NIEUWS

Decennium Bug - Publicatie week 51

Redactie HiFi.nl | 17 december 2009

Over een dikke twee weken gaan we de noughties (een verschrikkelijk woord, maar de enige juiste opvolger van The Nineties) afsluiten. De naam van het nieuwe decennium vrees ik overigens ook met grote vrees (The Teenies?). Dat betekent dat we alweer tien jaar geleden de overgang hadden naar het jaar 2000.

Weet u het nog? De wereld zou ten onder gaan aan computerproblemen omdat er geen rekening gehouden was met een 2 aan het begin van het jaartal. Dat bleek in de praktijk gelukkig reuze mee te vallen. De overgang verliep gladjes, de wereld draaide door, en een nieuw millennium nam zijn aanvang.

Het voelt een beetje vreemd om nu een vergelijk te maken met die jaarwisseling (die tegelijk een eeuwwisseling en zelfs een millenniumwisseling was), maar ik heb het gevoel dat we opnieuw op een keerpunt staan. De onderwerpen waar we het in de hifi de komende tien jaar over gaan hebben zullen in veel gevallen totaal anders zijn dan die van de afgelopen tien jaar. Als de trend doorzet zal de opmars van digitale media, streaming en netwerkspelers letterlijk en figuurlijk te toon gaan bepalen. En dat is niet erg, want de ontwikkelingen die we nu zien zijn erg hoopgevend.

Verstokte audiofiele analoogliefhebbers kunnen voorlopig nog gewoon hun langspeelplaten blijven draaien (bof ik even!), maar de cd zal langzaam van het toneel gaan verdwijnen en plaats maken voor onstoffelijke downloads. Misschien overleeftg de cd het komende decennium nog, maar ik moet me heel erg vergissen als het daarna niet snel een aflopende zaak zal zijn. Op zich is dat jammer, u kent mijn voorkeur voor een tastbare verzameling, maar de logistieke voordelen van een collectie op harde schijf (over tien jaar beslist zonder bewegende onderdelen) zijn legio. Vooral de bezitters van een echt grote verzameling zullen dat gaan merken, ook in de opluchting bij hun levenspartner die al die kasten vol schijfjes stiekem maar niks vond.

En de geluidskwaliteit, daar hoeven we ons ook geen zorgen over te maken. Opslagcapaciteit kost nu al bijna niets meer, laat staan hoe dat zich de komende tien jaar gaat ontwikkelen. En afspeelapparaten die je aan een goede én betaalbare converter kunt knopen (of die van zichzelf al verschrikkelijk goed zijn) zijn nu al te koop. Gewoon lossless gecomprimeerde of zelfs in volle resolutie opgeslagen bestanden afspelen dus, uw oren merken het echt niet. Het verschil dat u hoort zit vooral tussen uw oren.

Maar; genoeg koffiedik gekeken nu, we gaan richting kerstvakantie met een leuke publicatie. In ons papieren magazine Hifidelity publiceerden we een artikel over een mooi voorbeeld van zo`n nieuwe netwerk-ontwikkeling. De Sonos Zoneplayer S5 werd bekeken en kort beluisterd door Monique Timmermans, en voor HiFi.nl bemoeide ondergetekende zich er nog een keer mee middels een uitgebreidere luistersessie.

René van Es mocht een paar weken luisteren naar een klein phonotrapje van Leema. Niet duur, weinig om het lijf, geen moeilijk gedoe met allerlei instellingen. Toen hij mij de tekst van zijn review doorstuurde had hij al moeite om jubeltermen te vinden die uitdrukking gaven aan zijn enthousiasme, vandaag leest u hoe dat komt.

Gastauteur Anneke Ruys (o.a. Muziek.nl) sprak met Ellen ten Damme, een rasartieste die zowel de muziek als het acteren beheerst, en die onlangs een interessant album opnam met Nederlandstalige teksten van dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Een interessant verhaal over een interessante dame. Een hardnekkig misverstand over het dempen van uw luisterruimte komt aan de orde in het dertiende deel van de door Kilian Bakker geschreven serie Mythen en Misverstanden, en een vijftal bijzondere muziek- en filmbesprekingen (inclusief HiFi.nl-waardige kerst-cd!) ronden het weer af voor deze week. Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Sonos Zoneplayer S5
De Sonos Zoneplayer S5 blijkt bij de eerste kennismaking een onopvallende verschijning. Klein van stuk, wit van kleur, zonder opsmuk of tierlantijnen. Fraai vormgegeven, dat wel, maar op een subtiel onderkoelde manier. Niet bepaald eigenschappen waar je eens lekker de vlag voor gaat uithangen, zou je denken. Maar als je met het aanraken van het touchscreen op de fraai vormgegeven afstandsbediening de muziek tot leven wekt, slaat de verbazing toe. Komt dat grote geluid allemaal uit dat kleine kastje? 

