NIEUWS

Witte Kerst - publicatie week 52


Redactie HiFi.nl | 23 december 2009

Als we een beetje geluk hebben – of pech, al naar gelang de overlast die het met zich meebrengt – zouden we dit jaar wel weer eens een witte kerst kunnen hebben. Dat is 28 jaar geleden voor het laatst gebeurd, en het heeft toch wel iets sprookjesachtigs. Daarnaast geeft het eindelijk eens een reden om de meest uitgekauwde kerstklassieker aller tijden (ja, die van Bing Crosby) dit jaar maar eens in de platenkast te laten staan. Als er al sneeuw ligt valt er immers niks te dromen over een White Christmas.

Kerstmuziek, het is een verschijnsel dat er bij hoort. Toen ik een kind was draaiden mijn ouders kerstplaten met vroom zoemende koren, en als er al uit de band gesprongen mocht worden werd Iwan Rebroff op de platenspeler gelegd. Want een heilig onderwerp als kerstmis, daar valt niet mee te spotten.

Daar kwam in de loop der decennia natuurlijk flink de klad in. Toen de popmuziek eenmaal de commerciële waarde van de kersthit had ontdekt was er geen houden meer aan. Soms leverde dat mooie muziek op (John Lennon met So This Is Christmas/War Is Over of Christmas Was A Friend Of Mine van Fay Lovsky), maar veel vaker ongelooflijke pulp (door de Mariah Carey`s van deze wereld). De laatste jaren bereikt de commercie rond de kerst nieuwe hoogtes met de fabrieks-hitjes van de `winnaars` van de diverse internationale talenten-tv-shows.

Dit jaar is daar in Engeland trouwens een stokje voor gestoken door een groep er-genoeg-van-hebbenden die opriep om het meest anti-kerst achtige nummer dat ze konden verzinnen (Killing In The Name Of van Rage Against The Machine) zo vaak te kopen/downloaden dat het deze week op 1 zou staan. Nou, dat is dus gelukt, maar of we daar nu blij mee moeten zijn...

Vanavond toch maar eens kijken of ik die oude kerstplaten nog op zolder heb staan. Iwan Rebroff was dan wel een namaak-Rus (hij kwam uit Duitsland als ik me niet vergis), maar de kerstliederen die hij de witte wonderwereld van zijn besneeuwde platenhoezen in baste klinken zo slecht nog niet als je ze vergelijkt met de middelmatigheid die vandaag de dag troef is.

Deze week publiceren we een dagje eerder dan normaal. Morgen is het 24 december (oftewel nulde kerstdag, zoals we dat vroeger thuis noemden) en heel Nederland zit dan vanaf een uur of drie aan de kerstborrel om vervolgens eerder dan normaal huiswaarts te keren. Niet om eens uitgebreid achter de computer plaats te nemen, maar om met het gezin of vrienden te beginnen aan een lang weekend kerstfeest. Wij vormen daarop geen uitzondering, u vergeeft het ons vast en zeker.

Wat hebben we voor u in petto deze week? Om te beginnen een luidsprekertest van de Jamo S608. Jan de Jeu is, zoals veel hifi-liefhebbers, ooit eens met weergevers van dit Deense merk begonnen, en de hernieuwde kennismaking was er een van herkenning én verbazing. Eric de Boer schreef een test over de Lyra Dorian, het instapmodel van dit fraaie merk, en beslist eentje voor de shortlist als men aan het filosoferen is over de aanschaf een nieuw element.

Een zeer bijzondere gast deze week in De muziekbeleving van... Sabine Uitslag zit in de tweede kamer voor het CDA, en in de weekenden staat ze als zangeres met haar band Spinrock op het podium. Een opmerkelijke combinatie, en een leuk verhaal dat nu eens niet over politiek hoefde te gaan.
Kilian Bakker legt uit hoe het zit met de Timing van geluidsapparatuur, en een aantal leuke muziek- en filmrecensies krijgt u ook weer van ons.

