NIEUWS

Bescherm uw data voor 1000 jaar


Redactie HiFi.nl | 21 juli 2009

(gezien op internet)

Om uw dierbare herinneringen voorgoed te bewaren heeft u urenlang alle foto`s, krantenartikelen en biografieŽn ingescand om later alles op een cd of dvd te branden, in de veronderstelling dat deze gegevens zo nooit meer verloren gaan. Of toch wel?

Een jaar of vijf, zes later wilt u toch nog wel eens die ene foto opzoeken, maar blijkt dat de foto vol zit met horizontale lijnen. Het bestand is corrupt geworden en de originele foto bijna niet meer te herkennen. Helaas is uw cd of dvd is niet echt bruikbaar meer. Hetzelfde zou natuurlijk kunnen gebeuren met muziek van uw oude platen die u juist op een cd of dvd had gebrand omdat het dan beter bewaard zou blijven.

Dit komt door de manier waarop de data op een cd of dvd wordt gebrand en de samenstelling van de huidige schijfjes. Doordat de verschillende soorten metaal die gebruikt worden in standaard schijfjes na verloop van tijd gaan oxideren gaat de data verloren.

Maar er is iets op gevonden: de Millennial Disc. Dit schijfje, dat erg lijkt op een dvd, schijnt goed te zijn voor duizend jaar behoud van uw archief materiaal. De precieze samenstelling wordt geheim gehouden maar er worden waarschijnlijk laagjes goud, steen en keramisch materiaal in verwerkt. Met behulp van een speciaal soort sterke dvd brander wordt de data letterlijk in de schijfjes gegraveerd. Deze schijfjes kunnen door een reguliere dvd speler worden gelezen.


Verschil standaard en Millennial Disc

De onderzoekers achter de Millennial Disc zijn bezig de opslagcapaciteit van de schijfjes uit te breiden. Naar verluid zullen er schijfjes op de markt komen die een capaciteit hebben van 200 gigabyte of meer. 

De Millennial Discs zullen tussen de 25 en 30 dollar gaan kosten. Wanneer ze beschikbaar worden is echter nog niet bekend. Ook over de speciale brander die nodig is om de schijfjes te beschrijven is nog niks bekend.

EDITORS' CHOICE