NIEUWS

Kunst- en Vliegwerk – Publicatie week 44


Max Delissen | 29 oktober 2009

Na het optrekken van het stof van de VAD-Show verslaggeving kregen we op de redactie welgeteld 1 seconde tijd om even diep adem te halen, waarna we ons opnieuw in het strijdgewoel mochten werpen. Nu hebben we het onder normale omstandigheden altijd al redelijk druk hier, maar toen we een paar weken geleden besloten dat de derde editie van ons papieren tijdschrift Hifidelity er ging komen realiseerden we ons meteen dat dat flink aanpoten zou worden.

Want de verschijningsdatum werd vastgesteld op begin december. Wordt het toch nog de tweede die we dit jaar uitbrengen. Zeer binnenkort beginnen we met de inschrijfactie, en dan zullen er ook meerdere tips van sluiers worden opgelicht. Maar voor nu moet u het doen met de mededeling dat we keihard aan het werk zijn om alle content te regelen. We schrijven het niet allemaal zelf, daar hebben we tenslotte een groot en professioneel team van free-lance auteurs voor, maar omdat we ook een beetje haast hebben pakken we een relatief groot aantal artikelen toch zelf op. Het gevolg daarvan is wat de Engelsen zo sprookjesachtig “burning the midnight oil” noemen.

Omdat we u al twee weken beloven dat er vandaag weer een gewone publicatie zou gaan plaatsvinden is dat ook precies wat we doen. Belofte maakt immers schuld. Al kwam er wel het nodige kunst- en vliegwerk aan te pas.

Graag uw aandacht dus voor de kostbare maar bloedmooie Montegiro Legno platenspeler die een tijdje bij René van Es mocht logeren. Het werd een zodanig plezierige kennismaking dat René er nóg van in de war is. Zijn naamgenoot René Smit ging aan de slag met een paartje monitorluidsprekers van Acoustic Energy. Op een totaal ander prijsniveau, maar ook dit werd een zeer plezierige ontmoeting.

Eric de Boer zocht uit wat er vandaag de dag allemaal te krijgen is op het gebied van digitale televisie, en schreef er voor ons een toegankelijk artikel over. Deel 1 leest u vandaag. Kilian Bakker ontzenuwt een wijdverbreid misverstand, en vanzelfsprekend wijzen we u ook weer op een paar niet te missen muziek- en filmreleases. Als kers op de slagroom presenteren we u de hifiset van een wel heel bijzondere abonnee.

Druk hebben we het, maar we trekken het nog prima. Adrenaline, veel koffie, Surinaamse afhaalmaaltijden – het standaard overwerkrantsoen op de redactie – en op zijn tijd een keer flink vloeken houden ons op de been. Moet u medelijden met ons hebben? Welnee...daarvoor genieten we teveel. Ook al wordt met de eindstreep in zicht de behoefte aan een rustig avondje thuis wel wat groter. Veel leesplezier in elk geval, en tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Montegiro Legno platenspeler
Heel recent fulmineerde ik binnen de gelederen van Hifi.nl tegen de absurde prijzen die regelmatig worden gevraagd voor High End audioapparatuur. Het loopt af en toe de spuigaten uit, zonder dat aanwijsbaar is waarom verschillende merken alsmaar duurder worden. Des te opmerkelijker is het dat juist ik luttele weken later een draaitafel in huis krijg met een prijskaartje waar menig audioliefhebber van zal schrikken.

Acoustic Energy Radience One 
Met zeven verschillende series heeft de engelse luidsprekerfabrikant Acoustic Energy nagenoeg voor iedere portemonnee of specifieke wens een luidspreker beschikbaar. Laatste loten aan de stam van deze al ruim twintig jaar aan de weg timmerende firma - Acoustic Energy werd opgericht in 1987 - vormt de Radiance serie. De serie bestaat uit de Radiance One monitor, Two en Three vloerstaande modellen, een centerspeaker en subwoofer. Liefhebbers van surroundweergave kunnen dus probleemloos een passende 5.1 of 7.1 opstelling maken met gelijkwaardige speakers. Stuksprijzen variëren van 495 Euro voor de One tot 1195 Euro voor de Three. Onderwerp van deze test is de benjamin van de reeks, de Radiance One monitor speaker. 


Achtergrondartikel

Digitale televisie (deel 1)
In deze tijd floreert de televisie als nooit tevoren. In plaats van enkel een statisch afspeelmedium voor uitzendingen te zijn, biedt de hedendaagse techniek veel meer mogelijkheden om media of content te kunnen benaderen. Afgezien van alle moderne afspeelapparatuur zoals usb-media, externe harddiskrecorders of mediaplayers, bieden ook de aanbieders van televisie steeds meer opties om –weliswaar tegen betaling- gebruik van te maken. Voorwaarde hiervan is wel dat u digitale televisie heeft of neemt. Tijd voor een update, dus. Dit artikel biedt u inzicht in de laatste uitgebreide mogelijkheden van digitale televisie van dit moment.


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 6: Kwantiteit vs Kwaliteit

Zogeheten `Surround`- en `Home Theater` systemen zijn de laatste jaren erg in trek omdat het idee van een soort bioscoop in eigen huis veel mensen aanspreekt. Het gevolg van de alom heersende multifunctionaliteits-hype is dat veel muziekliefhebbers automatisch een meerkanaals systeem aanschaffen terwijl ze er maar heel af en toe een film mee gaan bekijken.   


Muziek- en filmbesprekingen

Cristina Branco - Kronos (CD)
Na op haar laatste twee albums eer te hebben betoond aan respectievelijk Amália Rodrigues en José Afonso heeft Cristina Branco nu de belangrijkste hedendaagse Portugese dichters gevraagd speciaal voor haar teksten te schrijven die gevat in veertien melodieën een plek op deze cd hebben gekregen.

Raphaëlla Smits – The Eight-Stringed Bach (CD)
Normaal heeft een gitaar zes snaren, maar Raphaëlla Smits heeft zich al een carrière lang toegelegd op het bespelen van varianten met acht snaren. Die geven een ruimer bereik in het laag, waardoor transcripties van barokmuziek dichter bij de oorsprong kunnen blijven. De uitvoeringen van Smits van zelf bewerkte solostukken voor luit, fluit en viool zijn doorleefd en schitterend vastgelegd.

Daratt (DVD)
Door films te kijken kom je nog eens ergens. Daratt (Dry Season) laat ons kennis maken met het leven in Tsjaad, een land geteisterd door een decennia durende burgeroorlog. Een blinde man geeft zijn kleinzoon de opdracht wraak te nemen op de moordenaar van zijn zoon, de moordenaar vader van de jongen. Startpunt voor een trage, verstilde film vol symbolen, met een krachtige humanistische boodschap. Daratt won de Grote Juryprijs van het festival van Venetië.

Fanfare Ciocarlia - Best of Gypsy Brass (LP)
Het is heel wat jaartjes geleden dat ik zo euforisch was na de aankomst van een postpakketje vinyl. Een partij singles van The Wedding Present uit Engeland? Version Born van Sly & Robbie? Of toch de zeldzame Zwarte Plak/America-single van Rowwen Hèze? Allemaal minstens vijf jaar geleden.

Frank Sinatra - Sinatra & Strings (LP
In 1961 begon de collaboratie tussen Frank Sinatra en Don Costa. Sinatra was in die tijd in topvorm en veelverkopend, de sfeervolle arrangementen die zijn stem ondersteunden werden ook steeds bekender. Vol met evergreens uit het genre leverde Sinatra in 1962 samen met Costa het succesvolle album Sinatra & Strings af.

EDITORS' CHOICE