NIEUWS

Blasé - Publicatie week 47


Redactie HiFi.nl | 19 november 2009

Het grootste risico voor hifi-journalisten – naast doofheid – is dat ze blasé worden. De schier eindeloze rij apparaten, luidsprekers en accessoires die aan hun luisterend oor voorbij trekt kan op een gegeven moment een afstompend effect gaan sorteren. En dan zouden alle meters in het rood moeten slaan. Maar wie merkt dat nog?

Ik lees voor mijn vak natuurlijk een aantal (buitenlandse) hifi-bladen, en ik vraag me wel eens af welke doelgroep sommige van die bladen bedienen. Ik ga geen namen noemen, want misschien heb ik het wel helemaal bij het verkeerde eind, en wie ben ik? Maar de laatste maanden ben ik er eens op gaan letten, en ik meen een soort patroon te herkennen.

De gewaardeerde collega`s en hun auteursteams lijken de laatste tijd gemiddeld steeds meer in te zetten op apparatuur en luidsprekers die gewone stervelingen nooit zullen kunnen aanschaffen, omdat ze voor de gevraagde prijzen ook een mooie nieuwe automobiel zouden kunnen kopen, of een aanbetaling zouden kunnen doen op een luxe twee-onder-één-kapper in een fraai aangelegde nieuwbouwwijk.

Is daar wat mis mee dan? Nee én ja. Nee omdat de genoemde kostbare producten nu eenmaal bestaan, omdat ze de top van het haalbare vertegenwoordigen, en omdat er een (grote?) groep lezers in geïnteresseerd is, en Ja omdat het aangeeft hoe blasé die (hoofd)redacteuren misschien zijn geworden. Want waarom is het kennelijk minder interessant geworden hoe een setje (een COMPLEET setje) van rond de 2000 euro muziek kan maken? Dat is een lekker bereikbaar budget. Niet om even op een koopzondag uit de vouwen van je beurs te schudden, maar het is wel zonder al te veel kromliggen bij elkaar te sparen.

Ik memoreer in discussies die ik hier regelmatig over heb de laatste tijd graag een anekdote die ik hoorde van Vince Bruzzese van Totem Acoustics. Die naam noem ik niet omdat ik blasé ben overigens, maar omdat hij een buitengewoon interessant verhaal vertelde. Binnen een aantal weken zullen we het hele interview publiceren, maar dat even terzijde.

Het verhaal gaat zo: tijdens een hifi-beurs zat een man op de eerste rij te luisteren naar een setje kleine Mite luidsprekers van het illustere Canadese merk. En hij huilde. Na afloop van de sessie vroeg Vince waarom de man had gehuild. Waarop hij antwoordde dat de Mite ooit zijn eerste luidspreker was geweest, en dat hij zich opeens herinnerde met hoeveel plezier hij daarmee naar muziek had geluisterd. Maar op een dag sloeg het hifi-virus toe, en begon een niet aflatende zoektocht naar beter, beter en nog eens beter.

En daarbij was de man blasé geworden. Hij genoot niet meer van muziek, hij zocht alleen maar naar de heilige graal van de audiofiel: de ultieme werkelijkheidsweergave. Luisteren naar de Mite drukte hem met de neus op de feiten: het gaat niet om de installatie, maar om het luisterplezier.

En nu hoor ik u denken: “Ja hoor Delissen, je plaat blijft hangen, dit heb je al vaker geroepen.” En dat klopt. En ik blijf dat op gezette tijden ook doen. Om mezelf er aan te herinneren dat ik niet blasé mag worden, en om u voor hetzelfde noodlot te behoeden.

Hoe ik dat in het reine breng met de kostbare maar zeer fraaie versterkerset van Advance Acoustic waar René van Es u deze week mee laat kennismaken hoef ik u niet uit te leggen als u zijn verhaal hebt gelezen. Ook niet goedkoop (hoewel, het is maar hoe je het bekijkt) is de muziekserver van NuForce waar Eric de Boer figuurlijk zijn tanden mocht zetten. Een bijzonder apparaat, in meerdere opzichten.

Dieter van de Berg reisde naar Engeland om een van zijn idolen te ontmoeten: Adrian Edmondson (veel mensen kennen hem als Vyvyan van The Young Ones. Of Eddie van Bottom). Tegenwoordig behalve acteur en komiek ook werkzaam als muzikant, en Dieter sprak met hem in het kader van onze langlopende serie De muziekbeleving van...

