NIEUWS

Ouwe meuk – publicatie week 36


Marc Brekelmans | 03 september 2009

De afgelopen weken zijn onze reporters weer de hele wereld afgereisd om uw audiofiele honger te stillen. Op zoek naar de crème de la crème op het gebied van muziekweergave troffen ze echter voornamelijk `ouwe meuk` aan.

René van Es bezocht de fabriek van Jadis in het zuid-Franse dorpje Villedubert, waar ze nog steeds versterkers maken met de bejaarde buizentechniek. En Jan de Jeu trok naar Duitsland om de Europese introductie van een nieuw topmodel luidspreker van Dynaudio bij te wonen. Nou ja, nieuw? Het betrof een remake van een ontwerp uit 1984!

Is er de afgelopen 25 jaar dan helemaal geen progressie geboekt in de hifi-branche....? Gelukkig wel, want al maken we tegenwoordig steeds vaker gebruik van oude technieken, de vooruitgang in kennis en machinerie zorgt voor prestaties die helemaal van nu zijn. Buizenversterkers, draaitafels, elementen en luidsprekers van pak `m beet twintig jaar geleden zijn onvergelijkbaar met de huidige generatie producten die eenzelfde techniek gebruiken. Dat wordt maar weer eens bewezen door de `nieuwe` Dynaudio Consequence, deze keer met de toevoeging Ultimate Edition. Jan de Jeu en collega Theo Wubbolts van HVT vielen namelijk bijkans van hun stoel vanwege de weergave van deze luidspreker. Het 25 jaar oude ontwerp uitgevoerd met moderne materialen en  technieken is absoluut onvergelijkbaar met het origineel. Maar leest u het verhaal van Jan maar, zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Ook Jadis maakt producten die helemaal up-to-date zijn en met vertrouwen de strijd aan kunnen met andere merken die in eenzelfde prijsklasse opereren. René is zelfs dusdanig onder de indruk geraakt van het merk dat er nu een nieuw product aan zijn verlanglijstje is toegevoegd, de nieuwe Jadis monoblokken.
Voor wie de Jadis versterkers buiten bereik liggen, maar wel graag met een goede buizenversterker wil draaien is er Yarland. De kleine Yarland versterker van nog geen 500 euro verkoop mocht een tijdje bij René logeren. En dat beviel buitengewoon goed. Leest u er Yarland FV34BSA test maar op na.

Maar het is niet alleen `ouwe meuk` wat deze week de klok slaat: de nieuwe Rotel 15-serie is met zijn strakke, zakelijke uiterlijk een fraaie vertegenwoordiger van de moderne technieken. René Smit kreeg van de importeur de nieuwe RA1520 versterker en de RCD1520 cd-speler ter beoordeling thuis. De laatste zin van zijn recensie zegt alles: “Ladies and gentlemen we`ve got ourselves two winners!”

Ook Marantz introduceerde onlangs weer vele leuke nieuwe producten, daar kon u vorige week al uitgebreid over lezen (de Marantz UD9004 recensie en de recensie van de Mordaunt Short Aviano serie). Het was ook vorige week dat Marantz haar jaarlijkse dealershow organiseerde. Eric de Boer vertrok naar Zeist en doet deze week verslag van alle nieuwe producten die we het komende jaar van Marantz, Boston Acoustics en Mordaunt Short mogen verwachten.

En om nog wat dieper in te gaan op wat je met moderne technieken en productiemethoden kunt bereiken publiceren we vandaag, bij hoge uitzondering, de zogeheten `white papers` van de baanbrekende Ayre MX-R mono-eindversterkers. Een verhaal geschreven door de importeur, maar daardoor zeker niet minder interessant of waardevol. Volgende week kunt u het tweede deel lezen.

Zoals u ziet hebben we een overvolle publicatie deze week, wat ons betreft hoeft u zich de komende tijd dus niet te vervelen.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Yarland FV34BSA 
Er zijn betere (buizen) versterkers te koop dan de FV34BSA, maar dan zult u heel wat dieper in de buidel moeten tasten. Ik kan helaas niet alles houden wat mijn oren horen. Want persoonlijk vind ik het zo’n schatje, dat ik hem het liefste zou houden voor toekomstige recensies van budgetklasse apparatuur.

