NIEUWS

Blu-ray alternatief verkoopt beter in China


Redactie HiFi.nl | 27 juli 2009

(gezien op internet)

Het Chinese alternatief op de Blu-ray disc, CBHD (China Blue High-Definition), heeft in thuisland China een groter marktaandeel dan Blu-ray. Dat het HD-DVD kamp definitief heeft opgegeven betekent het dus nog niet dat er een einde is gekomen aan de jarenlange high-def format war.

CBHD werd eerder dit jaar geintroduceerd als goedkoper alternatief op Blu-ray discs. Omdat de schijfjes meer gemeen zouden hebben met dvd`s zouden fabrikanten makkelijker over kunnen schakelen naar de productie van CBHD discs. Bovendien zijn er minder licentiekosten gemoeid met de productie en verkoop van de CBHD-schijfjes en -spelers.Een gemiddelde CBHD titel kost omgerekend 6 euro, wat nog steeds een stuk meer is dan de prijs van de vele illegale dvd`s die in China als warme broodjes over de toonbank vliegen. Onlangs werd duidelijk dat ook de prijs van Blu-ray-schijfjes en -spelers sterk aan het dalen is.

Een Japanse tv-zender bevestigde een voorsprong in marktaandeel van 3% voor CBHD op Blu-ray in China. De enige `Hollywood` filmstudio die CBHD ondersteunt op dit moment is Warner Bros., dat onlangs nog een omruilactie organiseerde zodat consumenten HD-DVD titels van Warner konden omruilen naar Blu-ray formaat.

EDITORS' CHOICE