NIEUWS

Kroes: online muziek kopen moet makkelijker


Redactie HiFi.nl | 28 mei 2009

EU-commissaris Neelie Kroes wil de muziekverkoop via internet vereenvoudigen†en†het zo†voor Europese muzikanten makkelijker maken om hun muziek online aan te bieden.

Europa ligt achter†op de VS als het gaat om online muziek verkopen†en dit ligt volgens Neelie Kroes†aan de versnipperde Europese auteursrechten. Elk land heeft eigen regels met betrekking tot auteursrechten. Platenlabels moeten daarom de rechten op hun muziek in elk†land†van de†Europese Unie†apart regelen. Dat†kost veel extra†inspanningen, is†omslachtig en loont vaak niet in kleine landen. Gevolg is dat bijvoorbeeld veel muziek uit Oost Europese landen niet te verkrijgen is via iTunes en dat is onterecht vindt Kroes.

Een mogelijke oplossing
Zelf denkt Kroes aan een organisatie als Buma/Stemra, alleen dan met regels die voor heel Europa zullen gaan gelden. In Frankrijk is er al een begin gemaakt, daar heeft de auteursrechtenorganisatie Sacem aangekondigd de Franse muziekrechten Europees vast te leggen, waardoor Franse artiesten geld krijgen uit heel Europa.

Bron: NOS

EDITORS' CHOICE