NIEUWS

Vol – Publicatie week 5


Redactie HiFi.nl | 05 februari 2010

De wekelijkse publicatie van HiFi.nl verschijnt een dag later dan u van ons gewend bent. Dat heeft twee goede redenen.

Allereerst omdat gisteren de laatste dag was van de ISE. De Integrated Systems Europe, een enorme vakbeurs in de RAI in Amsterdam, die vooral gaat over (de naam zegt het al) systeem-integratie. Daarbij moet u denken aan beeld, geluid en alle techniek die daar omheen hangt om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken. Multiroom, domotica, HD beeld, het is er allemaal te vinden.

Op deze beurs zijn ook altijd een aantal goede bekenden van ons te vinden, importeurs en fabrikanten die niet alleen binnen de hifi actief zijn, maar ook in de Custom Install of de Home Automation. Omdat dat wel heel dicht raakt aan hetgeen we dagelijks op HiFi.nl behandelen maakten we een tweedelig verslag waarin de interessantste zaken die we de afgelopen drie dagen tegenkwamen in worden getoond.

Ook vandaag online: het tweede deel van Het Nieuwe Luisteren, waarin Henk Boot en Marja Vanderloo uitgebreid ingaan op het gebruik en alle nuttige instellingen van het programma Exact Audio Copy, de meest audiofiele rip-software die er is. Het vorige deel van hun verhaal (Rippen naar FLAC) is inmiddels al 6000 keer gelezen!

En dat past dan weer mooi bij de tweede reden dat we vandaag pas publiceren: de reeds vaak aangekondigde Netwerkspecial die nu officieel online is gegaan. In deze special vindt u alle artikelen, recensies en nieuwsberichten die betrekking hebben op de modernste manier om uw muziek- en filmcollectie te ontsluiten overzichtelijk bij elkaar gerangschikt.

Nieuwe recensies hebben we trouwens ook weer. René Smit luisterde voor u naar een zeer bijzondere tuner van Advance Acoustic, volgens de modernste techniek gebouwd, maar  dan wel met buizen en analoge meters, en aan te vullen met een losse digitale ontvanger die naast DAB radio ook netwerkmogelijkheden biedt. Een prachtige combinatie van ouderwetse en hypermoderne technologie.

En ondergetekende luisterde (en luistert, maar dat leest u nog wel) naar een bijzonder fraaie in-ear hoofdtelefoon van Ultimate Ears.

Samen met een nieuwe Mythen & Misverstanden door Kilian Bakker en een dvd-recensie van Jan Luijsterburg mogen we gerust spreken van een lekker volle publicatie. Het was dan ook een behoorlijk volle week. Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Advance Acoustic MAT605 en MDB607
De wortels van Advance Acoustic liggen in Frankrijk waar de producten ontwikkeld worden, de uiteindelijke productie vindt plaats in het China. Op die manier is de firma in staat, in ieder geval op papier, hoogwaardige apparatuur aan te bieden tegen concurrerende prijzen. Onderwerp van deze test is een MAT605 tuner met buizenschakeling en een MDB607 digitale uitbreidingsmodule.  

Ultimate Ears TripleFi 10 in-ear hoofdtelefoon
Steeds vaker zien we apparatuur die ontworpen is voor de professionele geluidswereld doordringen in de hifi. Dat kan vergeleken worden met ontwikkelingen uit de Formule-1 waar `gewone` automobilisten vandaag de dag plezier en profijt van hebben. Een van de bekendste voorbeelden in de hifi is de mini-monitor (meer bepaald de legendarische LS3-5A van Rogers), maar ook merken als PMC, Nagra en Apogee hebben hun oorsprong in de professionele geluidswereld. En sinds een tijdje mag ook Ultimate Ears zich in dat rijtje voegen. Hun Triple-Fi hoofdtelefoon is rechtstreeks afgeleid van de in-ear monitoring waar zo`n 75% van alle grote artiesten ter wereld vandaag de dag het podium mee op gaat.


Achtergrondartikel

Het nieuwe luisteren deel 2 - Exact Audio Copy
Het rippen van muziekbestanden is uitstekend te doen met een all-in-one pakket als Foobar2000. Maar voor diegene die echt alles uit de bron wil halen voor zijn digitale kopie is een specialistische ripper als Exact Audio Copy, kortweg EAC, meer geschikt. EAC is nog steeds gratis en de Duitse schrijver van het programma spreekt liever niet van een ripper maar van een audio grabber. Wat de naam ook mag zijn, EAC gebruikt computertechnologie om de best mogelijke kopie van de gegevens die op een muziek cd staan te maken op de harde schijf van een Windows computer. Inderdaad, EAC is Windows only.  

IS Europe 2010 - deel 1
Van 2 februari tot en met 4 februari werd voor de zevende maal op rij Integrated Systems Europe georganiseerd. De ISE heeft sinds een aantal jaren een vaste stek in de Amsterdamse RAI. Deze vakbeurs laat duidelijk zien dat de audio- en videomarkt volop in beweging is. Na een aarzelende start in 2004 is de beurs alsmaar groter geworden. Daar waar de ISE 2004 een bescheiden start kende en een beperkt aanbod toonde aan de geďnteresseerde distributeurs, architecten, aannemers, system-integrators en andere belanghebbenden, blijkt ISE anno 2010 acht hallen van de RAI nodig te hebben om het gehele aanbod onder te brengen.

IS Europe 2010 - deel 2
Van 2 februari tot en met 4 februari werd voor de zevende maal op rij Integrated Systems Europe georganiseerd. De ISE heeft sinds een aantal jaren een vaste stek in de Amsterdamse RAI. Deze vakbeurs laat duidelijk zien dat de audio- en videomarkt volop in beweging is.

Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 20: Statisch vs Dynamisch
Radiale toonarmen kunnen - naast de uiteenlopende lagertypen - worden onderverdeeld in twee subklassen; statisch en dynamisch gebalanceerd. Voorbeelden van fameuze dynamisch gebalanceerde armen zijn de S.M.E. Series V, de Rega RB 300 en de Linn Ittok/Ekos. Tot de meer bekende statisch gebalanceerde varianten kunnen de S.M.E. 3009/12, S.M.E Series IV, oude Ortofon (en E.M.T.) armen en de bekende uni-pivots (Graham, Naim, Hadcock) worden gerekend. Verschillende fabrikanten maken beide, zoals Rega en S.M.E..       


Muziek- en filmbesprekingen

Taking Woodstock (DVD-film)
Bij een van de promotiepraatjes rond zijn vorige film, Lust, Caution, liep regisseur Ang Lee bij toeval Elliot Tiber tegen het lijf. Die zat in dezelfde talkshow om zijn boek Taking Woodstock te promoten, met zijn herinneringen aan het legendarische festival. Tiber verbleef in de zomer van 1969 bij zijn ouders om hen te helpen hun noodlijdende motel weer een beetje op de rit te krijgen. Een culturele activiteit die publiek trekt, dat zou het gehucht wat kunnen helpen.  

EDITORS' CHOICE