NIEUWSB&W

Eindelijk HDTV publieke omroep


Redactie HiFi.nl | 05 juli 2009 | B&W

Vanaf dit weekend is de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) gestart met het uitzenden van High Definition televisie. Het gaat om de zenders Nederland 1, 2 en 3.

Zowel Ziggo, UPC en XMS leveren als eerste de HD-signalen aan hun digitale abonnees, zonder extra kosten in rekening te brengen. Dit is ook het streven van de NPO, die in de Tour de France een ideale aftrap heeft gevonden voor de start van het langverwachte HD-signaal.
Bezitters van een digitale set top box met HD-mogelijkheid kunnen de de zenders op drie extra toegewezen kanalen bekijken. Gekozen is voor een 1080i beelduitvoer. In het begin zullen nog maar enkele programma`s worden uitgezonden in HD-kwaliteit en zullen er voor de rest programma`s worden ge-upscaled naar HD-kwaliteit.

In antwoord op de NPO heeft daarnaast ook RTL aangekondigd om -als eerste Nederlandse commerciële omroep- in het najaar te gaan starten met het uitzenden in HD-formaat. Hiermee lijkt de weg vrijgevochten en zal het niet lang duren tot HD-tv standaard gaat worden, wat wij natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.


Vrij naar diverse bronnen.
MERK

EDITORS' CHOICE