NIEUWS

Ons ben Zunig - Publicatie week 22


Redactie HiFi.nl | 28 mei 2009

Afgelopen week hoorde ik een opzienbarend en verontrustend nieuwtje, waarover ook onze Minister van Financiën op televisie sprak met een nog ernstiger blik dan anders in zijn vermoeide ogen.

Wat blijkt: onze koopkracht is ondanks de financiële crisis nauwelijks verminderd, soms zelfs toegenomen, en we houden toch massaal de hand op de knip. Nu heb ik vroeger bij Economie op de middelbare school niet zo heel erg goed opgelet, maar ik herinner me er nog wel wàt van. Bijvoorbeeld dat één van de voornaamste redenen van de diepe depressie in de jaren 30 was dat de uitgaven van de gewone burgers stagneerden.

Waarschijnlijk heeft Wouter Bos een stuk beter heeft opgelet bij Economie dan ik (dat mag althans gehoopt worden!), en dat zou zijn bezorgdheid kunnen verklaren. Want als wij minder geld uitgeven moet hij dieper in de buidel tasten. Kwestie van linkerhand-rechterbroekzak. Maar is dat ook echt zo? Geven we minder uit?

Als ik voor mezelf spreek kan ik in alle eerlijkheid beweren dat mijn uitgavenpatroon niet veranderd is. Ik besteed niet minder aan dagelijkse boodschappen, niet aan af en toe eens uit eten, en ook niet aan muziek en geluidsapparatuur. Maar hoe zit dat met u? Bent u van het wie-dan-leeft-die-dan-zorgt type, en koopt u gewoon een nieuwe televisie of luidsprekers omdat u daar toevallig aan toe meent te zijn? Of bent u voorzichtig en doet u liever zaken met een reparateur als uw cd-speler de geest geeft?

Als u tot de eerste categorie behoort bent u volgens mij en volgens Wouter Bos goed bezig, en als u tot de laatste categorie behoort...tsja...

Alle gekheid op een stokje; zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Maar interessant is het wel. Omdat we onze wekelijkse poll al meer dan een jaar niet meer houden (en nee, hij komt ook niet terug) nodig ik u bij deze uit om een reactie op dit bericht te plaatsen. De vraag van vandaag is: Waar geeft u minder geld aan uit?

Wij bezuinigen in elk geval niet op artikelen. Vandaag weer een vers deel van ons grammofoon vervolgverhaal, en ook het eerste deel (van de 4!) van het verslag dat René van Es schreef na zijn bezoek aan de High End München 2009 staat vandaag online. Verder twee tests van twee totaal verschillende luidsprekers. Amerikaans en Canadees. Een interessant vergelijk, omdat die landen wat ons betreft allebei voornamelijk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan liggen, maar die ook behoorlijk van elkaar verschillen. Zou dat dan dan totaal anders klinken?

Een nuttige tip en een bijzondere set van een lezer, aangevuld met een zevental muziek- en filmbesprekingen maken dit weer een welgevulde publicatie. Tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

PSB Synchrony One, een Grote Vriendelijke Reus
Het merk PSB kende ik alleen van vrijwel altijd lovende recensies in de Amerikaanse vakbladen. Dat deze Canadese luidsprekerfirma hoge ogen gooit in de States is natuurlijk geen garantie voor succes in Europa, of Nederland in dit geval. Nieuwsgierig maakt het in ieder geval wel. Dus toen ik de gelegenheid kreeg een flinke vloerstaander uit de Synchrony reeks aan de tand te voelen greep ik die kans aan.

Definitive Technology Mythos STS
De Engelsen hebben een mooie uitdrukking, die ik met enige regelmaat gebruik: “one man’s meat is another man’s poison”. Zo is het maar net. De uitdrukking kwam steeds in gedachten als ik luisterde naar de Definitive Technology Mythos STS luidsprekers. Na het luisteren was er soms een vonk, soms bleef die uit. 


