NIEUWS

EU wil plasma televisie verbieden


Redactie HiFi.nl | 20 januari 2009

(Gezien op internet, herschreven door Max Delissen)

De Europese Unie werkt aan plannen om plasmatelevisies te verbieden. Volgens de EU verbruiken plasmatelevisies teveel energie.

Komende lente zal er volgens diverse geruchten een beslissing worden genomen die rechtstreeks van invloed zou kunnen zijn op de toekomst van de plasmatelevisie. Op korte termijn gaan er ook nieuwe EU-richtlijnen verschijnen over de energieconsumptie van televisies. Het introduceren van een labelsysteem waarbij de consument in één oogopslag het verbruik kan vergelijken maakt ook deel uit van de EU-plannen.

Naar de mening van de EU voldoen lcd-televisies aan de nieuwe richtlijnen, en plasmatelevisies niet. Volgens de cijfers die de EU gebruikt om deze plannen door te voeren verbruikt een LCD televisie gemiddeld 350 watt aan stroom, waar een "ouderwetse" crt (=beeldbuis) televisie 322 watt verbruikte. Plasma zou gemiddeld 822 watt aan energie "slurpen".

Wie de vakliteratuur er op naslaat kan echter lezen dat deze cijfers niet helemaal correct zijn. Vooral het energieverbruik van de plasmatelevisie wordt door de EU fors te hoog ingeschaald. Onafhankelijke onderzoeken hebben deze verouderde informatie reeds lang ontkracht. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een film met veel donkere beelden), kan het verbruik van een plasmatelevisie zelfs lager uitvallen dan dat van een lcd-televisie van dezelfde beelddiameter.

Dat laatste is inherent aan de verschillende technieken die lcd en plasma gebruiken. Dat een plasma per definitie meer energie verbruikt dan een lcd is volgens fabrikanten van plasma-televisies een achterhaalde misvatting.

EDITORS' CHOICE