NIEUWS

Audioshows actief/passief


Redactie HiFi.nl | 13 april 2010 |

(Ingezonden mededeling)

Twee unieke kansen voor muziekliefhebbers en audiofanaten: twee audiosystemen naast elkaar beluisteren in a/b vergelijking. Een high-end speaker en eenzelfde speaker die door AudioSense is omgebouwd naar een actief systeem met DEQX. Hoor en ervaar zelf wat DEQX kan doen met een luidsprekerbox.

Bij het actieve DEQX-systeem wordt het passieve wisselfilter in de luidsprekerbox uitgeschakeld. De luidsprekers worden met de DEQX-software en een meetmicrofoon na een ‘vrije-veld meting’ en luistersessies ingeregeld. Een proces dat één à twee weken in beslag neemt. Na afloop van de audioshow worden de luidsprekers weer in originele staat teruggebracht.
 
Actief versus Passief, toch is het geen wedstrijd. In zekere zin is het een ‘appels met peren’ vergelijking. De actieve variant is kostbaarder, er zijn immers meer eindversterkers noodzakelijk. Maar zoals vaak in het leven: wil je beter, dan kost het meer. Met deze show wordt duidelijk gemaakt wat de meerwaarde is van DEQX op een systeem dat in de basis al heel goed is. Ook wanneer u niet overstapt naar actief met DEQX, het is een onvergetelijke ervaring de twee systemen – actief/passief – naast elkaar te horen.
 
Bij Hanze Hifi in Zwolle wordt geluisterd naar de Sonics Allegra. Een in omvang bescheiden drie-weg systeem met een groots geluid qua ‘soundstage’ en muziekbeleving. Deze door Joachim Gerhard ontworpen speaker is ook in een actieve uitvoering met DEQX te beluisteren.
 
Bij Hobo Hifi in Alphen aan den Rijn is de Monitor Audio Platinum PL300 te beluisteren. Een prachtige speaker, ook om te zien. Met dit imposante systeem is een zeer realistische geluidsproductie mogelijk, het kan niet beter…… totdat je deze speaker gehoord hebt in de actieve uitvoering met DEQX.
 
Hanze Hifi (21 & 22 mei)
Oosterlaan 15 -16
8011 GC Zwolle
T: 038 42 21 333
nb: vlakbij het NS station
 
Hobo Hifi (28 & 29 mei)
Castellumstraat 29
2405 CB Alphen aan den Rijn
T: 0172 49 04 66
nb: vlakbij parkeergarage Castellum
 
 
Passieve luidsprekerbox
In een drie-weg systeem zit een wisselfilter dat ervoor zorgt dat de hoge tonen alleen in de hogetonen luidspreker terecht komen. Dit wisselfilter bestaat uit condensatoren, spoelen en weerstanden. Dit zijn passieve componenten, vandaar de term passief wisselfilter.
Naast de verdeling van de frequenties over de drie luidsprekerunits heeft het passieve filter een moeilijk uit te voeren corrigerende taak op de niet-lineaire luidsprekerunits.
Eén (eind)versterker volstaat.
 
Actieve luidsprekerbox
Bij een actief systeem worden de frequenties voor de drie luidsprekerunits gescheiden vóór de drie eindversterkers: elke luidspreker krijgt nu een eigen eindversterker. Het scheidingsfilter bevat ook actieve componenten, zoals transistoren, IC’s, vandaar de term actief wisselfilter.
 
Actief met DEQX
In een DEQX systeem is het wisselfilter rekenkundig. Het scheiden van frequenties wordt uitgevoerd door een processor (DSP) in het digitale domein; het is een digitaal wisselfilter. Het muzieksignaal wordt eerst gedigitaliseerd (24 bit, 96 kHz) als dat nog niet het geval is. Vervolgens wordt het signaal verdeeld over de drie luidsprekerunits: hoog, midden en laag. Naast het verdelen van het signaal worden er ook uitgebreide correcties uitgerekend ten behoeve van de luidsprekerunits en de kameracoustiek.
Tijdens de audioshow actief/passief kunt u meer informatie krijgen.

EDITORS' CHOICE