NIEUWS

Geen heffing op mp3-spelers


Redactie HiFi.nl | 07 september 2009

(gezien op internet)

Een aantal maanden geleden heeft u in een nieuwsbericht op HiFi.nl kunnen lezen dat er door ongeveer 3500 acteurs en musici een petitie aan John Leerdam (Kunst en Cultuur) werd aangeboden waarin de invoering van de thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd en harddisk- recorders werd bepleit. Het kabinet heeft nu besloten dat er de komende drie jaar in ieder geval geen heffing zal komen.

Tegenstanders van deze petitie kwamen met het argument dat men nu al een vergoeding moet betalen bij de aanschaf van lege cd`s en dvd`s. Als er ook een heffing op mp3-speler en dvd/hardisk- recorders zou worden toegepast, zou de consument dubbel gaan betalen.

Het kabinet heeft in deze zaak besloten dat er de komende drie jaar geen heffing zal komen op mp3-spelers en dvd/harddisk-recorders. De thuiskopie regeling blijft zoals hij nu is en dat in ieder geval tot 2013. Dit betekent voor de artiesten dat ze geen extra vergoeding zullen krijgen voor het kopiëren van muziek en films.

Een groep Kamerleden heeft eerder dit jaar voorgesteld de thuiskopieregeling helemaal af te schaffen. Om de artiesten tegemoet te komen staat daar tegenover dat downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal zou moeten worden.

EDITORS' CHOICE