NIEUWS

Pearl Jam - Ten bij High Fidelity Discs


Max Delissen | 17 februari 2009

Nirvana mag dan verantwoordelijk zijn voor het naar het grote publiek brengen van de grunge (hun briljante album Nevermind komt wat dat betreft echt alle eer toe), maar het waren de in hun kielzog doorgebroken bands als Pearl Jam die de grunge ook definitief in de schijnwerpers van de commercie wisten te houden.

Ten geldt wat dat betreft als één van de betere debuutplaten in de geschiedenis van de rockmuziek. Dat kwam vooral omdat zij voor een wat meer poppy geluid kozen, waar bands als Soundgarden en Alice In Chains juist de hardere rock omarmden. Niet dat het softe muziek is. Ten rockt hevig. Maar dan swingend, met een klein maar significant snufje Hendrix en Led Zeppelin. De ideale muziek dus om de thematiek van de grunge (geweld, jeugdtrauma`s, eenzaamheid en verregaande zelfreflectie, om maar eens een paar vrolijk onderwerpen te noemen) aan de man te brengen. Het paste allemaal perfect bij de in de steek gelaten jongere generatie die met niets in handen de jaren 90 werd ingejaagd.

Het is dan ook zeer verheugend te noemen dat deze wereldplaat nu de luxe heruitgave krijgt die hij al jaren verdient. Vier verschillende versies maar liefst maken het de fan en verzamelaar moeilijk om een keuze te bepalen.

In volgorde van begeerlijkheid:

De dubbel-LP bevat naast de geremasterde versie van het originele album ook een geheel nieuwe mix van alle tracks, door Brendan O`Brien (die veel van Pearl Jam`s albums produceerde).

De Legacy Edition dubbel-CD bevat naast de geremasterde CD dezelfde bonustracks als de LP, maar daar zijn nog 5 zeer bijzondere bonustracks aan toegevoegd, waaronder een vocale versie van “Brother” en de allervroegste bijdragen van Eddie Vedder.

De Deluxe Edition gaat nog een stapje verder, met een toegevoegde DVD waarop de nooit eerder uitgebrachte MTV Unplugged sessie uit 1992 te vinden is.

De non-plus-ultra versie is de kostbare maar zeer uitgebreide Collector`s Edition. Komt-ie:
De geremasterde CD, de nieuwe Brendan O`Brien mix mét de 5 bonustracks, de MTV Unplugged DVD, de dubbel LP met de originele remaster én de nieuwe mixen, de originele demo op cassette (!) met de originele opnames van Eddie Vedder, en Eddie Vedders notitieboekje met teksten, aantekeningen en afbeeldingen. En als kers op de slagroom op de taart ook nog postcards, een sticker, een backstage-pas (uiteraard al zo`n 18 jaar verlopen), een ticket (kom je ook de zaal niet meer mee in), 6 foto`s en een poster.

Alle versies zijn vanaf vandaag alvast te bestellen bij High Fidelity Discs. Klik daarvoor op de bovenstaande links. Vooral de gelimiteerde Collector`s Edition zal slechts beperkt leverbaar zijn, dus wie die wil bemachtigen kan beter niet te lang wachten.

EDITORS' CHOICE