Leema Acoustics Elements Phono 
Lange tijd heb ik gedacht dat de elementen bestonden uit water, aarde, lucht en vuur. Dat blijkt niet waar te zijn. Leema Acoustics voegt een nieuw element toe, in de vorm van handige audiodoosjes met hoogwaardige inhoud. Het eerste beschikbare doosje is een phonoversterker en ik kreeg hem vrij snel in handen. Dat hij eerst een weekje heeft staan opwarmen en daarna weken heeft gespeeld zonder dat ik een letter schreef, heeft alles te maken met de onwil het ding terug te sturen. Ik ben namelijk helemaal in mijn element. Van mijn stuk zelfs en hogelijk verbaasd.


Achtergrondartikel

Interview met Ellen ten Damme
Ellen Ten Damme is een vrouw die altijd open staat voor uitdagingen. Met haar nieuwe theatertour en album Durf Jij? gaat ze terug naar haar kleinkunst roots. “Ik hou ervan om grenzen te verleggen. Met deze tour kan ik helemaal doen waar ik zin in heb”. 


Foto: Hester Doove

Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 13: Dode kamer
Bij muziekweergave via luidsprekers speelt de akoestiek van een luisterruimte een zeer grote rol. Er kan worden gesteld dat de uiteindelijke weergave staat of valt bij een evenwichtige en natuurlijke akoestiek. Sommige audiofielen kiezen er voor om de luisteromgeving als het ware weg te poetsen door het zoveel mogelijk te dempen.    


Muziek- en filmbesprekingen

Carolin Widmann & Simon Lepper - Phantasy of Spring (CD)
Een eeuw geleden vond een aardverschuiving plaats in de klassieke muziek. De romantiek was aan haar eind gekomen en er werden drastische nieuwe paden ingeslagen. Carolin Widmann en Simon Lepper onderzoeken wat dat betekende voor de combinatie van viool en piano, rijk aan traditie, problematisch in de nieuwe tijd, aan de hand van componisten Morton Feldman, Bernd Alois Zimmermann, Arnold Schönberg en Iannis Xenakis.  

Frank Sinatra - Christmas With Sinatra And Friends (CD)
In deze adventstijd komen de kerstplaten natuurlijk weer volop in de schappen te liggen. Vernieuwde versies van de bekende kerstsongs, veelal vertolkt door de sterren van vandaag. Maar één van die kerstalbums werd samengesteld rondom Frank Sinatra en bekende ‘vrienden’.

Madeleine Peyroux – Somethin’ Grand (DVD-film)
Voor het eerst heeft de Amerikaanse zangeres Madeleine Peyroux een live opname uitgebracht. Op dvd, vol met covers en eigen werk. Aangevuld met leuke extra’s biedt deze dvd een inzicht in het leven van de zangeres en beleeft de kijker een warm en intiem concert. 

Disgrace (DVD-film)
Als een literair meesterwerk verfilmd wordt houd je bij voorbaat je hart vast. In Ongenade van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee werd bekroond met de Booker prize en droeg bij aan de toekenning van de Nobelprijs. Een boek dat als weinigen het morele failliet van de menselijke beschaving in al haar dubbelzinnigheid lijfelijk voelbaar maakt. De vrees voor een teleurstelling is niet terecht: Steve Jacobs volgde het boek trouw en maakte er toch een sterke film van.  

Buddenbrooks (DVD-film)
De opkomst en ondergang van een koopmansgeslacht in de negentiende eeuw, naar de lijvige roman van Thomas Mann uit 1901. Een succesvol bedrijf in de graanhandel opbouwen is één, maar de jongere generaties zodanig in het gareel houden dat het bedrijf blijft floreren iets anders. Familieleden die gelukkig worden van de financiële successen zijn dan ook schaars. Regisseur Heinrich Breloer maakte een stramme film over. 


EDITORS' CHOICE