Ik wens u veel leesplezier en alvast ook een fijne kerst toe, wit of anderszins, met tijdens de ongetwijfeld weelderige maaltijd Iwan Rebroff of zo`n vroom zoemend koor op de achtergrond, of andere leuke muziek, dat maakt niet uit. Tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Lyra Dorian MC element
Als muziek- en audioliefhebber hoor je soms dingen die jarenlang als referentie gaan dienen in de prijsklasse of daar zelfs boven. Er zijn zo ontzettend veel onderdelen en merken die mooi zijn, sommigen ook wat minder trouwens. Als het om elementen in de prijsklasse tot 1000 euro gaat heb ik de Lyra Dorian eigenlijk herontdekt als zo’n referentie…  

Jamo S 608 
Bij het horen van de merknaam Jamo ga ik in gedachten enkele tientallen jaren terug in de tijd. Naar de periode waarin ik me voor het eerst ging oriënteren op wat er zoal aan geluidsapparatuur te koop was. Destijds was Jamo een belangrijke speler op de audio markt en ik herinner me nog dat ik thuiskwam met een model dat qua prijs/kwaliteit verhouding zeer gunstig afstak tegen andere concurrerende merken.


Achtergrondartikel

De Muziekbeleving Van...Sabine Uitslag
In de weekenden staat ze met haar band Spinrock op de bühne, doordeweeks zit ze voor het CDA op het pluche van de Tweede Kamer. Google ‘CDA’ en ‘rockzangeres’, en het zoekresultaat is zonder twijfel Sabine Uitslag. Voor onze serie De Muziekbeleving Van… zochten we de Twentse (Westerhaar, 1973) op in de hectiek van het Binnenhof.  


(Foto: Eddy Dibbink)


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 13: Dode kamer
Bij muziekweergave via luidsprekers speelt de akoestiek van een luisterruimte een zeer grote rol. Er kan worden gesteld dat de uiteindelijke weergave staat of valt bij een evenwichtige en natuurlijke akoestiek. Sommige audiofielen kiezen er voor om de luisteromgeving als het ware weg te poetsen door het zoveel mogelijk te dempen.    


Muziek- en filmbesprekingen

Trijntje Oosterhuis - Never Can Say Goodbye (CD)
Aangedaan door het overlijden van de King of Pop eerder dit jaar, heeft Trijntje Oosterhuis besloten om haar favoriete Michael Jackson songs op te nemen in haar eigen studio, samen met een gitarist en enkele gastmuzikanten.  

Tori Amos - Midwinter Graces (CD)
Nog in hetzelfde jaar dat er een nieuw studioalbum van Tori Amos uitkomt, brengt de Amerikaanse artieste een album uit dat volgens haar al zo’n twintig jaar in voorbereiding was. Een kerstalbum, zogezegd. Zonder te vervallen in de clichés van kerstplaten en wellicht wel één van de beste Amos albums van de laatste jaren.

Mercedes Sosa - Cantora (CD)
Eén van de meest invloedrijke muzikale personen in Latijns Amerika van de afgelopen decennia is toch wel deze zangeres geweest. Vlak voor haar dood heeft de Argentijnse Mercedes Sosa samengewerkt met de grote Latijns Amerikaanse artiesten van dit moment, wat een aparte compilatie tot het gevolg had.  

Musorgsky - Pictures At An Exhibition (SACD)
Het pianowerk Schilderijen Van Een Tentoonstelling, geïnspireerd door een bezoek dat Modest Moessorgski op 23 juni 1874 bracht aan een expositie van verloren gegane schilderijen van Viktor Hartmann, is door velen bewerkt. Verreweg het beroemdst is de versie van Maurice Ravel uit 1922, die in 2008 weer een aantal malen bij het RCO op de lessenaar stond.  

Genova (DVD-film)
Het leven is een kwetsbaar bezit. Een moeder en haar twee dochters spelen een spelletje: met de ogen dicht de kleur raden van de passerende auto’s. De oudste is er ongelofelijk goed in, de jongste niet. Nu is moeder aan de beurt vindt ze, maar auto rijden met de ogen dicht, dat gaat slecht. Einde moeder, begin rouwverwerking. Vader (Colin Firth) kiest hiervoor Genua als locatie, door daar een jaartje aan de universiteit te gaan werken. 

Eldorado (DVD-film)
Het verhaal van Eldorado komt voort uit een eigen ervaring van filmmaker Bouli Lanners. Hij kwam eens thuis en trof twee inbrekers aan, die hij niet zomaar de deur uit kreeg. De politie bellen ging ook niet, dus er volgde een nacht van praten. In Eldorado treft autohandelaar Yvan, gespeeld door de regisseur zelf, slechts één inbreker aan. Yvan biedt junkie Elie aan hem naar de Franse grens te brengen, wat cumuleert in een roadmovie die veel weg heeft van een western. 

EDITORS' CHOICE