NIEUWS

Bedrog – Publicatie week 12


Redactie HiFi.nl | 25 maart 2010

Deze week las ik in een bericht op internet dat de eerste gevallen van 3D-bedrog zijn opgedoken. Een Amerikaanse winkelketen biedt bij een verkochte 3D televisie namelijk een extra installatieservice aan. Op zich is dat niet zo vreemd. De bezorger brengt het toestel niet alleen bij de koper thuis, maar zorgt er ook voor dat alles naar behoren werkt voor hij weer vertrekt.

Maar nu komt het: voor een forse meerprijs kan de bezorger ook een synchronisatie van de meegeleverde 3D-bril uitvoeren. Wat grote onzin is, want het is niet nodig. De brillen die bij een bepaald televisietoestel worden meegeleverd werken gewoon goed zonder nadere instelling.

Desgevraagd wringen de telefonische helpdesks van de winkel in kwestie zich in allerlei bochten om de werkzaamheden aan de bril te verklaren. Van het toewijzen van een IP-adres aan de bril tot het via USB synchroniseren, de ene verklaring nog belachelijker dan de andere. Ik kan mij daar zeer over opwinden.

De consument ziet door de bomen het bos niet meer, en voelt zowel commerciële als maatschappelijke druk om over te stappen op 3D. De hype rond films als Avatar en Alice in Wonderland draagt bij aan het gevoel dat men `iets mist` als er niet onmiddellijk een driedimensionaal toestel wordt aangeschaft. En met het WK voetbal voor de deur (dat volgens mij zo`n beetje wereldwijd behalve in Nederland in 3D wordt uitgezonden) is de verleiding groot om overstag te gaan.

En dan is het aan `de handel` om eerlijk en zorgvuldig met de wens van de klant om te gaan. Er ontbreekt nog een heleboel informatie, de doorbraak van deze techniek naar het grote publiek is nog relatief jong, en dan zijn er altijd `handige jongens` die daar een slaatje uit willen slaan. Als dat `slaatje` inhoudt dat de klant wordt opgelicht heb ik daar maar een woord voor: bah!

Dit soort piratenpraktijken zijn in Nederland nog niet gesignaleerd, en ik denk ook dat het wel zal meevallen. Zeker met het internet als digitale schandpaal. Als je vandaag iemand belazert weet morgen de hele wereld het. Hoe dan ook, een gewaarschuwd mens telt voor twee...

Waar in u elk geval op kan vertrouwen is dat wij u wekelijks een lekkere dosis nieuw leesplezier toedienen. Vandaag leest u over een mooie set van Naim met luidsprekers van Neat, en over een nieuwe D/A converter van Hegel. In onze serie Het Nieuwe Luisteren gaat deel 4 over het implementeren van een NAS binnen uw netwerk, waardoor u grote hoeveelheden digitaal opgeslagen media eenvoudig en veilig kunt bewaren en ontsluiten. En we spraken voor De Muziekbeleving Van met Björn van der Doelen, voormalig topvoetballer (o.a. bij PSV), en tegenwoordig vooral (rock)muzikant. De tijd dat je na je voetbalcarrière een sigarenzaak begon is echt voorbij...

Een interessante film en een fraaie cd worden ook nog besproken, dus u kunt er weer even tegen. Ik wens u veel leesplezier.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Naim en Neat: Magische Match
Er zijn in de hifi-branche in zekere zin twee soorten importeurs. Sommigen kiezen voor een zeer breed merkenpakket zonder al te veel te letten op onderlinge samenhang van merken en productsoorten, terwijl anderen juist een kleiner aanbod hebben waarbij zeer veel zorg is besteed aan de combinaties die met de merken te maken zijn. Latham Audio uit Alphen behoort absoluut tot die laatste categorie. 

Hegel HD10 DAC
Als er twee soorten audiotoestellen zijn die altijd al mijn fascinatie hebben gehad, dan zijn het versterkers en digitaal/analoog-converters. Versterkers al veel langer, maar dat komt omdat de dac pas jaren later op de markt verscheen.  


Achtergrondartikel


Het nieuwe luisteren deel 4: NAS aansluiten
NAS staat voor Network Attached Storage ofwel gegevens opslag verbonden aan een netwerk. Wat niet in de afkorting of de omschrijving van NAS voorkomt is dat een NAS intelligentie bezit. Intelligentie in die zin dat een NAS niet enkel opslagplaats biedt maar ook met de opgeslagen gegevens iets kan doen. Een NAS is dus niet een harde schijf die aan het netwerk hangt. Een NAS is een onderdeel van het netwerk een heeft een besturingssysteem aan boord.

De muziekbeleving van...Björn van der Doelen
Hij speelde tussen 1994 en 2006 voor PSV, Twente, Standard Luik en NEC. En draaide als gitarist mee in het sex, drugs & rock’n rollcircus van The Spades, een van Neêrlands hardste ‘rawk ’n rollbands’, die vorig jaar stopte.


Muziek- en filmbesprekingen

Moon (DVD-film)
Een bericht uit de toekomst. Al Gore en andere klimaatpessimisten hebben zich voor niets druk gemaakt, want de wereld wordt van bergen kernenergie voorzien vanuit de maan. Allemaal dank zij Lunar Industries, zo is te zien in het ronkende reclamespotje van die firma waarmee deze film begint. Het delven van de grondstoffen op de maan gebeurt volledig geautomatiseerd: er is slechts één persoon aanwezig om de boel in de gaten te houden: Sam Bell (Sam Rockwell).  

Paulien van Schaik en Hein van de Geyn - Tenderly (CD)
Zo heel af en toe hoor je muziek die volledig nieuw voor je is en je meteen pakt. Dit had ik met de cd Tenderly, een meesterlijk luisteralbum waarin je wordt meegevoerd door een combinatie van niet meer dan zang en een instrument. 

EDITORS' CHOICE