NIEUWS

Begrenzers en decibelmeters op mp3 spelers


Redactie HiFi.nl | 04 mei 2009

Velen, voornamelijk jongeren, lijken zich niet bewust van de blijvende gehoorschade die ze op kunnen lopen door het volume van hun mp3 speler te hoog te zetten. Doordat er met mp3 spelers op hoge volumes gespeeld kan worden zonder storende geluidsvervorming, wat bij de walkmans van 20 jaar geleden wel optrad, zetten vooral jongeren de mp3 speler vaak standaard op het maximale volume.

Aangezien gehoorschade in veel gevallen niet meer ongedaan gemaakt kan worden blijft men blijft hier dus de rest van het leven last van hebben. Volgens wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam moeten mp3 spelers begrensd gaan worden tot een beperkt volume van 90 dB. Vanaf 85 dB kan bij langere luisterperiodes al gehoorschade opgelopen worden. Volgens een studie die vorig jaar in opdracht van de Europese Unie werd uitgevoerd krijgt iemand die vijf uur per week naar muziek met een volume van 89 decibel luistert al meer gehoorbelasting dan is toegestaan op de lawaaiigste werkplekken.

De mp3 apparatuur zou volgens de onderzoekers nog verder aangepast moeten worden met een decibelmeter om de gebruiker te waarschuwen en hoofdtelefoons/oordopjes die omgevingsgeluiden reduceren waardoor ook op een lager volume de muziek goed te horen is.

 

Dit artikel is samengevat. Voor het hele artikel klikt u door naar de site van Tweakers.net.

EDITORS' CHOICE