NIEUWS

Bezinning - Publicatie week 50


Max Delissen | 11 december 2008

December is voor veel mensen een maand van bezinning. Als de goedheiligman de terugreis naar Spanje heeft aanvaard spreken we over het algemeen van `de donkere dagen voor kerst`. De weersomstandigheden en de vroege zonsondergang helpen daar uiteraard aan mee, maar geestelijk gezien beleven veel mensen deze weken ook een wat minder lichte periode.

Ze zien op tegen van alles; de geforceerde gezelligheid van het familie-diner, eenzaamheid tijdens de kerst, financiële malheur vanwege de internationale crisis, of de beslissing om op 1 januari eindelijk eens écht te stoppen met roken. Het is maar wat je bezighoudt, nietwaar? In het algemeen dwingen maatschappelijke krachten en tradities de mens in deze periode tot bezinning. Het lijkt wel of alle bladen het er over hebben, de jaaroverzichten vliegen je om de oren, somber kijkende mannen in saaie pakken vertellen op televisie dat het nu echt definitief bergafwaarts gaat met ons land als we niet heel snel meer geld gaan uitgeven. Maar ook de kerstgedachte, die volgens mij als kern toch echt liefde en respect heeft, wordt misbruikt om ons tot ongebreideld consumeren aan te zetten.

En dat, beste lezer, is op zich nog niet zo`n slechte gedachte. Maar steek uw zuurverdiende salaris en het ieder jaar weer te snel uitgegeven voorschot op de dertiende maand nu eens niet in genotsmiddelen als reerug, bonbons en veel te dure en altijd weer tegenvallende vuurpijlen, maar investeer in iets duurzaams. Natuurlijk preek ik hier voor eigen parochie, want hifi-liefhebbers hebben er nooit echt problemen mee gehad om bedragen uit te geven aan geluidsapparatuur waar `nuchtere Nederlanders` driftig van naar hun voorhoofd beginnen te wijzen. Maar een even grote groep van diezelfde `nuchtere Nederlanders` gaat wel drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie naar zonnige oorden, en heeft statistisch gezien meer dan 1 auto voor de deur staan. Prioriteiten zijn er in vele verschijningsvormen...

De eerder aangehaalde bezinning zou hem in dit geval kunnen zitten in de mate waarin u bereid bent om bij uzelf vast te stellen waar de werkelijke prioriteiten liggen als het om muziek en de weergave ervan gaat. Kiest u voor gecomprimeerde muziek, afgespeeld via apparaten met tientallen knopjes die even zovele onduidelijke functies bedienen, met veel lampjes die oplichten als er op die knopjes wordt gedrukt, of kiest u voor de essentie: weergave met oor voor de muziek, zonder poespas, maar met ingebouwd kippenvel? Die laatste optie is natuurlijk degene die ik voor u in gedachten heb, want dan kan ik een mooi bruggetje maken naar de inhoud van de publicatie van deze week. Een zeer bijzondere versterker staat namelijk centraal in een recensie van de hand van René van Es. De LFD is Brits, eigenwijs van concept én vormgeving, en ongelooflijk muzikaal. Jan de Jeu luisterde naar een kostbaar instapmodel in de Ayra luidsprekerlijn van het Deense Raidho. Ook hierbij wordt de muziek volledig centraal gesteld.

Ook publiceren we vandaag weer eens een luisterbezoek. Patrick Hendriks reisde af naar het noorden van het land, en het verslag van zijn luisterbezoek-in-de-herkansing leest u hier. Daarnaast natuurlijk de andere rubrieken die u gewend bent. Weer een handige hifi-tip, een mooie set van een lezer, en besprekingen van een aantal voor u geselecteerde muziek- en filmreleases. En nu even geen `bezint eer ge begint`, u mag meteen gaan lezen. Veel plezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensies

Ayra C-1.0 
Op één van de belangrijkste, jaarlijks terugkerende beurzen op audio gebied in Nederland, de VAD, worden iedere keer wel weer interessante producten gepresenteerd waar ik als recensent graag nader kennis mee wil maken. Ook de 2008 editie vormt daarop geen uitzondering en bij Hifinesse stuit ik op een intrigerende minimonitor luidspreker die ik alleen al op grond van het design graag in mijn luisterruimte wil verwelkomen. 

