NIEUWS

Spannend – Publicatie week 11


Redactie HiFi.nl | 18 maart 2010

Een spannende dag vandaag, en wel om twee met elkaar samenhangende redenen. Het heeft alles te maken met de opening van BCC Plaza in Amsterdam. Voor hen een spannende dag omdat het publiek in de vernieuwde winkel voor het eerste geconfronteerd zal worden met een nieuwe winkelformule, waarin veel meer plaats is voor hoogwaardige hifi en beeld.

Ook een spannende dag voor HiFi.nl, omdat we met een zeer krappe deadline te maken hebben bij de publicatie van de Visit. Vanwege de opening (vandaag) wilden we per se in de loop van de dag het verslag online hebben van het bezoek dat ondergetekende daar vorige week maandag bracht. Het hing allemaal af van de foto`s die we in het artikel wilden plaatsen, want die konden vanmorgen pas gemaakt worden.

En het is gelukt. Terwijl ik dit schrijf moet er nog één 360-graden foto worden ge-upload, en dan is het klaar.

De keuze om dit verhaal te schrijven lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, omdat cash & carry elektronica-winkelketens niet bepaald de doelgroep van HiFi.nl zullen aanspreken, maar neem van mij aan: dat is in dit geval niet terecht. Het hifi-hart zit daar in Amsterdam op de juiste plaats, het productenpakket is dik in orde, en vaste klanten van Polectro Plaza, zoals de winkel tot voor kort heette, zullen heel veel bekende gezichten onder het personeel tegenkomen. Vakkennis is dus gewaarborgd.

En daarmee is wat ons betreft aan de voorwaarden voldaan om jezelf hifi-winkel te mogen noemen.

Verder in de publicatie van vandaag recensies van twee bijzondere apparaten. De NAD M2 vertoefde al eens een paar dagen op onze redactie, en daar hebben we het nog steeds over. René van Es werd in de gelegenheid gesteld het definitieve oordeel te vellen. Met interessante gevolgen...

De NaimDAC is ook zo`n muzikaal wonder, ditmaal volgens Kilian Bakker, die uitlegt waarom dit apparaat zowel technisch als klankmatig nieuwe paden bewandelt.

Deel twee van de White Paper van Geneva, een leuke aflevering van Mythen & Misverstanden, drie interessante muziek- en filmrecensies en een mooie lezers-set maken het leesfeest weer compleet. Veel plezier!

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD M2
Met enige schroom bracht de importeur mij een NAD M2 digitale versterker. Logisch dat hij zijn twijfels had. Wat moet een recensent, die zijn hele set heeft opgebouwd met buizenapparatuur en die het liefst naar analoge bronnen luistert, met een digitale versterker? Kan daar iets uit voortkomen? 

Naim Audio DAC
Naim, de audiospecialist uit Salisbury, heeft digitale spelers altijd op een geheel eigen wijze benaderd. De eerste Naim CD-speler (CDS) bestond uit twee chassis, waarbij niet zoals gewoonlijk de D/A omzetting maar de voeding in de tweede behuizing werd ondergebracht. De allesbehalve ideale S/P-DIF (digitale) verbinding wilde Naim mijden als de audiopest want jitterproblemen liggen op de loer bij een traditionele loopwerk/DAC combo.  


Achtergrondartikel


De techniek achter Geneva - deel 2
De engineers van EmbracingSound hadden een Single Bipolar Loudspeaker systeem voor ogen – een systeem waarbij de speakers heel dicht bij elkaar geplaatst worden, en waarmee toch een volwaardige stereoweergave mogelijk is. Bij de bouw van een dergelijk systeem moet een aantal problemen overwonnen worden. Dat men daar uitstekend in geslaagd is, kunt u beslist horen.


Hi-Visit

BCC Plaza
BCC is niet de eerste naam die bij hifi-liefhebbers opkomt als het gaat om het kopen van high-end apparatuur. Dat is toch onterecht, want de vele vestigingen van BCC in ons land verkopen al jaren geluidsapparatuur en televisies van de gerenommeerde merken. Maar de drempel is voor muziekliefhebbers kennelijk hoger dan voor mensen die op zoek zijn naar een goede deal voor een nieuwe koelkast of ladyshave. Daar zou met de recente overname van Polectro Plaza in Amsterdam wel eens verandering in kunnen komen, zo mocht ik constateren toen ik er, een dikke week voor de heropening, te gast was.


Mythen en Misverstanden

25 - Laden en Lossen
Gedurende de koude wintermaanden met lage luchtvochtigheid kan tijdens het tevoorschijn halen van een LP uit de hoes (veelal van PVC beschermhoes voorzien) de schijf statisch worden geladen. Wanneer het vinyl op de speler wordt gelegd om het eens fijn te aaien met een platenborstel blijkt het effect daarvan niet zelden de zaak te verergeren.      


Muziek- en filmbesprekingen

Matj (DVD-film)
Filmdistributeur Cinemien brengt niet alleen nieuwe films in roulatie, maar stelt zich ook tot doel klassieke Europese films beschikbaar te houden. Matj (de moeder) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Maxim Gorki uit 1907, waarin achteraf gezien de Russische revolutie van 1917 aangekondigd wordt. De film van Gleb Panfilov uit 1989, die met een speelduur van ruim drie uur mag met recht episch genoemd mag worden, is vaak vergeleken met Bertolucci’s Novecento. 

Brahms / Lazic – Piano Concerto No. 3 in D major (after Violin Concerto, op. 77) (SACD)
Brahms schreef maar twee pianoconcerten, dus dat we hier met een derde geconfronteerd worden is op het eerste oog vreemd. Maar het staat er meteen al achter: het gaat hier eigenlijk om het beroemde vioolconcert, maar dan met een door de jonge Kroatische pianist Dejan Lazic omgewerkte solopartij, inclusief nieuwe cadens. Aan de orkestpartituur veranderde hij niets.

Matthäus-Passion, La Petite Bande met Sigiswald Kuijken (SACD)
In deze tijd kan het ook niet anders dat er veel naar passiemuziek geluisterd wordt. Onlangs kwam er een hybride sacd op de markt met één der bekendste passiespelen, het verhaal van Jezus’ lijdensweg volgens het evangelie van Matthäus, gecomponeerd door J.S. Bach.

EDITORS' CHOICE