NIEUWS

Elektronicafeestjes soberder dan ooit


Redactie HiFi.nl | 02 januari 2009

(gezien op het Internet)

Amsterdam -  Wat zijn grote elektronicabeurzen waard zonder Steve Jobs, Bill Gates en Philips? Die vraag wordt volgende week beantwoord in San Francisco en Las Vegas, waar de jaarlijkse MacWorld en de Consumer Electronics Show (CES) hun deuren openen.

Het tij is niet echt gunstig voor technologiebedrijven en elektronicafabrikanten om een feestje te vieren. Door de economische neergang schroeven steeds meer consumenten hun uitgaven terug, ook die aan de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica.

Concerns als Philips, Sony en Panasonic hebben al gewaarschuwd voor lagere winsten. In de Verenigde Staten vallen zelfs elektronicaketens om door tegenvallende verkopen.

In deze tijden moeten fabrikanten wel met iets heel bijzonders komen, willen zij de consument verleiden tot dure aankopen. De kans daarop tijdens het Apple-festijn MacWorld in San Francisco (5-9 januari) is niet zo groot. Vorige maand liet Apple al weten dat topman Steve Jobs verstek laat gaan. Dit temperde de hoop op een belangrijke productintroductie, zoals de iPhone in 2007.

Analisten verwachten dat Apple opgefriste iMacs presenteert. Berichten over de komst van een iPhone nano worden niet echt serieus genomen. De CES in Las Vegas (8-11 januari) heeft meer te bieden, al zal het ondanks de nodige glamour en glitter niet heel spectaculair zijn. Ook hier is een belangrijke afwezige: Bill Gates sprak vorig jaar in de gokstad zijn laatste woorden als beursgast.

Microsoft-baas Steve Ballmer neemt het stokje van Gates over. Hij grijpt zijn optreden waarschijnlijk aan om wat meer prijs te geven over de opvolger van het veel bekritiseerde pc-besturingssysteem Windows Vista. Ook over Microsoft gaan wilde verhalen, bijvoorbeeld dat het een eigen mobiele telefoon op de markt wil brengen.

Tv-fabrikanten krijgen in Las Vegas de kans om hun grootste, en vooral dunste schermen te presenteren. Verder is er veel nieuws te verwachten over Blu-ray, de nieuwe dvd-standaard. Computerfabrikanten zetten in op zogenoemde netbooks, mini-laptops die vooral dienen voor internetgebruik. Ook Sony zou in dit hardgroeiende segment willen stappen. Een kleine, goedkope laptop lijkt een goed wapen in de economische crisis.

Ondanks alle nieuwe snufjes beloven beide beurzen de meest sobere in jaren te worden. De CES gaat uit van lagere bezoekersaantallen en heeft ook minder vloerruimte verhuurd. Bedrijven hebben besloten om hun aanwezigheid te verkleinen of ontbreken zelfs helemaal. Adobe en Belkin laten de MacWorld varen, Apple zal dat vanaf 2010 doen.

De opvallendste afwezige in Las Vegas is Philips. Het elektronicaconcern laat zich vertegenwoordigen door Funai, zijn Japanse partner in de Verenigde Staten. Het bedrijf wendt zich daarmee steeds meer af van de Amerikaanse markt voor consumentenelektronica, waar het nog nauwelijks brood verdient.

Twee jaar geleden baarde Neerlands trots op de CES nog opzien met een tv die was belegd met diamanten. In een verder verleden toonde Bill Gates er vol bewondering een Philips-telefoon waarmee via de computer kon worden gebeld. Philips zegt nu de IFA-beurs in Berlijn als belangrijkste podium te beschouwen voor zijn elektronicaproducten.


U kunt de CES verslaglegging van HiFi.nl volgen via het blogchannel:
CES 2009

EDITORS' CHOICE