NIEUWS

Formaat - publicatie week 35


Marc Brekelmans | 27 augustus 2009

Wat kan muziek toch mooi zijn! Deze week vond ik mezelf airguitar-spelend terug in de huiskamer. De stoelen en de salontafel aan de kant geschoven deed ik mijn uiterste best de verrichtingen van Duane Allman en zijn Allman Brothers Band tijdens het At Fillmore East optreden te imiteren. En ik kan niet eens gitaar spelen!

Deze keer draaide ik het album vanaf cd, maar vaker gebruik ik de in 180 grams vinyl  geëtste versie. Maar ja, die heeft het nadeel dat je na ongeveer 20 minuten naar de platenspeler moet lopen om een andere plaatkant op te zetten. Vanaf cd kun je bijna 80 minuten lang doorgaan met jezelf belachelijk maken...en dat is ook wel eens lekker.

De moraal van dit verhaal? Het gebruikte medium – of dat nu een cd, een mp3, een sacd of een zorgvuldig gewassen lp betreft – is niet van belang voor het genieten van muziek. Sowieso is de mastering van een cd absoluut afwijkend van die voor een elpee of dvd. Iedere vergelijking is dus van het appels-met-peren soort. Al kan de ene heus lekkerder klinken dan de ander.

Marantz heeft sinds kort een zogenaamde allesspeler op de markt, wat er op neer komt dat ie met nagenoeg alle digitale formaten overweg kan. Zo slikt de Marantz UD9004 onder andere Blu-ray - en sacd-schijfjes, maar kan net zo goed overweg met cd`s. Zelfs het inmiddels overleden  dvd-audio formaat wordt weergegeven. En natuurlijk kunt u alle digitale formaatjes – u weet wel, allerlei bestanden die in gecomprimeerde vorm worden toegepast – gewoon aan de UD9004 aanbieden. Mocht deze speler met zijn 5500 euro iets boven het beoogde budget liggen dan is er toch nog hoop: blijkbaar komt Marantz later dit jaar nog met een versie die rond de 2500 euro zou moeten kosten onder noemer UD8004. Kilian Bakker nam de UD9004 mee naar heus en onderwierp hem aan een uitgebreide test. Of hij tot een eensluidende conclusie kan komen welk formaat beter klinkt (sacd of blu-ray) laat ik graag in het midden, daarvoor zult u de test moeten lezen.

Een regelrechte primeur hebben we deze week in de vorm van de nieuwe Aviano luidsprekers van Mordaunt Short. Eric de Boer kreeg de complete serie zijn huiskamer binnengekruid. Als ik u vertel dat de serie uit zes modellen bestaat, dan kunt u zich waarschijnlijk wel voorstellen hoeveel werk dat is geweest.

Een zangeres van formaat mag je Ilse DeLange wel noemen. Binnenkort komt haar nieuwe dvd en cd Live In Ahoy uit. Dieter van den Bergh sprak met Ilse over haar muziekbeleving en de spagaat waarin ze als tiener verkeerde: aan de ene kant was ze het meisje dat alle teksten van LL Cool J uit haar hoofd kende, aan de andere kant was ze het meisje dat in de weekenden met country en line-dancen bezig was. Het leuke, ontspannen interview kunt u vanaf vandaag lezen op HiFi.nl.

Een nieuwe tip van Kilian Bakker over het inspelen van apparatuur en een zestal muziek- en filmbesprekingen maken deze publicatie weer compleet.

Veel leesplezier
Marc Brekelmans


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Marantz UD9004 multispeler 
Met het vlaggenschip UD9004 wil Marantz de ultieme expressie van performance, ergonomie en schijf-format compatibiliteit bieden, aldus de fabrikant. Dat is nogal een statement maar wel één die serieus mag worden genomen gezien de zeer goede CD- en SACD-spelers waarmee het Japanse Marantz naam heeft gemaakt.

Mordaunt Short Aviano serie
Toen enige tijd geleden al bekend werd dat Mordaunt-Short een geheel nieuwe luidsprekerlijn wilde introduceren werd mijn interesse al snel gewekt, temeer omdat ik zo’n twee jaar geleden de Mezzo’s van dit merk al aan de spreekwoordelijke tand heb mogen voelen.


