NIEUWS

Gelukkig Nieuwjaar – Publicatie week 1


Redactie HiFi.nl | 07 januari 2010

Gelukkig nieuwjaar, beste lezer, ik wens het u en de uwen. Dat het een luisterrijk jaar mag worden, met veel (kwaliteits)muziek en goede geluidsweergave.

De eerste week van het nieuwe jaar zit er al bijna weer op, heeft u de kerstboom nog staan? We moeten door, en we gaan door. Ook met HiFi.nl dus, met veel mooie plannen en ook een aantal interessante wensen.

Zo gaan we dit jaar meer aandacht besteden aan netwerkmuziek, want dat is hoe dan ook de toekomst voor de meeste huishoudens. Ik verwacht dat de audiofiele gemeenschap zich vrij lang en knarsetandend zal verzetten, maar zoals ik al eerder aangaf, om de geluidskwaliteit hoeft u er in ieder geval geen schrik voor te hebben.

En dat gaan we aantonen komend jaar. We zullen ook meer aandacht gaan besteden aan beeld. Vooral 3D lijkt het toverwoord te worden voor innovaties op het gebied van video, en we gaan voor u kijken wat dat allemaal betekent en wat u er als gebruiker mee opschiet.

Dat en meer de komende twaalf maanden, oftewel de komende 52 wekelijkse publicaties, ik wens u buitengewoon veel leesplezier,

Max Delissen
HiFi.nl

En voor ik het vergeet, leest u ook onze speciale CES Blog? We zijn er dit jaar niet bij, maar we doen wel verslag. Veel leuk nieuws uit Vegas, en wij bieden een ruime selectie aan.

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Blacknote DSA 150 versterker
Klasse D versterkers zijn absoluut niet nieuw. Binnen de serieuze audio had deze techniek echter lange tijd een slechte naam. Pas de laatste jaren verschijnen er ontwerpen die zich echt kunnen meten met de klassieke versterkertechnieken. 

Logitech Squeezebox Radio 
Onlangs zijn er aan de Squeezebox-familie weer 2 nieuwe telgen toegevoegd: In september was dat de Squeezebox Radio en begin deze maand de Sueezebox Touch. Sinds de introductie in 2001 van de eerste Squeezebox, de SLIMP3 van Slim Devices, is er eigenlijk niet gek veel veranderd aan het toen revolutionaire networkplayer-concept. Het landschap waarin deze nieuwe spelers moeten concurreren is de laatste 2 jaar sterk veranderd met harddiskfabrikanten die mediaspelers maken die soms het tienvoudige aan mogelijkheden bieden. Heeft de Squeezebox nog recht van bestaan?  


Hi-Visit

Alpha High End (Antwerpen)
Het weerzien met Sammy Feldman, eigenaar van Alpha High End Sound & Vision is bijzonder hartelijk. Als een oude vriend word ik binnengehaald. Precies op de afgesproken tijd. “Een wonder”, zegt Sammy: “Uit Nederland komen ze nooit op tijd vanwege het fileprobleem”. Na een snelle kop koffie zetten we eerst een paar feiten op een rij. 
Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 16: (Ont-) Koppelen
Sinds begin jaren `80 zijn de als ontkoppelaars bekend staande kegels en spikes niet meer weg te denken uit de audiowereld. Dat hebben we mede te danken aan Steve McCormack die meer dan een kwart eeuw geleden het concept van kegels onder versterkers en andere electronica introduceerde (zijn kegel droeg de naam Tiptoe).      


Muziek- en filmbesprekingen

Charlotte Gainsbourg - I.R.M. (CD)
I.R.M. is de Franse benaming voor MRI, de bekende scan. Charlotte Gainsbourg vernoemde haar derde album naar de inspiratiebron die ze verkreeg vanuit de geluiden van de vele scans die ze moest ondergaan na een watersportongeluk met interne bloedingen als gevolg. Vreemde titel, maar wel één met een verklaring.   

Norah Jones  - The Fall (CD)
The Fall is alweer het vierde studioalbum van Norah Jones. Meer van hetzelfde? Nee, de zoetgevooisde Jones wilde eens wat nieuwe invloeden en complementeerde haar fijne zangstem met veel bekende, maar voor haar nieuwe invloeden.

Orkest de Volharding - The Minimalists (CD)
Dat het orkest haar naam eer aandoet valt niet te ontkennen: bijna 40 jaar na de oprichting door Louis Andriessen weliswaar niet meer zo evident politiek, maar muzikaal springlevend. Dit schitterende dubbelalbum op het Amerikaanse Mode label biedt in zes stukken een overzicht van de stroming die vanaf de jaren 60 onder de naam ‘minimal music’ een antwoord gaf op de toen heersende seriële, atonale dogma’s in de muziek.

George Michael - Live in London (DVD-muziek)
Voor het eerst in vijftien jaar heeft George Michael weer uitgebreid getourd, ter viering van zijn vijfentwintigjarige jubileum als soloartiest. Meer dan twee miljoen concertbezoekers wereldwijd werden getrakteerd op alle hoogtepunten uit Michaels veelbewogen carrière. In augustus 2008 streek het gezelschap neer in London, om twee concerten van deze 25 Live Tour te registreren op beeld en geluid.

Away We Go (DVD-film)
Burt en Verona verwachten een kind. Burt’s ouders reageren blij, maar kondigen meteen doodleuk hun vertrek aan naar België. Terwijl het stel juist een aftandse woning betrokken heeft om bij die mensen in de buurt te wonen. Aanleiding voor een tocht langs familie en bekenden, kriskras door Noord-Amerika, op zoek naar een goede plek om zich te settelen. Een opvallend lichtvoetige film van Sam Mendes, de maker van onder meer American Beauty en Revolutionary Road.

EDITORS' CHOICE