Deel 3 van het verhaal over de PS Audio PPP onthult de eerste luisterresultaten, dus mis het niet. Kilian Bakker zet een misverstand recht over Detailhandel en Prijsstunters, en er zijn ook weer een stuik of 5 interessante muziek- en filmbesprekingen. U kunt weer een week vooruit, en ik wens u veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Advance Acoustic 1000 serie
Normaal zorg ik ervoor thuis te zijn als een importeur zijn ter recensie aangeboden spullen komt brengen. In het geval van Advance Acoustic moest ik verstek laten gaan. Misschien wel beter voor mijn gezondheid, want bij thuiskomst stonden er vijf grote dozen in de gang. Twee daarvan konden doorgestuurd worden naar mijn collega, de drie grootste bleven bij mij staan.

NuForce MSR-1 Muziekserver 
Sinds enige tijd is het integreren van opgeslagen muziek in een home theater of stereo opstelling als standaard geaccepteerd door vele consumenten. De integratie van diverse domotica in een gemiddeld huishouden is eigenlijk al onstuitbaar geworden. Voor filmliefhebbers zijn er vele (netwerk-) spelers te koop, al dan niet voorzien van een harde schijf. Maar ook hifiliefhebbers hebben steeds meer keuze uit streamers en muziekservers. Veel merken voegen dit soort apparaten maar al te graag toe aan hun assortiment, om de vooruitgang van deze tijd bij te kunnen blijven benen en hun klanten een goed passend product te kunnen leveren. 


Achtergrondartikel

De muziekbeleving van ... Adrian Edmondson
“Ik kon Stairway to Heaven al spelen op mijn twaalfde. Jimmy Page schreef het liedje pas op zijn 22e. Dat lijkt me nogal veelzeggend.” Op het podium staat Adrian Edmondson, zanger en mandolinespeler van The Bad Shepherds. “Vooruit, nog één liedje dan jongens, Teenage Kicks, dan mogen jullie weer drugs gaan gebruiken of gaan zwemmen, want dat doen jullie toch de hele dag hier in Brighton?”Stroom: Het Onderschoven Kindje en het Badwater - Deel 3
Misschien is de grootste dooddoener in de wereld van audiofielen de opmerking, "het ligt aan de opname", wanneer de weergavekwaliteit zodanig te wensen overlaat, dat de opname in kwestie niet lekker klinkt. Het zal een jaar of 20 geleden zijn dat ik zelf voor het laatst "het ligt aan de opname" mompelde als excuus voor een ontoereikende weergave


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 9: Detailhandel vs Prijsstunter
Dankzij het internet kunnen audiofielen hun hifi-verslaving gemakkelijker voeden door op zoek te gaan naar specifieke informatie zoals technische data, recensies of verkoopprijzen. Dat laatste leidt nogal eens tot prijsjagen, want met name in het lagere prijssegment zijn de aanbieders van consumenten-electronica pure dozenschuivers.   


Muziek- en filmbesprekingen

Bebel Gilberto - All in One (CD)
Vrolijke zomerse noten en een bekende warme, lieve stem. Bebel Gilberto is terug! Een nieuw platenlabel, nieuwe nummers met een knipoog naar haar roots en die van het nieuwe label maken dat deze natte en kille herfsttijd een stuk prettiger is om door te komen.

András Schiff - Bach - Six Partitas (CD)
Na een alom bejubelde reeks CD’s met alle pianosonates van Beethoven keert de Hongaarse meesterpianist Anrás Schiff terug naar Bach. In 1983 legde hij de Partita’s al eens met veel succes vast voor Decca. Zijn ontwikkeling heeft zich sindsdien in vele opzichten voortgezet, onder meer door zich ook als dirigent te manifesteren. De nieuwe registratie van ECM laat horen wat dat betekent voor de Partita’s.

Chris Botti - In Boston (CD)
Jazz-trompettist Chris Botti heeft sinds zijn eerste album uit 1995 vooral in de Verenigde Staten flink aanzien geoogst. De blazer heeft het voor elkaar gekregen om het genre boven het niveau van liftmuzak te tillen en vele zalen wereldwijd te vullen met liefhebbers.

Tesis (DVD Film)
De debuutfilm van Alejandro Amenábar maakte een jaar of 12 geleden veel indruk. Een spannende thriller rond een thema dat de gemoederen toen flink bezig hield. Mishandeling en moord puur voor het plezier, opgenomen op video, om ook anderen een ‘plezier’ te doen. In hoeverre dergelijke ‘snuff-movies’ daadwerkelijk rouleren is altijd vaag gebleven, maar de film confronteert de altijd medeplichtige kijker daarom niet minder met zijn perverse aard.

Counterparts (DVD Film)
Gegenüber, heet deze film eigenlijk, maar die titel is volgens een vreemd gebruik om Duitse films in Nederland van een Engelse titel te voorzien gesneuveld. Blijft staan dat de echtelieden die centraal staan in dit sober verbeelde verhaal op een bijzondere wijze tegenover elkaar staan. Huiselijk geweld tussen een politieman en een onderwijzeres. Raden wie van de twee de klappen krijgt. 

EDITORS' CHOICE