LFD Integrated Zero Mk. III LE
Lezers die bekend zijn met het Engelse tijschrift Hifi News, of die bekend zijn met publicaties van The Audio Engineering Society, kennen wellicht de naam van professor Malcolm Omar Hawksford. Hoogleraar aan de universiteit van Essex in Colchester. Een persoonlijkheid op het gebied van audio, die in zijn zeer interessante lezingen diep zowel ingaat op techniek, als op aspecten die niet meetbaar zijn, maar wel door ons gehoor worden waargenomen. 

Tip

IEC Adapter gebruiken met beter netsnoer
Veel audiofielen zijn geïnteresseerd in het optimaliseren van hun lichtnetbekabeling waarbij (onder andere) standaard kabels worden vervangen door hoogwaardigere en/of afgeschermde exemplaren.

Achtergrondartikel

Luisterbezoek Jean Paul van Deenen
Het was alweer zo`n typische regenachtige herfstavond in november. Net als vorig jaar, toen ik Jean Paul ook al bezocht voor een luisterbezoek. Vorig jaar was ik zo druk met van alles dat het schrijven van het artikel er een beetje bij in schoot. Toen ik een paar maanden later eindelijk het stuk wilde gaan schrijven was de set van Jean Paul volledig veranderd. We besloten om een nieuwe afspraak te maken.


Muziek- en filmbesprekingen

Squarepusher - Just A Souvenir (CD) 
Achter het pseudoniem Squarepusher schuilt de Britse artiest Thomas Jenkinson (1975). Deze electronic music expert komen we ook wel eens tegen onder de naam Chaos A.D. of The Duke of Harringay. Just A Souvenir is het elfde album van deze multimuzikale gek.

Medeia - Cult (CD) 
Kijk, dat zien we graag tijdens deze donkere dagen. Donkere muziek, in een donkere verpakking gespeeld door donker (althans in de videoclip) beschilderde personen (nee, geen Zwarte Pieten). Dat laatste had dan weer niet zo gehoeven voor mij. Maar goed, deze mensen komen uit Finland en waarschijnlijk is dat daar hot, hoewel het alweer twee jaar geleden is dat landgenoten Lordi het Eurovisie Songfestival wonnen.

Joan as Police Woman - To Survive  (LP) 
Voor wie het nog niet wist; Joan Wasser was in het verleden één van de Johnsons in Antony and the Johnsons. Verder heeft zij samengewerkt met onder andere Jeff Buckley en Rufus Wainwright. Haar beste prestatie zette zij volgens mij echter neer toen zij twee jaar geleden onder de naam Joan As Policewoman een eigen album uitbracht met de titel Real Life. 

Jamie Lidell - JIM (LP)
Jamie Lidell is een blanke, in Berlijn levende Engelsman die klinkt als een kruising tussen pakweg Prince, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Afkomstig uit de wereld van techno en dance legde Jamie op zijn vorige album Multiply de link naar soul en funk. Op Jim is hij te horen in tien songs die voortbouwen op die succesplaat.

Il y a longtemps que je t`aime (DVD-film)
De grote filmhuis hit van 2008, het regiedebuut van romanschrijver Philippe Claudel over twee zussen die elkaar na 15 jaar opnieuw leren kennen. Dat omdat Juliette al die tijd in de gevangenis doorgebracht heeft, wat sporen achter laat die eerst uitgewist moeten worden alvorens toegekomen wordt aan de essentiële vraag naar de toedracht van de bestrafte dramatische daad.

EDITORS' CHOICE