NIEUWS

Formaten – publicatie week 1


Marc Brekelmans | 31 december 2008

Aan het begin van 2008 werd meteen korte metten gemaakt met de formatenstrijd tussen het Blu-ray en het HD-dvd kamp. Tijdens de CES in Las Vegas waren we ‘live’ getuige van de doodsteek die door Warner Brothers werd uitgedeeld aan met name Toshiba (de grote voorvervechter van HD-DVD).

Langzaam maar zeker lijkt Blu-ray wat vastere grond onder de voeten te krijgen: spelers worden steeds goedkoper en er komen steeds meer titels beschikbaar op het formaat. Spijtig genoeg zijn die nieuwe titels niet echt goedkoop te noemen. Ook de verkoop van HD-ready en Full-HD televisies steeg het afgelopen jaar explosief. Inmiddels heeft één op de drie Nederlanders een platte televisie. Met de belofte van de publieke omroepen om in 2009 echt van start te gaan met HD-uitzendingen belooft 2009 een goed jaar te worden voor de verkopers van televisieschermen….en natuurlijk voor de aanbieders van digitale televisie. Veel mensen zullen de overstap naar digitale televisie moeten maken om optimale prestaties uit hun lcd- of plasmascherm te peuren. Het liefst natuurlijk meteen een HD-box, want uit eigen ervaring kan ik u verzekeren dat zo’n box zelfs bij standaard definitie uitzendingen een enorme kwaliteitswinst kan betekenen. Of het aan het upscalen naar HD-kwaliteit door de decoder of het aanbieden van het tv-signaal via HDMI ligt durf ik niet te zeggen, dat het een (veel) betere beeldkwaliteit geeft is zeker. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat ook veel bezitters van een SD set-top box zullen overschakelen naar een HD-versie.

Een andere formaatoorlog speelt zich op het gebied van muziekweergave af. Aan de ene kant gaat de aloude cd de strijd aan met downloads. Zeker nu er steeds meer downloads beschikbaar komen in lossless kwaliteit of zelf hoge resolutie audio kan deze strijd wel eens in het voordeel van de downloads uit gaan vallen.
Aan de andere kant strijd de cd met de nog oudere elpee om de gunst van de ‘ware’ liefhebber, zeg maar de jager/verzamelaars onder ons. Met downloads kun je namelijk geen muziekkast vullen, wat met de cd, maar zeker met elpee, wel mogelijk is. Met als bijkomend voordeel het veel mooiere artwork van de elpee. Blijkbaar zien steeds meer mensen de extra dimensie die de elpee aan je muziekcollectie kan geven. Het hernieuwde succes van de elpee bleek vorige week weer eens toen ik een nieuwe cd kocht en de verkoper zei: “ik heb hem ook op vinyl hoor!”

Ik ben benieuwd wat 2009 ons gaat brengen op het gebied van nieuwe formaten. In 2008 kregen we in ieder geval bijna wekelijks wel een persbericht van een nieuw formaat. De meeste daarvan zijn trouwens al weer in de anonimiteit verdwenen.

Namens iedereen bij HiFi.nl wens ik u een voorspoedig 2009.
Marc Brekelmans
Hoofdredeacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

De luchtgitaar van NAIM (uit Hifidelity magazine)
De Naim SUPERNAIT-versterker is pas sinds 2007 op de markt, maar heeft al een flinke reputatie opgebouwd. Ongetwijfeld mede dankzij het grote bedieningsgemak. De NAIM CDX2 cd-speler is enn buitenbeentje. Het laatje waarin de cd ligt is uitsluitend met de hand te openen. Er zit een rechtopstaand handgreepje op, en als je daaraan trekt, ‘draait’ het gebogen laatje als het ware in een kromme beweging open.


Tip!

Sfeerlicht
De wijze waarop een luisteromgeving (een woonkamer of een aparte luisterruimte) wordt verlicht kan een afleidende of juist een ondersteunende functie hebben bij de luisterervaring.


Muziek- en filmbesprekingen

Patti Smith - Dream of Life (DVD-video)
Steven Sebring volgde de godmother of punk elf jaar lang met een camera. Het schijnbaar structuurloze filmportret dat hij samenstelde past precies bij de invloedrijke zangeres. Twee uur lang blijft ze ongrijpbaar zonder zich te verstoppen. Ongegeneerd intens zonder pathetisch te worden.

Mukhsin (DVD-video)
Filmtheater Rialto doet veel aan cinema uit niet-westerse landen, ook wel aangeduid als wereldcinema. Speciale aandacht werd daarbij afgelopen jaar, ook op de NPS televisie, geschonken aan films uit Maleisië. Via het nieuwe Moskwood sublabel Rialto Wereld zijn enkele van de films nu ook op DVD uitgebracht. Opvallend is daarbij dat, net als in veel films uit Irak, kinderen centraal staan.

Kim Novak Never Swam in Genesaret`s Lake (DVD-film)
Deze Zweedse film die de bioscoop hier niet haalde probeert een heleboel dingen tegelijk te zijn. Een misdaadverhaal, maar tegelijk een poëtische verbeelding van hoe het was om begin jaren zestig op te groeien, oftewel de kinderlijke onschuld te verliezen. Schitterende beelden, goed acteerwerk, maar niet een verhaal dat heel diep graaft.

Pixies - Bossanova (SACD)
Altijd gedacht dat het iets van vroeger tijden was, mastertapes van historisch toch niet onbelangrijk materiaal die stomweg kwijt raken. Verkeerd gedacht dus. Het gebeurde ook met Bossanova, het derde album van de Pixies, uit 1990. Na 18 jaar werden de tapes teruggevonden, en kon er dus eindelijk eens een broodnodige remastering plaatsvinden.

Billie Holiday - Music for Torching (Vinyl)
‘Lady Day’ - zoals Lester Young, de tenor saxofonist waarmee ze gedurende het grootste deel van haar leven een speciale band had, haar noemde – was pas halverwege de veertig toen ze in 1959 overleed. Dat was aan het eind van wat je zou kunnen noemen haar tweede carrière; de jaren vijftig waarin zij zong voor het legendarische Verve label en haar albums geproduceerd werden door Norman Granz, een al even legendarische naam in de producers wereld.

EDITORS' CHOICE