NIEUWSB&W

LED lampen gevaarlijk?


Redactie HiFi.nl | 04 november 2009 | B&W

(Gezien op internet)

Een onderzoek naar diverse LED lampen heeft aangetoond dat sommige LED`s het stroomnet kunnen vervuilen en schadelijk kunnen zijn voor apparatuur.

Naar aanleiding van een overstapcampagne in Friesland die werd geïntieerd door de provincie zelf, zijn diverse LED lampen getest met professionele apparatuur. De lampen die door de provincie verstrekt werden zijn verkregen vanuit China, waar de nodige producten voor een lagere kostprijs worden geproduceerd. Helaas ontbrak ieder keurmerk en gaf de test aan dat de goedkope `energiezuinige` LED`s snel defect raken, exponentiëel voor `blindstroom`zorgen en meer energie verbruiken dan de energiemeter aan kan geven (tot zes maal het opgegeven wattage!). Hierdoor zijn de LED-lampen ineens niet meer zo energiezuinig, maar zorgen ook nog eens voor schadelijke vervuiling van het energienet, wat weer schade aan andere apparatuur op zal gaan leveren. LedNed, de enige LED-fabikant met een KEMA CE keurmerk, adviseert gebruikers dan ook om zich goed te informeren over de herkomst en veiligheid bij de aankoop/ plaatsing van dergelijke verlichting.

Een gewaarschuwd hifi-liefhebber telt voor twee. De Provincie Friesland zal zich snel moeten gaan beraden om actie te ondernemen, want anders gaat het in de toekomst erg slecht met het stroomnet daar en wellicht ook in andere delen van Nederland, als er gebruik wordt gemaakt van deze goedkope, schadelijke LED`s.

Bron: Duurzaamnieuws.nl

MERK

EDITORS' CHOICE