Achtergrondartikelen

De Muziekbeleving van...Ilse DeLange 
Ze verkocht honderdduizenden cd’s en won alle muziekprijzen die je in Nederland maar kan winnen. Ilse DeLange, geboren in 1977 te Almelo, heeft kortom, geen introductie meer nodig. In onze serie De Muziekbeleving van… vertelt ze vanuit thuisbasis Arnhem onder meer over haar muzikale opvoeding, haar dubbelleven als tiener en haar huidige muzieksmaak.

De Grammofoon - Dimensionering van de voeding (slot)
Vandaag sluiten we onze langlopende artikelreeks De Grammofoon af met een artikel over de dimensionering van de voeding. Natuurlijk is het complete artikel volledig - en gratis - terug te lezen op HiFi.nl, maar voor een kleine vergoeding biedt auteur Richard Gruyl ook een geprinte versie aan.


Hi-Visit

Remkes beeld & geluid
Aanleiding voor deze Hi-Visi is een uitvoerige verbouwing van de winkel, die zo recent pas is afgerond dat de verwachtingsvolle geur van nieuw schilderwerk nog niet helemaal is weggetrokken. Ik word ontvangen door een zichtbaar trotse Robert Remkes, die me vrijwel meteen vraagt: “En, hoe vind je het geworden?”


Muziek- en filmrecensies

Dave Douglas & Brass Ecstasy - Spirit Moves (CD) 
In mijn beleving is Dave Douglas nog steeds de meest veelzijdige jazztrompettist van dit moment. Jaren geleden trok hij mijn aandacht met door Klezmer geïnspireerde muziek, gespeeld door zijn kwintet met daarin voor de jazz minder gebruikelijke instrumenten als viool en accordeon.

Alison Krauss – Essential (CD) 
Als je aan de muziekstijl Bluegrass denkt, zal bij menigeen de naam Alison Krauss als synoniem opduiken. Deze zangeres annex vioolspeler heeft erg veel voor het genre betekend, en doet dit nog steeds. Reden voor Decca om een ‘best of’ uit te brengen, genaamd Essential.

Charles Mingus – Ah–um (Legacy Edition) (CD)
Een grote, veeleisende man, soms driftig en op momenten zelfs gewelddadig. Nooit bang om zijn bandleden z`n wil op te leggen, desnoods met de vuist. Maar die knuisten konden ook prachtig de bas bespelen en zijn veeleisende karakter leverde prachtige composities op. Charles Mingus, bassist, componist en bandleider, die ook op de piano uitstekend uit de voeten kon, zou uitgroeien tot een van de meest toonaangevende jazzmuzikanten.

Jeff Healey Band – Legacy/Volume 1 (CD)
31 nummers en bijna tweeënhalf uur lang duurt Jeff Healey’s dubbelaar, maar met slecht één druk op ‘play’ brengt de classic (blues)rock je al veertig jaar terug in de tijd. Stap twee is een automatische beweging naar de volumeschuif: op tien dat ding, en er de hele tweeënhalf uur niet meer aan komen.

Jeff Buckley - Grace Around the World (CD+DVD) 
In hoeveel uitvoeringen wil je dezelfde nummers in de kast hebben? Mary Guibert, beheerder van de nalatenschap van haar al weer 12 jaar dode zoon, zag de oude videobanden van Jeff’s televisieoptredens terug en bedacht dat het aardig zou zijn uit die opnamen een live versie van het enige echte album dat hij bij leven maakte te reconstrueren. Het werd een luxe pakketje, met als extra de documentaire Amazing Grace.

Waltz with Bashir (DVD-film) 
Alle oorlogsfilms zijn in wezen anti-oorlogsfilms, stelt documentairemaker Ari Folman in een interview dat als extra op deze DVD staat. Alleen is het op de set stiekem wel lekker, die bommen en granaten. Zo niet in Waltz with Bashir, want die indrukwekkende film ontstond heel vreedzaam op de tekentafel. Folman geeft nog wel wat argumenten voor zijn keuze om deze autobiografische documentaire juist de vorm van een stripachtige animatiefilm te geven.

EDITORS' CHOICE