NIEUWS

Gebuisd - publicatie week 8


Marc Brekelmans | 19 februari 2009

Onze Belgische lezers zullen de titel ongetwijfeld een plekje kunnen geven. Het betekent bij onze zuiderburen namelijk  “(laten) zakken voor een examen”. Ook de bezoeken die door de HiFi.nl auteurs afgelegd worden aan mensen die hun set op my.hifi hebben staan, worden vaak gezien als een soort examen. Zou de zorgvuldig opgebouwde set wel voldoen in de oren van de kritische HiFi.nl auteur?

Nico was een paar weken geleden het slachtoffer: hij kreeg René van Es over de vloer. En René heeft een reputatie op het gebied van het hebben van een controversiële mening hoog te houden. Nu is Nico de gelukkige eigenaar van een volledige Audio Note installatie. En daar heeft René zich in het verleden wel eens kritisch over uit gelaten. Of de buizenset van Nico gebuisd zou worden was dus een grote vraag. Dat het een opmerkelijk bezoek zou worden stond in ieder geval al op voorhand vast.

En René mocht nog een set aan zijn kritisch oordeel onderwerpen. Een paar weken na het bezoek aan Nico stond de importeur van Pure Sound bij hem op de stoep met een versterker en een phonotrap, uiteraard uitgevoerd met buizen. Dit keer wel in een wat meer betaalbare prijsklasse dan de Audio Note`s.

In de Muziekbeleving van... toog Dieter van den Bergh dit keer naar een piepklein dorpje in het Land van Maas en Waal waar hij topfotograaf Marcel van den Bergh bezocht. Marcel is naar eigen zeggen “helemaal lijp van muziek” en bezoekt voor zijn werk, maar vooral ook vanuit zijn hobby, vele popconcerten. Als je hem spreekt komt het gesprek binnen een paar minuten op zijn favoriete band: Madrugada uit Noorwegen.

De set van de week heeft trouwens helemaal niks met buizen te maken. Versterking van het Nederlandse topmerk Array gecombineerd met Bowers & Wilkins 804S luidsprekers. En de cd-speler of platenspeler? Die heeft Martin niet aangezien hij de voorkeur geeft aan een SlimDevices (Logitech) Transporter als high-end bron. Verrassende set derhalve, maar naar mijn mening zou bij een bezoek van een HiFi.nl auteur zeker niet gebuisd worden.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Pure Sound A30 en P10 
In de Britse audiopers is de A30 versterker van Pure Sound van alle kanten beschreven en door iedereen behangen met meer sterren dan zichtbaar aan het firmament op een wolkenloze zomeravond. Dat maakt nieuwsgierig en toen ik de kans kreeg de versterker zelf in huis te halen, greep ik die met beide handen aan. Spreken collega’s de waarheid of wordt hun oude vriend (Guy Sergeant) beloond voor vroegere arbeid?


Achtergrondartikelen

De Audio Note set van Nico 
De zegeningen van mobiele telefonie, denk ik bij mijzelf als ik met mijn neus voor de Amsterdamse flat van Nico sta en het huisnummer noch de ingang kan vinden. Zwaaiend staat Nico op de galerij, ik blijk nog geen 100 meter meer af te hoeven leggen. Boven word ik hartelijk begroet door mijn gastheer. Nico blijkt een begin veertiger te zijn, helemaal gek van muziek en van zijn installatie. Twee liefdes die we delen, waardoor het ijs snel breekt en we elkaar meer te vertellen hebben dan in één avond te vatten is.

De muziekbeleving van ... Marcel van den Bergh 
Zijn auto kocht hij vanwege de muziekinstallatie en zijn afgelegen Gelderse boerderij mede vanwege de ‘muzikale mogelijkheden’. Marcel van den Bergh (41), veelbekroond fotograaf van De Volkskrant (en medewerker van Hifidelity) is geen audiofiel, maar wel ‘helemaal lijp’ van muziek.


foto: Marcel van den Bergh

Tip! Vlak Van Minimale Invloed 
Luidsprekers kunnen het vaak minder goed vinden met de kamerakoestiek waarin ze hun werk moeten uitvoeren. Laagophoping, vroege reflecties en met name akoestische koppeling kunnen heel wat roet in het auditieve eten gooien.


Muziek- en filmrecensies

Antony & the Johnsons - The Crying Light (CD) 
Iemand met een onvervreemdbaar uniek geluid als Antony Hagerty kan rekenen op extreme reacties. Sommige mensen vinden het onverdraaglijke pathetische aanstellerij, maar tallozen werden in positieve zin diep geraakt door de stem, de intense voordracht en de hyperpersoonlijke songs die op I Am A Bird Now uit 2005 een geheel eigen universum blootlegden. Naar weinig albums werd dan ook zo hartstochtelijk uitgekeken dan naar The Crying Light.

George Onslow - Violin Sonatas (CD)
Natuurlijk kon de "leuke boy" van AVRO-Klassiek, Hans van den Boom, het niet laten onlangs te verwijzen naar de morsige zwager van Hyachint, Onslow, toen hij een sonate van George Onslow moest aankondigen.

Flower in the Pocket (DVD-film) 
De twee Chinese jongetjes zien er op de cover vrolijk uit, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het gemakkelijk hebben. Ze groeien in Maleisië op zonder dat er iemand naar ze omkijkt. Vader heeft het te druk met zijn bedrijf in etalagepoppen, een moeder is er al helemaal niet. Het speelfilmdebuut ven de jonge regisseur Liew Seng Tat won in 2008 een Tiger Award bij het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

EDITORS' CHOICE