NIEUWS

Video in blu-ray- en dvd-kwaliteit op schijfje geperst


Redactie HiFi.nl | 22 december 2008

(gezien op Internet)

Het Japanse Infinity Storage Media zal in samenwerking met een televisiestation een tv-serie op hybride schijven uitbrengen. Op de blu-ray-schijven zal het videomateriaal niet alleen in hd-kwaliteit, maar ook in dvd-formaat weggeschreven worden.

Het concept van optische media die drager voor meer dan één videoformaat zijn is niet nieuw: al in 2004 werden schijfjes door JVC ontwikkeld met zowel een blu-ray-laag als een dubbele dvd-laag. Infinity Storage Media en Kyodo Television zouden echter de primeur hebben de eerste bedrijven te zijn die dergelijke enkelzijdige hybride schijven daadwerkelijk uitbrengen. De optische media met twee standaarden zouden de overgang van dvd- naar blu-ray-spelers moeten versnellen: de schijfjes kunnen op een moderne blu-ray-speler afgespeeld worden, maar ook oudere apparatuur mag geen problemen met de media hebben. Zo zijn de schijven niet alleen backwards compatible, maar hoeven ook consumenten die nog geen blu-ray-speler aangeschaft hebben de serie geen tweede keer, in hd-kwaliteit, te kopen.De schijven zijn opgebouwd uit een normale blu-ray-laag, waaronder twee dvd-lagen liggen. Daarmee is de blu-ray-capaciteit 25GB en de dvd-capaciteit bedraagt 8,5GB. De blauwe blu-ray-laser leest de hd-video zoals gebruikelijk, terwijl de rode dvd-laser door de blu-ray-laag schijnt en zo de dvd-lagen kan bereiken. Volgens Infinity Storage Media zouden de schijfjes zonder problemen door 99 procent van de blu-ray- en dvd-spelers afgespeeld kunnen worden. Om zoveel mogelijk hd-video op de blu-ray-laag kwijt te kunnen, werd de video niet met de mpeg2-standaard geëncodeerd, maar moest het h264-codec de data op het schijfje laten passen.

De tv-serie op de blu-ray-annex-dvd-schijven zal in februari op de Japanse markt verschijnen, maar zal dan fors duurder dan een dvd-versie zijn. De vier schijfjes met 534 minuten beeldmateriaal zullen omgerekend 295 euro kosten, terwijl de dvd-versie ongeveer honderd euro goedkoper is. Infinity Storage Media heeft aangegeven ook aan optische media met twee blu-ray-lagen en een enkele dvd-laag te werken.

EDITORS' CHOICE