NIEUWS

Wereldprimeurs - Publicatie week 28


Redactie HiFi.nl | 10 juli 2009

Het schrijven van het hoofdredactionele stukje gaat me de ene week moeilijker af dan de andere. Inspiratie is soms moeilijk te vinden, maar vandaag was het volkomen duidelijk waar het over zou gaan.

Want ondanks de relatieve rust die op dit moment in hifi-land heerst kunnen we u deze week niet zonder trots maar liefst twee wereldprimeurs voorschotelen.

Het Nederlandse merk PrimaLuna produceert al jaren goed gebouwde en uitstekend klinkende buizen-apparatuur, die internationaal met lof wordt overladen. René van Es wist op de High End 2009 in München de eerste test-exemplaren los te peuteren van de nieuwe DiaLogue Three voorversterker, en de DiaLogue Six monoblokken. Zijn verslag van deze indrukwekkende logeerpartij is, voor zover wij hebben kunnen nagaan, de eerste test die wordt gepubliceerd.

En alsof dat nog niet genoeg is stond afgelopen week één van de drie werkende (en volledig productierijpe) prototypes van de M2 Direct Digital Amplifier van NAD een paar dagen in onze luisterruimte. Eerlijk is eerlijk, bij het merk NAD denkt menig audiofiel niet meteen  aan high-end apparatuur. Dat dat vanaf nu volkomen onterecht is bewees deze unieke en innovatieve versterker met glans. Och, wat hadden we hem graag nog wat langer in huis gehad...

Ondanks dat twee derde van onze landgenoten zomervakantie heeft (hoewel de weersomstandigheden niet bepaald aanleiding geven om met ferme pas de paden op en de lanen in te gaan) is hier op de redactie dus niet zoveel te merken van die relatieve rust. En dat vinden we helemaal niet erg!

Tot volgende week.

Max Delissen
Hoofdredacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

WERELDPRIMEUR: DiaLogue Six and Three versterkers
Elke man heeft periodes in zijn leven, waarin een bepaald soort speelgoed hem in de ban kan houden. Bij mij waren dat automodellen, gevolgd door Legosteentjes, daarna kwamen in mindere mate modeltreinen, terwijl buiten spelen met een kar steeds leuker werd. De eerste muziek kwam in mijn kamer, verzamel-lp’s en daarnaast ook de eerste vriendinnetjes. Een liefde voor audioapparatuur ontwikkelde zich.WERELDPRIMEUR: NAD M2 Direct Digital Amplifier
Voor ik een en ander aan de tekstverwerker ga toevertrouwen over het revolutionaire versterkerontwerp van NAD waar ik de afgelopen dagen uitgebreid naar heb mogen luisteren moet ik eerst een kleine geschiedenisles geven. Een kleine, maar voor uw begrip van het belang van deze nieuwe versterker wel essentieel.


Achtergrondartikelen

De Grammofoon - hoofdstuk 4.3 - Het Chassis
Het chassis is het laatste onderdeel van de platenspeler en is van even groot belang als alle andere basis onderdelen (pick-up element, arm en draaiplateau). Het chassis maakt de platenspeler tot één geheel, doordat alle onderdelen van de platenspeler op het chassis worden gemonteerd. Een belangrijke functie van het chassis is het zo goed als mogelijk dempen van akoestische en mechanische trillingen, die zowel uitwendig als inwendig in de platenspeler zelf worden opgewekt.


Hi-Visit

Pinora  Advanced Media Systems
Behalve met muziek en hifi heb ik iets met landkaarten. Ik ben van het soort dat af en toe voor de lol in een atlas bladert. De vreemde vormen van landen spreken tot mijn verbeelding. Als ik naar de kaart van de kop van Noord-Holland kijk moet ik bijvoorbeeld altijd aan een hondje denken. En naar die provincie gaat de reis deze keer. Midden in de snuit, omgeven door uitgestrekte landbouwgronden, ligt Hoogkarspel, waar de firma Pinora Advanced Media Systems zetelt. Pinora is een jong bedrijf. Pas in mei 2008 opgericht door Nils Fluiter, om het importeurschap van het Amerikaanse merk Niveus te gaan voeren. Alleen het verhaal over het ontstaan van het Pinora is al de moeite waard.

