NIEUWS

Youtube gaat in 1080p streamen


Redactie HiFi.nl | 16 november 2009

(gezien op internet)

Youtube heeft al een tijdje een `high quality` knop om video`s in hogere resolutie te kunnen weergeven, maar deze is beperkt tot 720p. Die resolutie wordt nu opgetrokken tot 1080p.

Dat liet Hunter Walk, bij Youtube verantwoordelijk voor product management, onlangs weten op een conferentie. De service wordt deze week beschikbaar voor gebruikers en wordt samen met een nieuwe fullscreen-speler geïntroduceerd. Er wordt al geëxperimenteerd met de full-HD functie.

Youtube bewaart video`s in de resolutie waarin ze werden geüpload, waardoor de videodienst eerder geuploade videos alleen maar hoeft te encoderen voor een eventuele 1080p weergave. Volgens Youtube is ongeveer de helft van alle 1080p-filmpjes al opnieuw geëncodeerd.

Op dit moment wordt maar 10 procent van alle filmpjes op Youtube bekeken in hoge(re) definitie. Veel gebruikers zijn beperkt in hardware en/of bandbreedte en de HD 720p weergave kan al zwaar zijn voor een gemiddeld systeem. Bovendien is er een sterke toename in het aantal video`s dat wordt geüpload en gedownload via mobiele telefoons.

EDITORS' CHOICE