NIEUWS

Usenet.com verliest in rechtzaak


Redactie HiFi.nl | 02 juli 2009

(gezien op internet)

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft de rechtzaak tegen Usenet.com gewonnen op alle punten. De rechter oordeelde dat de usenetprovider zich schuldig heeft gemaakt aan medeplichtigheid bij het schenden van auteursrechten.

Usenet.com biedt gebruikers tegen betaling toegang tot haar netwerk. Hier delen gebruikers berichten en voornamelijk auteursrechtelijk beschermde muziek- en filmbestanden met elkaar. Usenet.com werd al in oktober 2007 door de RIAA aangeklaagd nadat klanten in een advertentie werden aangemoedigd om auteursrechtelijke muziek te downloaden.

Usenet.com is volgens de zuidelijke districtrechtbank van New York medeplichtig aan inbreuk op het copyright, en zich er ook direct schuldig aan maakt. De rechter acht het daarnaast bewezen dat Usenet.com zich heeft misdragen tijdens de rechtzaak. De RIAA beschuldigde de provider ervan personeel naar Europa te hebben gestuurd zodat ze niet konden getuigen, informatie op zeven harde schijven te hebben gewist en onjuiste informatie te hebben geleverd.

Rechter Harold Baer gaf aan dat Usenet.com geen beroep kan doen op het `Sony Betamax arrest` waarin staat dat bedrijven niet schuldig kunnen worden bevonden aan medeplichtigheid van inbreuk als het apparaat voldoende geschikt is voor legaal gebruik. Terwijl bij Sony de relatie met de klant na de transactie ophield waarna Sony geen invloed meer had op wat de klant met de videorecorder deed, heeft Usenet juist een blijvende relatie met klanten.

De rechter moet zich nog buigen over de hoogte van de schadevergoeding die Usenet.com aan de RIAA verschuldigd is.

bron: Telegraaf, ZDnet

EDITORS' CHOICE