T. voorversterker. Dezelfde combinatie mocht ik daags daarna nog eens bij een dealer beluisteren. We ruilden daar een spelende X150.5 versterker om voor de net door mij ingeleverde XA30.5. Samen besloten we dat klasse A versterking  nog een streepje fraaier is, als je niet zit te springen om vermogen. De importeur More Music zag liever de Pass Labs XA30.5 in combinatie met de XP-10 voorversterker ingezet. Dat kon en dit verslag is het resultaat van het luisteren.

Audiovector S-1 Signature
Het Deense merk Audiovector werd in 1979 opgericht door Ole Klifoth, de man die tot op heden de eigenaar en hoofdontwerper van zijn onderneming is. Een circa 30 jaar oude firma die nog altijd in handen van de oprichter is, dat zien we tegenwoordig helaas zelden.

Jamo A102 HCS22
Een grote Jamo-doos wordt op de redactie binnengedragen. Bij nadere beschouwing blijkt er een complete 2.1 entertainmentset in te zitten, bestaande uit de DMR 45 DVD Receiver, de SUB 200 subwoofer en de A102 satellieten. In een tijd van steeds complexer wordende surroundsets groeit ook de behoefte aan no-nonsense apparatuur die, praktisch zonder de gebruiksaanwijzing te bekijken, in enkele minuten aangesloten en spelend kan zijn. En dit is zo`n plug-en-play setje, met een paar aardige extra mogelijkheden die tot nu toe aan aanmerkelijk duurdere sets leken te zijn voorbehouden.


Tip

Verkwikt Luisteren
De meeste mensen kunnen qua lichamelijke energie-schommeling en mentale helderheid worden geclassificeerd als ochtendmens, middagmens (Cup A Soup junkie), avondmens of nachtuil. Ons energiepijl heeft zijn invloed op de mate waarin we van muziek kunnen genieten of beter gezegd: open kunnen staan voor een klankbeleving. 


Muziek- en filmbesprekingen

Vassilis Tsabropoulos/Anja Lechner/U.T. Gandhi - Melos (CD) 
Melos is de langverwachte opvolger van het serene succesalbum Chants, Hymns and Dances, dat voornamelijk gevuld was met muziek van de Armeense filosoof G.I. Gurdjieff. Melos bevat echter vooral eigen composities van Tsabropoulos en heeft, met bijdragen van drummer U.T. Gandhi een lossere, vaak jazzy sfeer, met sterke traditionele Balkaninvloeden.

Betty Carter - Now It`s My Turn (LP) 
Ze is nooit zo bekend geworden als haar collega’s Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan, maar voor mij hoort Betty Carter toch zeker in één adem met deze diva’s te worden genoemd. Na een concert van haar, dat ik jaren geleden in de Rotterdamse Doelen bijwoonde, kon ik weken lang geen andere jazz zangeres horen.

The Cinematic Orchestra - Live At The Royal Albert Hall  (LP) 
Sommige bands presteren het best in een studio. Anderen lijken in een live optreden pas goed tot hun recht te komen. Nu wil ik niet beweren dat de albums van The Cinematic Orchestra slecht zijn, integendeel, maar in een live situatie groeien de leden als het ware boven zichzelf uit. 

Stellet Licht (DVD-film)
Onze beeldcultuur wordt tegenwoordig gedomineerd door snelheid. Drukke montages, veel toegevoegd geluid, actie. De Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas laat zien dat we daarmee wel veel van de kracht en de magie van het beeld weggooien. Hij doet dat aan de hand van een eenvoudig liefdesverhaal dat zich afspeelt binnen een afgesloten Mexicaanse Mennonietengemeenschap. Een soort Amish light, met een eigen taal.

Heroes Seizoen 2 (DVD-film) 
De populaire Amerikaanse televisieserie Heroes is kwaliteitsvoer voor de zapgeneratie. Er wordt over de wereld een groot aantal mensen gevolgd die met elkaar gemeen hebben dat ze een speciale gave hebben. In deze door stripverhalen geïnspireerde serie wordt in hoog tempo geschakeld tussen verschillende verhaallijnen die slechts losjes met elkaar in contact raken.

Puccini - La Rondine (DVD-film)
Opera’s in moderne, zogenaamd eigentijdse of actuele ensceneringen worden door de meeste kritici, kenners en liefhebbers doorgaans hartgrondig verketterd. Praktijkvoorbeelden liggen voor het oprapen; denk maar aan de recente Mozart- cyclus van de Nederlandse Opera.

EDITORS' CHOICE