NIEUWS

Wintertijd - Publicatie week 46


Redactie HiFi.nl | 12 november 2009

Nu de klok weer terug is gezet naar de werkelijke tijd (we noemen dat wintertijd, maar alleen omdat de klok tijdens de zomertijd een uur vooruit gaat) valt de avond een stuk eerder, en de meeste werkende medemensen ontkomen er niet aan dat ze na een dag van noeste arbeid in het donker huiswaarts keren om bij lamplicht aan te schuiven voor de warme maaltijd.

Ik heb er geen bezwaar tegen, ook al moet ik altijd een paar weken wennen aan het nieuwe ritme. De wintertijd is gezellig, de feestdagen naderen, en als het weer meewerkt (of juist niet, het is maar hoe je het bekijkt) is binnen zitten de enige optie. Je kunt er dan voor kiezen om de televisie aan te zetten en de hele avond hapklaar vermaak over je te laten uitstorten, of je kiest juist voor datgene waar je in de zomer – als het buiten beter toeven is dan binnen - niet zo veel aan toekomt: muziek luisteren. Ikzelf ben meer van het laatste slag mensen. Ik trek dezer dagen de ene na de andere oude bekende uit de platenkast, of ik maak kennis met nieuwe aanwinsten. Op de een of andere manier horen vroeg dichtgetrokken gordijnen en flakkerend kaarslicht bij lekker genieten van muziek.

Lezen hoort daar ook bij, en ik beperk me daarbij liefst tot aanvullende lectuur. Een hifimagazine, of een blad over muziek, als het maar niet te zwaar is, want dan leidt het teveel af van de muziek. Herkent u dat? Dan wil ik als tip nog wel even ons derde Hifidelity magazine noemen. Vorige week maakte ik daar al een toespeling op, en vandaag is het naar de drukker gestuurd. Vier december moet het klaar zijn, en vanaf 9 december is het gratis op te halen bij een aantal geselecteerde hifi-dealers. Maar reserveren en het gewoon laten bezorgen kan ook. Dat kost dan wel wat geld, maar veel is het niet, zeker als u voor 24 november bestelt. Meer weten? Lees het hier.

Deze week publiceren we twee leuke hardware recensies. Kilian Bakker liet zich verrassen door een klein maar buitengewoon interessant luidsprekertje van het Deense merk DALI, en René van Es praat u bij over een fraai vormgegeven, intuïtief bedienbaar en uitstekend klinkend alles-in-een apparaat van het merk Myryad. Als ik er zo eens over nadenk zou je zelfs kunnen zeggen dat deze twee reviews misschien ook wel in 1 artikel gebundeld hadden kunnen worden, want de combinatie zou, behalve compact, ook wel eens uiterst muzikaal kunnen zijn.

Het artikel over de PS Audio PPP waarvan we vorige week het eerste deel publiceerden krijgt vandaag het beloofde vervolg. Het is echt heel goed gelezen, en dat komt volgens mij omdat het zo ontzettend toegankelijk geschreven is. Er wordt genoeg onzin verkocht over netfiltering, en goed doorwrochte en prettig leesbare informatie is dan een verademing.

In de rubriek Mythen en Misverstanden vandaag een nuttig verhaal over de zin en onzin van enorme luidsprekers, en we presenteren een fraaie set van een lezer. Een vijftal interessante muziek- en filmbesprekingen maken het weer compleet. Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Myryrad Mi
Het kan raar lopen in het leven; de ene keer staat hier in huis een platenspeler te pronken die een lieve 18.000 Euro moet opbrengen, daags erna krijg ik een Myryad Mi ter beschikking die een complete muziekbron vormt voor 1499 Euro. Het zal u niet verwonderen dat de beleving en de gevoelens bij beide producten nogal uit elkaar lopen. Daarentegen is het plezier om te werken met de platenspeler en de Mi ongeveer even groot, alleen totaal anders. De Mi is een staaltje van compact vernuft, vormgeving, gemak en technologie, met roots tot diep in de wereld van de muziekliefhebbers.

