NIEUWS

Vooruitblik op Terugblik - Publicatie week 24


Redactie HiFi.nl | 11 juni 2009

Volgende week is het feest. Niet omdat op zondag (eindelijk) de zomer begint, maar omdat uw favoriete online-magazine over hifi en muziek dan haar tiende verjaardag viert*.

Nu hoor ik een heleboel mensen mompelen: “tien jaar, wat stelt dat nou voor...”. Vergeleken met Het Grote Gebeuren Der Dingen zou je kunnen betogen dat het inderdaad peanuts is, een muggenscheet, een picoseconde, een tikje groefruis in een verder smetteloze langspeelplaat. Maar laat mij het u uitleggen.

Tien jaar geleden was het Internet, toen nog met een hoofdletter geschreven, op het gebied van professionele dedicated special interest uitgaves (een moeilijk woord voor publicaties die zich, uitsluitend op internet, met één bepaald onderwerp bezighouden) nog één groot braakliggend terrein. Ja, websites vol vieze plaatjes waren er toen ook al, maar dat blote gedoe heeft in de loop der jaren al vaker aan de basis van het succes van bepaalde zaken gestaan (VHS is zo`n voorbeeld). Een specifiek onderwerp als hifi was vrijwel ondenkbaar destijds...

Uitgevers van papieren magazines zagen het Internet veelal als een grappige, maar niet levensvatbare speelplaats voor computergeeks. Vooral de commerciële mogelijkheden (behalve met porno) waren volgens velen twijfelachtig tot niet-bestaand. En het ontbrak niet alleen aan inzicht, maar ook aan pure kennis. Want zoals een paar Early Adopters al snel merkten was het vak van internetuitgeven een totaal andere tak van sport dan de papieren pers.

Maar de technische mogelijkheden (het koppelen van bestanden, en het daardoor eenvoudig ontsluiten van heel veel informatie) en de daaruit voortvloeiende archief-functie waren té mooi om te laten liggen. Dus ontstond – in een totaal andere vorm dan nu – HiFi.nl. Het was knokken in 1999, want de schoorsteen moest toch roken, en omdat het van het begin af aan de bedoeling was om de informatie gratis aan de lezers aan te bieden waren er inkomsten uit de verkoop van advertenties nodig. Daar zal ik nu niet op ingaan, want daar kunnen vele pagina`s met wanhopige verslagen over worden volgeschreven.


Zo zag HiFi.nl er eind 2003 uit. Wie kan zich dat nog herinneren?

Hoe dan ook, we hebben het (duidelijk) gered. Tien jaar op internet uitgeven, dan ben je eigenlijk een hele grote jongen. Zeker als je inmiddels kunt roepen dat je zo`n 230.000 bezoekers per maand hebt. Er zijn er veel die beweren dat ze toonaangevend zijn, wij melden slechts (bescheiden) dat we meetbaar de grootste zijn. Dat lijkt ons genoeg.

Volgende week krijgt u vanwege het tweede lustrum een andere publicatie dan u van ons gewend bent. We gaan terugkijken, en een selectie maken uit tien jaar hardware- en muziekrecensies en leuke achtergrondartikelen. Een historische terugblik als het ware.

Deze week moet u het daarom doen met maar liefst vijf mooie nieuwe artikelen. Twee hardware recensies, een koopgids voor 32-inch televisies (met dank aan onze Belgische vrienden van FWD Magazine), twee achtergrondartikelen, plus een vijftal muziek- en filmbesprekingen, een leuke tip en een mooie lezers-set.

Wij gaan vast verder met de bijzondere publicatie van volgende week, en voor nu wensen we u veel leesplezier.

Max Delissen
HiFi.nl

*=Rest mij nog u als lezer uit te nodigen om (als u denkt dat we het verdiend hebben) onder dit bericht iets aardigs te schrijven door een reactie te plaatsen. Je mag er eigenlijk niet om vragen, maar een flink aantal gelukwensen lijkt ons gewoon helemaal te gek!

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Focal XS 2.1 Multimedia Sound System
Een hele mond vol, die naam Focal XS 2.1 Multimedia Sound System. Je zou zeggen dat dan wel duidelijk is waar we hier mee te maken hebben. Toch is enige toelichting op zijn plaats, denk ik. Een argeloze voorbijganger zou, vanuit de ooghoeken bekeken, dit setje volkomen verkeerd kunnen inschatten. Het is namelijk een satelliet/subwoofersysteem dat je op je computer kunt aansluiten, en toch niet. Het is een iPod docking station, maar ook weer niet. Wat het wel is? Lees verder!