Rotel 15-serie cd-speler en versterker 
Rotel is een merk dat sinds jaar en dag aan de weg timmert in audioland. Het merk heeft een naam hoog te houden waar het gaat om een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Net als bijvoorbeeld bij een merk als NAD wordt dat bereikt door in Japan of Europa te ontwerpen en de uiteindelijke productie te laten plaatsvinden in het Verre Oosten. Onderwerpen van deze test zijn de splinternieuwe RCD1520 cd-speler en RA1520 versterker.


Achtergrondartikelen

Presentatie Dynaudio Consequence Ultimate Edition 
Een nieuwe luidspreker kun je als fabrikant op diverse manieren onder de aandacht brengen van het grote publiek. Het meest gebruikelijk is het uitbrengen van een persbericht dat vervolgens door de verschillende media uitgedragen wordt. Maar in het geval van een  `Cost No Object’ exemplaar kiezen de echt grote merken ervoor om deze op een meer aangeklede wijze aan de verzamelde pers en distributeurs te presenteren. Zo ook het Deense Dynaudio.

Op bezoek bij Jadis Electonics 
De zomervakantie hebben mijn vrouw en ik deels doorgebracht in de buurt van de Franse plaats Carcassonne, gelegen in het zuiden, grofweg 60 kilometer van de Middellandse Zeekust, hemelsbreed in de driehoek tussen Montpellier en Perpignan. Op 20 minuten rijden lag voor ons het gehuchtje Villedubert, waar Jadis Electronics al meer dan 25 jaar is gevestigd.

Marantz huisshow 2009 
Vorige week stond hifiminnend Nederland in het teken van importeur Marantz. Niet alleen vanwege de landelijke introductie van de nieuwe Mordaunt-Short Aviano luidsprekers waar wij vorige week de testprimeur van publiceerden, maar ook vanwege de huisshow, waar de importeur alle nieuwtjes toonde in de prettige ambiance van het lommerrijke Zeist.

Ayre MX-R, een technisch verslag Deel 1 
Het gebeurt niet dagelijks dat een nieuwe versterker de audiowereld op zijn kop zet, maar bij de introductie van onze Ayre Acoustics MX-R sleepte deze mono-eindversterker direct diverse prijzen in de wacht, terwijl het prestigieuze Stereophile hem uitriep tot Amplification Component Of The Year. Testers en andere kritische luisteraars verbaasden zich steeds weer over de enorme detaillering, de snelheid, de drive, de ruimtelijke weergave en vooral ook over de muzikaliteit van Ayre’s nieuweling.


Tip

Dual-Mono centrechannel 
Een Home Theater-tip maar liefst. Het is een alom bekend feit bij multichannel fans dat de centrechannel weergave een zeer grote rol, zeg maar gerust de hoofdrol speelt. Spraak, zang maar ook het stereoperspectief en de diepteweergave zijn afhankelijk van de centrechannel weergever.


Muziek- en filmbesprekingen

Le premier jour du reste de ta vie (dvd-video)
Een film als een familiealbum. Een collage van kiekjes en filmpjes, zo begint Le premier jour du reste de ta vie. Er zijn van die dagen die een keerpunt zijn, alsof  er een nieuw deel van je leven begint. Dat zijn de dagen die we te zien krijgen uit het leven van Marie-Jeanne en Robert Duval en hun drie kinderen. Samen vormen de telkens vanuit een ander personage vertelde delen een swingend portret van een hedendaagse familie.

Janis Joplin - Cry Baby: The Ultimate Edition  (cd + dvd)
The Ultimate Collection is een nogal gedurfde uitspraak. Er zijn natuurlijk talloze best of albums van Janis Joplin uitgekomen die allemaal hun eigen waarde hebben. Dit is er daar ook gewoon één van, die overigens zeker de moeite waard is om aan te schaffen wanneer je nog niets of weinig van Joplin in huis hebt.

De Wijde Wereld - Als de maand ooit ergens landt... (cd)
Lang, lang geleden ontstond De Wijde Wereld toen Jorn Bruining (1975) in Nijmegen ongemerkt en spontaan een aantal liedjes bij elkaar schreef met nederlandstalige teksten.
Dat was in 2002. Samen met enkele muziekvrienden werden de nummers in de jaren die volgden in verschillende huiskamer-sessies gepolijst.

EDITORS' CHOICE