Tip

Componenten individueel opstellen
Audio- en A/V systemem kunnen door de toevoeging van externe D/A omzetters, surround processoren, Phono-voorversterkers en hoofdtelefoonversterkers langzaam maar zeker uit het bestaande audiomeubel groeien.


Muziek- en filmrecensies

Dallas Wind Symphony - Crown Imperial (CD) 
Festive Music for Organ, Winds, Brass & Percussion staat er als ondertitel bij Crown Imperial, de hdcd van Dallas Wind Symphony onder leiding van Jerry Junkin, met Mary Preston achter het imposante orgel. Uitgebracht op Reference Recordings, denkt nu iedere audiofiel ogenblikkelijk aan het in 1994 op datzelfde label uitgebrachte Pomp & Pipes.  

Mascott - Art Project (CD)
Veel mensen vinden dat een CD eigenlijk minstens 70 minuten moet duren, anders voelen ze zich bekocht. Net zoals dikke boeken soms niet om door te komen zo saai zijn en er praatgrage mensen zijn bij wie je graag een ‘uit’-knop zou vinden, geldt ook in de muziek dat beknoptheid een kwaliteit op zich is. De New Yorkse singer-songwriter Kandall Jane Meade zou voor velen een voorbeeld mogen zijn.

King Crimson - Eyes Wide Open (DVD muziek) 
Sinds Robert Fripp illegale bootlegs van King Crimson ging bestrijden door ze zelf uit te geven is er bepaald geen gebrek aan liveopnamen van deze inmiddels 40 jaar oude band. Beeldmateriaal is schaarser, maar daar wordt iets aan gedaan via deze dubbel-DVD met concerten uit Londen (2000) en Japan (2003).

Lev Vinocour - Peter Tchaikovsky The Sleeping Beauty (SACD)
Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky, de belangrijkste Russische componist van zijn tijd, heeft met zijn Swan Lake, The Sleeping Beauty en The Nutcracker een belangrijk stuk balletgeschiedenis geschreven. Van deze drie is The Sleeping Beauty de minst bekende.

Omnibus Wind Ensemble - Best Of Omnibus Wind Ensemble "Circo Della Vita" (SACD)
De belangrijkste reden dat The Omnibus Wind Ensemble uit kon groeien tot het meest populaire kamerorkest van Zweden heeft ongetwijfeld iets met de repertoire keuze van dit uit twaalf personen bestaande gezelschap te maken.

Seasick Steve - I Started Out With Nothin and I Still Got Most Of It Left (LP)
Wanneer je als bluesmuzikant authentiek over wil komen dan werkt niets zo goed als een portie echte pure ellende in je eigen voorgeschiedenis. Dat bewijst Steve Wold, beter bekend als Seasick Steve, maar weer eens met deze geweldige lp.

Josh Ritter - The Historical Conquests Of (LP)
Na The Animal Years werd hij de hemel ingeschreven door zowel de pers als de fans. Vergelijkingen met Bob Dylan en Bruce Springsteen waren niet van de lucht. Uiteraard zijn er parallellen aan te wijzen maar is het daarom ook noodzakelijk om die steeds opnieuw te benoemen?
  
Boy A (DVD Film)
Who decides who gets a second chance? De tagline vat de kern van Boy A goed samen. Eric Wilson keert na lange tijd in de gevangenis terug in de maatschappij. Hoewel hij in de publiciteit rond zijn zaak als Boy A bekend stond is het zaak een nieuwe naam te kiezen. Niemand mag weten wie hij echt is, anders kan hij het wel vergeten. Jack Burridge, zo heet hij voortaan.

EDITORS' CHOICE