NIEUWS

Weps - Publicatie week 32


Redactie HiFi.nl | 06 augustus 2009

Gisteren is mijn vijfjarige dochtertje bij een openluchtzwembad gestoken door een wesp. Ze maakt het overigens weer uitstekend, dank u. Een snelle actie met zo`n speciaal insectengif-pompje en een tube Azaron heeft veel extra leed voorkomen.

Waarom ik u deelgenoot maak van deze toch wel persoonlijke informatie? Nou, dat zit zo: Toen ik thuiskwam vertelde ze in geuren en kleuren hoe het allemaal gebeurd was, en opeens viel het mij op dat ze het woord `wesp` gebruikte, in plaats van het veel vaker door kinderen gebezigde `weps`. Die zorgvuldigheid wordt, naar ik hoop, veroorzaakt door het feit dat we thuis altijd `gewoon Nederlands` tegen haar praten, en altijd geduldig corrigeren als ze dingen fout uitspreekt.

Muggenzifterij? Taalfundamentalisme? Noem het wat u wil, ik ben overtuigd van het nut van op jonge leeftijd aanleren van een goede uitspraak van onze schone taal. En dat geldt voor wel meer dingen. Ik kan me soms best ergeren aan ouders die hun koters maar een beetje hun gang laten gaan, en weinig sturen op bijvoorbeeld culturele ontwikkeling. Zet ze maar op de bank met een zak chips en Jetix op de televisie, dan heb je het minste last van ze...

Het hangt natuurlijk in grote mate af van de invloed van vriendjes en vriendinnetjes hoe zo`n `zelfredzaam` kind zich ontplooit, maar als u het mij vraagt is het een pad dat in de meeste gevallen onomkeerbaar leidt naar een armzalig gevoel voor schoonheid. Ouders die hifi en muziek als hobby hebben verkeren in de fortuinlijke positie dat ze heel gemakkelijk het heft in handen kunnen nemen. Het kost wel wat tijd, maar is dat niet altijd zo met opvoeden?

Maak een afspraak met uw kind om minstens één keer per week samen naar muziek te luisteren, en kies daar een vast moment voor. Een zorgvuldige selectie uit de cd- of platenkast is de volgende horde. Ik zou niet te gecompliceerd beginnen, hoewel ik ook de ervaring heb dat het niet zo veel uitmaakt wat je ze voorschotelt. Maar extreme death-metal of piratenhits zou ik vermijden, zeker in het begin...

De volgende stap (en dat is de moeilijkste) is om de keuze van uw kind toe te laten in het wekelijkse luistermoment. En dat mag best K3 zijn, of zo`n ander kinderproduct uit de Studio 100 stal (met alle respect hoor...). Maar zet daar altijd iets tegenover uit uw `volwassen` collectie. Mijn favorieten als kind waren onder anderen Glenn Miller, The Sound Of Music, Peter en de Wolf en de 40e symfonie van Mozart. U ziet, het kan verkeren...

Als uw kroost door uw toedoen ook nog eens een gezonde belangstelling ontwikkelt voor hifi kunnen we spreken van een win-win situatie. Dan kweken we niet alleen een generatie die open staat voor goede muziek, maar die ook nog eens overtuigd is van het nut van goede weergave.

Dan zouden ze, net als u nu, op een zomerse donderdag in augustus, op HiFi.nl kunnen lezen over een fraaie cd-speler van C.E.C. of over een bijzondere geluidsopname van een bijzonder muziekinstrument die we u cadeau doen. Meer verklap ik niet, het staat tenslotte allemaal online...

Vanuit een zonovergoten en dus behoorlijk warm Tilburg groet ik u hartelijk, en wens u veel plezier met de publicatie van deze week.

Max Delissen
Hoofdredacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

C.E.C. CD3800 
Chuo Denki Co. Ltd., beter bekend als C.E.C. (Chuo Electronics Co.), werd in 1954 opgericht door Takada-San. Dit Japanse bedrijf specialiseerde zich enige tientallen jaren lang in het fabriceren van platenspelerloopwerken, ook voor de zogeheten OEM markt. C.E.C. genoot gedurende die jaren aanzien in de internationale analoge audiowereld maar uiteindelijk zou het des te meer faam verwerven door de ontwikkeling van innovatieve CD-loopwerken.


Achtergrondartikelen

Baileo - Een bijzondere muzikale samenwerking, deel 2
En dan komt alles, Baileo en de vibrafoon, samen op de Doelen Lente Hifi Show 2009. Organisator Tom Gosselaar draagt de Baileo heren een warm hart toe. Hij weet hoe een en ander werkt en zijn levensmotto “200% geven om 100% te krijgen” sluit goed aan bij Frits en Jeroen. Dit is ook de reden dat Tom veel samenwerkt met Baileo, het klikt gewoon. Zo kent de Doelen show de live concerten die of gegeven worden of georganiseerd worden door Frits en Jeroen als bijna een traditie. Wat zeker een traditie voor deze show vormt is de speciaal voor de gelegenheid geproduceerde cd. Dit jaar werd alweer de vierde editie en getiteld De Doelen Session 2009.De Grammofoon - Hoofdstuk 5.4.3 Actieve niet-inverterende RIAA-correctie
Het boek De Grammofoon is geschreven door gastauteur Richard de Gruyl. Het is een diepgravend en omvangrijk naslagwerk over de werking van de platenspeler en de langspeelplaat, waarin individuele hoofdstukken zijn gereserveerd voor het aftastelement, de toonarm en de phono-voorversterker.


Tip

Spec-takel
Meten is weten. Of toch niet helemaal? Technische specificaties en meetwaarden lijken met name in de wereld van de digitale electronica heiligmakend te zijn, terwijl dat bijvoorbeeld in het buizenuniversum van minder groot belang is.


Muziek- en filmrecensies

Sara K. - Made In The Shade (LP) 
‘Starlight travels through the universe even when it’s source is long gone. Sara K. is such a star. When this album’s music reaches the listener, the American singersongwriter will have ended her career’. Zo begint het persbericht dat het nieuwe album Made In The Shade vergezelt. Sara K. hangt haar gitaar aan de wilgen.    

Gill Manly - With A Song in My Heart (SACD)
Hoewel ik redelijk thuis ben in de Britse jazz scene is zangeres Gill Manly mij tot nu toe volledig ontgaan. In mijn voordeel pleit dat Gil zich in het begin van haar carrière met name ophield in het Londense jazzwereldje en dat zij pas in 1995 haar debuutalbum Detour Ahead uitbracht.

Eric Bibb - Rainbow People (SACD)
Eric Bibb is al geruime tijd één van de belangrijkste en bekendste blueszangers. Met regelmaat verschijnen er albums waarop de innemende, welluidende stem van deze misschien wel meest rustige blueszanger aller tijden te beluisteren is.

EDITORS' CHOICE