NAD C565BEE CD-speler
Verschillende nieuwe NAD spelers zijn hier het afgelopen jaar de revue gepasseerd; na de `instap` C515BEE kwam de middenklasse C545BEE op bezoek en nu staat de C565BEE op de CD-spelerplek van het audiomeubel. De C565BEE is het topmodel uit NAD`s Classic Series productlijn en heeft volgens de fabrikant een (CD) prestatieniveau wat dat van de NAD Masters Series M5 benaderd bij een 50 procent lagere aanschafprijs. 

Koopgids 32-inch televisies 2009
Waar we vorig jaar nog een dossier wijdden aan 32-inch toestellen onder de kaap van 1.000 euro, kunnen we dit jaar de prijslat al op 700 euro leggen. Meer nog, voor die prijs vinden we zelfs een aantal Full HD-toestellen in onze test. En dat 700 euro nog een redelijke bovengrens is voor toestellen van dit formaat, blijkt ook uit de aanwezigheid van tv-sets die daar zelfs gevoelig onder duiken. Een televisie kopen is dan ook nooit eerder zo goedkoop geweest. Maar krijg je voor die prijs ook een behoorlijke kwaliteit?


Achtergrondartikelen

De Grammofoon hoofdstuk 4.1.1 tot en met 4.1.3
De platenspeler bestaat, naast het pick-up element, uit drie basis onderdelen: de toonarm, het draaiplateau (inclusief de aandrijving) en het chassis. In dit hoofdstuk worden de technische eigenschappen van deze drie basis onderdelen beschreven.

High End 2009 - München dag 3
Het derde en laatste deel van mijn verslag van de High End Show in München betreft de te bezoeken hal nummer 3. Hier staat steevast een groot aantal buitenlandse leveranciers, de kabelfabrikanten en makers van accessoires, gebroederlijk naast de leveranciers van software. Voerden vroeger cd’s en sacd’s de boventoon in de vakken, nu zijn het grammofoonplaten waar het publiek gretig op af komt. Geen label wil ontbreken en dus is er een overweldigend aanbod. 


Tip

Druk- naar draaiverbinding
In de jaren `70 en gedurende de eerste helft van de jaren `80 was de zogenoemde drukklem (in het Engels `springclamp`) als luidsprekerkabel-aansluiting erg populair.  


Muziek- en filmrecensies

Beck - One Foot In The Grave (CD) 
In 1994, op zijn 24e, verkeerde Beck Hansen in een creatief uitermate productieve staat. De liedjes stroomden eruit. Bekend werd hij met zijn major debuut Mellow Gold, en dan vooral de hit Loser, maar daarnaast verschenen er dat jaar nog twee lofi albums op kleine labels: Stereopathetic Soulmanure en het nu heruitgegeven One Foot In The Grave.    

Gavin Bryars - Season Of Mists (CD)
De Britse componist Gavin Bryars verzorgde het grootste deel van de soundtrack van de speelfilm die zijn uit Rusland afkomstige vrouw Anna Tchernakova maakte. De film was tot nu toe alleen nog op filmfestivals te zien, maar de muziek bracht Bryars al in roulatie op zijn eigen label.

Jimi Tenor Kabu Kabu - 4th Dimension (CD) 
Jimi Tenor is nog altijd een bijzonder fenomeen in de muziekwereld. Via industriële rock, compleet met zelfgemaakte instrumenten, en elektronische muziek ontwikkelde deze Fin zich tot een soort bigbandleider, ergens tussen jazz en orkestrale filmmuziek, maar altijd met een knipoog. Aan die typische cocktail wordt de laatste jaren een forse scheut Afrikaanse muziek toegevoegd, in de vorm van het trio Kabu Kabu.   

Marc Sinan / Julia Hülsmann - Fasil (CD)
De klassieke gitaar is vaak een eenzaam instrument. Marc Sinan, specialist in oude muziek voor dat instrument, houdt echter niet van beperkingen. Improviseren met andere instrumenten en muzikale kruisverbanden zoeken met andere culturen, zoals de Islamitische, dat trekt hem meer. Dit cumuleerde in een liederencyclus over Aisha, de jongste van de vrouwen van de profeet Mohammed, de liefde van zijn leven.
 
Der Baader Meinhof Komplex (DVD Film)
Duitsers gründlich? Nou, als deze DVD of deze film als maatstaf mag gelden: ontzettend! Het gaat dan ook niet om niets. Een belangrijk stuk eigen geschiedenis, de periode waarin de Rote Armee Fraktion middels gewelddadige aanslagen de gemoederen meer dan bezig hield. Nu vormgegeven als historische actiefilm waarin er werkelijk alles aan gedaan is de feiten getrouw te verbeelden.

EDITORS' CHOICE