NIEUWSPioneer

Pioneer: Plasma zal niet verdwijnen


Redactie HiFi.nl | 29 januari 2009 | Pioneer

Ingezonden mededeling door Pioneer

In recente persverslagen wordt beweerd dat plasma-tv-technologie weldra van de markt zal verdwijnen omdat ze niet energie-efficiŽnt zou zijn. Deze beweringen zijn onjuist.

Volgens de toepasselijke EU-richtlijn* kan een technologie als plasma niet uit de markt worden verwijderd zolang tv-toestellen die gebruikmaken van deze technologie voldoen aan de energie-efficiŽntievereisten.

De EU en de lidstaten werken op dit moment aan nieuwe verordeningen die erover moeten waken dat tv-toestellen ongeacht de technologie (plasma, lcd, crt, Ö.) beter scoren op het vlak van energie-efficiŽntie.

Alle producenten zullen aan deze nieuwe minimale efficiŽntienormen moeten voldoen om tv-toestellen voor de Europese markt te blijven produceren, importeren en verkopen. Deze verordening zal in de tweede helft van 2009 worden gepubliceerd. Na een overgangsperiode zullen tegen de tweede helft van 2010 alle producten conform met de nieuwe norm moeten zijn.

Men moet begrijpen dat alle relevante technologieŽn (plasma-, lcd- en crt-tvís) op een andere wijze stroom verbruiken. De sector heeft echter verschillende criteria samengebracht in een maatregel die de consument toelaat om de verschillende technologieŽn te vergelijken. Zowel lcd- als plasmatechnologie heeft de afgelopen jaren grote vorderingen gemaakt. Deze technologieŽn worden steeds energie-efficiŽnter.

(*) EU-richtlijn 2005/32/EG, ß15.5: ďer is, vanuit het oogpunt van de gebruiker, geen significant nadelig effect voor de werking van het productĒ en ďin principe heeft het vaststellen van een ecologisch ontwerpvoorschrift niet tot gevolg dat een aan een fabrikant gebonden technologie aan producenten wordt opgelegd.Ē

EDITORS' CHOICE