DALI Mentor Menuet 
De naam Menuet is door de jaren heen verworden tot een soort audio-uithangbord voor de Deense luidsprekerspecialist Dali. Het succes van de voorafgaande Menuet-incarnaties (denk aan de Menuet 150, de Royal Menuet en de Royal Menuet II) heeft ertoe geleid dat veel muziekliefhebbers bij het horen van deze productnaam denken aan een compacte en daadkrachtige weergever die ver boven zijn prijsniveau presteert. 


Achtergrondartikel

Stroom: Het Onderschoven Kindje en het Badwater - Deel 2
Het aansluiten van de PPP op het net geschiedt met een los bijgeleverd netsnoer; de fase dient op de onderste lip van de netaansluiting te komen, zo blijkt uit navraag bij PS Audio. Na aansluiting op het net levert de PPP te allen tijde beveiligde en geregenereerde stroom aan de IsoZones die als "altijd-aan" geschakeld zijn -- dus onafhankelijk van de powerschakelaar voorop het apparaat.


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 8: David vs Goliath
Luidsprekers spreken bij veel mensen het meest tot de verbeelding en dat is geen wonder want het zijn de uiteindelijke vertolkers van alle voorafgaande behandelingen. Daar komt nog bij dat er altijd twee -of meer- van die dingen nodig zijn en dat maakt dat ze ook uiterlijk als de ambassadeurs van de weergeveketen gelden. Een mooie afwerking is dan wel zo prettig want we moeten er toch maar steeds tegenaan kijken.   


Muziek- en filmbesprekingen

Fever Ray - Fever Ray deluxe edition (CD)
Toen begin van dit jaar Fever Ray uitkwam heb ik enige tijd nodig gehad om te wennen aan de vreemde muziekstijl van Karin Dreijer Andersson, voordat ik het album op waarde wist te schatten. Nu is er van hetzelfde album een Deluxe Edition uitgebracht.

Anouar Brahem - The Astounding Eyes Of Rita (CD)
Naam en hoesfoto zijn oriëntaals, de titel lijkt dat niet, maar blijkt afkomstig uit een gedicht van de Palestijnse dichter Mahmoed Darwish. Anouar Brahem, de Tunesische meester op de oud, zoekt graag de confrontatie tussen oost en west of tussen traditie en het heden. Neigden zijn eerdere CD’s naar kamermuziek, The Astounding Eyes of Rita is een doordenkt van jazz.

Claire Martin - A Modern Art (SACD)
Als jazz zangeres heb je vaak een klein, select gezelschap van vaste luisteraars en fans. De Britse Claire Martin (42) gaat alweer enige tijd mee en staat onder contract bij het audiofiele Linn Label. A Modern Art kwam onlangs uit en plaatst Claire op eenzame hoogte in het genre.

Maeve O`Boyle - All My Sins (CD)
Je bent eenentwintig jaren jong, net twee jaar actief als zangeres in Schotland en mag je debuutalbum uitbrengen op één van de meest gewaardeerde muzieklabels. Dat je dan ook nog leuk kan zingen en een eigen ‘sound’ hebt maakt dat je klaar bent voor een prima toekomst

Twenty-Four Eyes (DVD Film)
Als schooljuf Hisako Oishi in 1928 per fiets op haar nieuwe werkplek arriveert kijken de eilandbewoners verrast op, maar overheerst al snel de waardering voor de leuke manier waarop ze met haar twaalf jonge leerlingen optrekt. Een paar jaar later is het met dat eigenzinnige gedrag echter oppassen geblazen om niet voor communist aangezien te worden, en nog wat later is iedereen, zo niet gesneuveld, dan toch op zijn minst getraumatiseerd. De geschiedenis in een notendop in een epische publieksfilm uit 1954.

EDITORS' CHOICE