NIEUWS

Volle Bak - Publicatie week 10


Redactie HiFi.nl | 11 maart 2010

Vorige week nog betoogde ik op deze plaats dat `de handel` heel voorzichtig uit het dal van het afgelopen jaar aan het kruipen was. Daags daarna hoorde ik tijdens een lange autorit op de radio een discussie tussen een paar `experts`. Wie mij overigens kan uitleggen wat die kwalificatie precies betekent kan zich van mijn warme vriendschap verzekeren, maar dat ter zijde.

Deze verstandige lieden somberden hardop over het consumentenvertrouwen dat nog nooit zo laag was geweest (in de afgelopen vijf jaar, dat viel dan weer mee), en ik voelde me een weinig bezwaard dat ik u daags daarvoor dus kennelijk voor het lapje had gehouden met mijn optimistische schrijfsels.

Zo begon ik na een weekend van slapeloosheid een beetje terneergeslagen aan de nieuwe werkweek, tot mijn oog op de agenda voor het komende weekend viel. Ik telde maar liefst negen verschillende evenementen waar u, als hifiliefhebber, zich twee dagen lang kan vermaken. Negen...in heel Nederland én in Vlaanderen. Dus u zult nog zorgvuldig moeten kiezen ook, want alles bezoeken, dat redt niemand. Tenzij u over een privé-helikopter beschikt natuurlijk...

Wat geeft dit aan? Dat die experts op de radio ongelijk hadden, en dat ik onwillekeurig mezelf dat etiket op had geplakt door te orakelen over herstel? Ik hoop achteraf toch van niet, want voor je het weet mag je in alle talkshows komen vertellen `hoe het zit`...

Wat in ieder geval kan worden vastgesteld is dat de levendigheid in de handel aan het terugkeren is. En dat is goed. Voor iedereen.

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Mordaunt Short Performance 2
Tijdens de 2009 editie van de VAD Show te Veldhoven maakte ik voor het eerst kennis met de toen splinternieuwe Mordaunt-Short Performance 2 speakers. De demo met de speakers, in combinatie met Marantz KI Pearl elektronica gegeven door Ken Ishiwata, maakte indruk. Dusdanig zelfs dat ik ter plekke met de importeur een afspraak maakte om de speakers te kunnen reviewen. Een kleine twee maanden later is het dan eindelijk zover en arriveren de speakers in mijn luisterruimte. Al weken verheug ik me op de nadere kennismaking.

Multitest 5 budgetaftasters
Exotische platenspelers met exorbitante prijskaartjes behoren -samen met buizenversterkers en fullrange electrostaten- tot de ultieme audio-lustobjecten. De gemiddelde analoge muziekliefhebber zal het geliefde vinyl echter aftasten met een beduidend meer bescheiden en soms al vrij oude platenspeler. Behalve onderhoud van het plateaulager, de snaar, de ophanging en de toonarm zal bij oudere platenspelers het aftastelement het meest aan een nieuwe naald of vervanging toe zijn.  

Ziggo CI+ Module
Onlangs kwam in het nieuws dat nu al meer dan de helft van de huishoudens in ons land beschikt over één of meer digitale televisie aansluitingen. De opmars van de digitale televisie in ons land is al jaren aan de gang, maar pas de afgelopen twee jaar zijn er steeds meer mogelijkheden voor de digitale televisiekijker om uit te kiezen. Door zowel het steeds geavanceerder worden van platte televisies als door innovaties vanuit de kabelmaatschappijen.


Achtergrondartikel

De techniek achter Geneva - deel 1
In samenwerking met importeur Audiac presenteren wij u weer een interessante White Paper. Het betreft de bijzondere all-in-1 audioproducten van het Zwitserse merk Geneva, die op geavanceerde wijze stereoweergave realiseren met slechts één behuizing, waar naast de benodigde elektronica ook de luidsprekers in zitten.




Mythen en Misverstanden

24 - You Es Bee
De S/P-DIF (Sony/Philips-Digital InterFace) datapoorten (75 Ohm coaxiaal of optisch als Toslink) zijn naast de gebalanceerde 110 Ohm AES-EBU verbinding nog altijd de norm in `high-end` audioland. USB wordt door velen met de nek aangekeken, niet alleen omdat het voor het gevoel uit het PC-universum stamt maar vooral omdat het in standaard vorm meer als pakketdienst dan als datastroom werkt.      


Muziek- en filmbesprekingen

9 (DVD-film)
Er is in deze animatiefilm niet veel meer over van wat eens onze wereld was. Er zijn alleen een paar genummerde juten robotpoppen die de beschaving moeten redden, maar die krijgen meteen te stellen met moordlustige machines. Dit visuele hoogstandje ging op 09/09/09 in première, en de kijkwijzer beoordeelde de film in de nieuwe categorie 9 (en ouder). Een niet alleen stijlvolle, maar ook begrijpelijke keus, want 9 is best huiveringwekkend. 

Unspoken (DVD-film)
Een Franstalige film van een Vlaamse filmmaakster met een Engelse titel die de lading helemaal dekt. Grace en Bruno leiden een huwelijksleven van weinig woorden en er is heel veel dat ongezegd blijft. Pas na een half uur blijkt wat de aanleiding is voor hun overduidelijke verdriet en onrust: tienerdochter Lisa is al vijf jaar spoorloos verdwenen.

Ricky Lee Jones - Pirates (LP)
Het tweede album van Rickie Lee Jones uit 1981 is sinds kort verkrijgbaar op een audiofiele remastering van MoFi. Lekkere singer- songwriter popmuziek met een voor die tijd eigen gezicht, vertaald naar het zwarte goud in een wel heel erg mooie persing.

EDITORS' CHOICE