Achtergrondartikelen

De Grammofoon - hoofdstuk 3.1 en 3.2
Het pick-up element is een zeer belangrijk, en misschien wel het belangrijkste, onderdeel van de platenspeler. Het pick-up element zorgt ervoor dat trillingen die zijn vastgelegd op een grammofoonplaat worden omgezet naar een elektrische spanning. De naald van een pick-up element razen de wanden van de plaatgroef met grote snelheid voorbij. De twee wanden slingeren de naaldpunt voortdurend heen en weer en via de naald komt ook de naalddrager en daarmee het hele systeem van het element in beweging. Het zal duidelijk zijn dat een pick-up element enerzijds mild moet zijn voor de groef en anderzijds zeer kritisch elke groefslingeringen moet volgen.

High End 2009 - München dag 1
De High End Show in München gaat geschiedenis schrijven. Voor de 27ste keer een beurs houden is een knap staaltje werk. Zeker omdat de beurs in het recente verleden verhuisde van Frankfurt naar München. Ingegeven door gebrek aan kamers en de wens van de exposanten te kunnen beschikken over grotere luisterruimtes en meer faciliteiten. Het was een gok, de verhuizing, maar de beurs loopt beter dan ooit. Elk jaar zijn er meer exposanten, komen er meer bezoekers. Crisis of geen crisis.


Tip

Platenklem gebruiken
Vinyl -ook wel het zwarte goud van de audiowereld genoemd- heeft iets magisch maar kan ook weerbarstig zijn. Zowel tijdens de productie als later (door incorrecte opslag) kunnen LP`s een onvlakke vorm aannemen, waarna ze die stug behouden.  


Muziek- en filmrecensies

Jon Hassell - Last Night The Moon Came Dropping Its Clothes In The Street (CD) 
Iedereen is natuurlijk uniek, maar Jon Hassell, die lijkt wel van een aparte planeet. “Fourth World” noemde hij zijn muziek ooit: uit het verleden en uit de toekomst tegelijk, culturen versmeltend tot een onvervreemdbaar eigen sound. Zo’n 25 jaar na Power Spot verschijnt er voor de tweede maal een album van deze ongrijpbare muzikant op het ECM label.    

Conor Oberst & The Mystic Valley Band - Outer South (CD)
Nog geen 30 jaar oud, heeft Conor Oberst al een enorme discografie op zijn naam. Ironisch genoeg maakt het werk dat hij als Bright Eyes uitbracht een meer persoonlijke en urgente indruk dan wat de laatste tijd zijn eigen naam draagt. Outer South is een echt bandalbum waar vooral het spelplezier van af spat.

Eric Vloeimans` Fugimundi - Live at Yoshi`s (CD) 
Soms leidt het horen van muziek op de televisie tot de constatering dat je veel gemist hebt. De naam kende ik wel, maar de bijbehorende muziek niet echt. Een minuutje in het haastige televisieprogramma De wereld draait door was genoeg voor trompettist Eric Vloeimans en zijn kompanen om het publiek en de kijker als bij toverslag in trance te brengen.    

Björk - Voltaic (CD)
Albums zijn bij Björk slechts topjes van ijsbergen. De fans worden als bij weinig andere artiesten in de gelegenheid gesteld hun geld uit te geven aan geluid- en beelddragers van hun idool. Kost veel geld en kastruimte, zo heb ik ook een tijdje mogen ervaren. Singles met remixen op vinyl en CD, videoclips, live albums op CD en DVD, de stroom is nauwelijks te overzien.

Pete Doherty - GraceWastelands (CD)
Pete Doherty, de schattebout van de schandaalpers, past precies in een al eeuwenoud beeld van de romantische kunstenaar. Flamboyant zelfdestructief, onberekenbaar, tegendraads, maar artistiek productief, liefst op vele fronten tegelijk. Het debuut van deze Britse Herman Brood variant als soloartiest bevat poëtische teksten, vooral akoestische gitaarmuziek met afwisselende arrangementen en ook nog beeldend werk van eigen hand op de hoes.

La marea (DVD Film)
Een vrouw verliest bij een auto-ongeluk haar man en zoontje. Als reactie pakt ze haar biezen en vertrekt naar de Argentijnse kust. Vanuit een hutje trekt ze de natuur in, put zich fysiek uit en ziet soms in een soort visioenen haar overleden gezinsleden. In een puur visuele filmstijl – er wordt nauwelijks gesproken – wordt het verdriet voelbaar gemaakt zonder het te benoemen.

EDITORS' CHOICE