NIEUWS

Geen heffing op mp3-spelers


Redactie HiFi.nl | 07 september 2009

(gezien op internet)

Een aantal maanden geleden heeft u in een nieuwsbericht op HiFi.nl kunnen lezen dat er door ongeveer 3500 acteurs en musici een petitie aan John Leerdam (Kunst en Cultuur) werd aangeboden waarin de invoering van de thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd en harddisk- recorders werd bepleit. Het kabinet heeft nu besloten dat er de komende drie jaar in ieder geval geen heffing zal komen.

Tegenstanders van deze petitie kwamen met het argument dat men nu al een vergoeding moet betalen bij de aanschaf van lege cd`s en dvd`s. Als er ook een heffing op mp3-speler en dvd/hardisk- recorders zou worden toegepast, zou de consument dubbel gaan betalen.

Het kabinet heeft in deze zaak besloten dat er de komende drie jaar geen heffing zal komen op mp3-spelers en dvd/harddisk-recorders. De thuiskopie regeling blijft zoals hij nu is en dat in ieder geval tot 2013. Dit betekent voor de artiesten dat ze geen extra vergoeding zullen krijgen voor het kopiŽren van muziek en films.

Een groep Kamerleden heeft eerder dit jaar voorgesteld de thuiskopieregeling helemaal af te schaffen. Om de artiesten tegemoet te komen staat daar tegenover dat downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal zou moeten worden.

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Elac EA101EQ-G `Elements` versterker
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  Hifi op budget - tot 50.000 euro
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  Review: Pro-Ject Pre Box S2 - compacte klasse
  Review
  lees meer »